Volkswagen’in ABD’deki Bayi Anlaşmaları 1.2 Milyar Dolara Mal Oldu

Ototeknikveri     27 Ağustos 2016 06:22

Volkswagen'in dizel skandalı sonrasında Amerika'da yer alan bayilerine ödeyeceği bedel belli oldu.

Volkswagen’in ABD’deki Bayi Anlaşmaları 1.2 Milyar Dolara Mal Oldu
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Volkswagen Grubu’nun ABD’deki 652 bayi ile dizel skandalından kaynaklanan mağduriyetlerini telafi etmek için vardığı anlaşma 1.2 milyar dolara mal olacak. Firma ABD’deki taşıt sahipleri ve yetkililer tarafından açılan davaların çözümü için de 16.5 milyar dolar harcamıştı. Volkswagen hala yatırımcıların hak iddiaları ve muhtemel cezalarla karşı karşıya. Perşembe günü mahkemede duyurulan anlaşmaya göre, Volkswagen artık düzeltilemeyecek durumdaki kullanılmış otomobilleri müşterilerden ve bayilerden geri satın alacak. Volkswagen de nakit ödeme yapacağını ve bayilere ek avantajlar sunacağını belirtti. Skandalın zedelediği imajını yeniden inşa etmeye çalışan Volkswagen için bu anlaşma sorunlarından en azından birisini çözüyor. Dizel emisyon testlerinde hile skandalından bir yıl sonra, ABD yollarındaki 562 bin otomobil için hala teknik düzeltmeler onaylanmış değil.

 

Volkswagen otomobil sahipleri ve 2.0 litre motorlu 480 bin Volkswagen’in geri satın alınması ya da düzeltilmesini isteyen ABD ve Kaliforniya yetkilileri ile 14.7 milyyar dolarlık bir anlaşmaya vardı. Firma ayrıca 44 ülkede 603 milyon dolar ödeyecek, ABD, Almanya ve Güney Kore’de davalar ve cezalarla karşı karşıya.

 

ABD Bölge Savcısı Charles Breyer geçen ay 2.0 litre modellerin teknik düzeltmesine ön onay vermişti, bunu 3.0 litre motorların düzeltme onayı takip etti. Bu modeller arasında Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne ve Audi Q5 bulunuyor.

 

Volkswagen küçük dizel motorlarda hile yaptığını kabul ettikten haftalar sonra, ABD yetkilileri 3.0 litre motorlarda da hile yazılımı bulunduğunu iddia etti. İddiaları başta reddeden Volkswagen, Şubat ayında ise bir geri çağırma planı yayınladı.

 

Breyer firmadan 3.0 litre motorlar için bir düzeltme planı sunmasını, 24 Ekim’e kadar bu planın çalıştığını yetkililere kanıtlamasını ve 3 Kasım’da kendisine tekrar rapor verilmesini istedi.

 

Breyer San Francisco federal mahkemesinde yaptığı açıklamada otomobillerin yollardan çekilmesini kast ederek “Nasıl sonuçlanacağına ilişkin oldukça iyi bir fikrimiz var ancak o noktaya kadar nasıl ulaşacağımızı bilmiyoruz” dedi. Bayilerin avukatları Breyer’in onayı için bir kaç hafta içinde bir anlaşma teklifi sunulmasını beklediklerini söyledi.

 

Bayiler gafil avlandı

Avukat Steve Berman bir açıklamasında “Bir çoğu küçük işletme sınıfındaki bu 652 bayi sahibi dizel emisyon skandalında gafil avlandı, işlerinin değerinin birden bire düştüğünü gördüler” dedi.

 

Otomobil bayileri ve aracılar Volkswagen’e yolsuzluk ve yalan reklam iddiasıyla toplu dava açtılar. Volkswagen bu yıl bazı franchise bayileri tarafından da dizel otomobillerde emisyon hile yazılımı kullandığı için yolsuzluk ve bayileri zarara uğratmak iddiasıyla dava edildi.

 

Bayiler öfkeli çünkü yeni ve geniş mağazalara yatırım yaptılar ve markanın -eski Volkswagen CEO’su Martin Winterkorn’un koyduğu hedefe göre- yılda 800 bin satış yapması beklentisine kapıldılar. Volkswagen geçen yıl ABD’de 349 bin 440 adet otomobil ve hafif ticari araç satabildi.

 

Volkswagen markasının satışları bu yılın Temmuz ayına kadarki süreçte %14 düştü, aynı dönemde sektör genelinde satışlar ise %1.3 yükseldi. Volkswagen’in piyasa payı da bir önceki yıla göre %2.1’den %1.7’ye düştü.

 

ABD Bayiler Konseyi başkanı ve aynı zamanda Texas eyaletinden bir bayinin ortağı olan Alan Brown, anlaşmanın yanı sıra, bayiler olarak Volkswagen’den fiyat indirimi ve satmak için daha fazla yeni model sözü aldıklarını belirtti.

 

Brown açıklamasında bu anlaşmadan sadece bayilerin değil Volkswagen’in de memnun olduğunu, sonuçta firmanın bayilerin daha çok satış yapmasına imkan vereceğini ve kazançlı çıkacağını aktardı.

 

Brown anlaşmanın finansal şartlarını açıklamadı ancak şartların kabul etmeye değer olduğunu söylemekle yetindi. Yeni modeller ve fiyatlandırma stratejisi bayilerin satışlarını arttırmalarına ve yatırımlarının karşılığını almalarına yardımcı olacak.

 

Kelley Blue Book’dan analist Rebecca Lindland ise konu hakkında “Bu olayda bayiler Volkswagen’in vitrini konumunda. Bayilerin zararını telafi etmek kritik önem taşıyor. Bayiler sadece müşterilere firmayı temsil etmekle kalmıyor, satılacak ürünlerin durumundan doğrudan etkileniyorlar. Başarısız ürünler finansal olarak bayilere zarar veriyor” dedi.

 

Cezalar

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) henüz Volkswagen’in teknik çözümlerini onaylamadı, dolayısıyla otomobillerin yollardan kaldırılması yıllar alabilir. Bu da Volkswagen’e uygulanacak idari ve parasal cezaları arttırabilir. Firma skandalın zararını karşılamak için 18 milyar euro bütçe ayırdı. Hile yazılımına sahip otomobillerin çoğu Avrupa’da satıldı ve kıtada bu otomobillerin bazıları için teknik düzeltmeler onay aldı.

 

Volkswagen skandalı geride bırakmaya çalışırken, dizel motorların yazılımlarının ana tedarikçisi Robert Bosch da emisyon testlerinde hile amaçlı suistimal edilen yazılımın suç ortağı olduğu iddiası ile davalarla karşı karşıya. 18 Ağustos’ta açılan bir davada Bosch’un hile yazılımının geliştirilmesinde en önemli rolü oynadığı iddia edildi, Bosch ise çalışanlarının da olayda sorumluluğu olduğu iddiasını reddetti.

 

Davalılardan birisi olan tedarikçi Bosch, Volkswagen’in ABD anlaşmalarında bulunmuyor.

Son Güncelleme : 27 Ağustos 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo