Audi Q4 Hibrit SUV Geliyor

Ototeknikveri     30 Ağustos 2016 12:36

Audi Q4 model ismi için tescil başvurusu yaparken, Samsung'un yeni batarya fabrikası kurması, markanın elktrikli SUV hazırlığı yaptığına işaret ediyor.

Audi Q4 Hibrit SUV Geliyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Samsung SDI, TT fabrikası yakınında yeni batarya tesisi kuracağını açıklarken, Audi de Q4 model ismi için tescil başvurusunu yaptı. Bu gelişmelerin üzerine Audi’nin yeni çıkacak Q6 e-tron modeline, Q4 ismi ile plug-in hibrit sistemli sportif bir kardeş model hazırladığı söylentileri çıktı. Macaristan’daki tesis bu modelin bataryaları için tedarik merkezi olabilir. Q4 isim tescili başvurusu ile Audi piyasaya sportif bir SUV coupe sürme planlarını uygulamaya koydu gibi görünüyor. İlk olarak 2014’de Pekin Otomobil Fuarı'nda konsept olarak görülen TT Offroad nihayet üretim versiyonu olarak karşımıza çıkacak ve bu kez Q4 adını alacak.

 

Audi yetkilileri TT Offroad tanıtımında Q4 projesi ile ilgili açıkça konuşmuştu ancak şanzıman sistemlerinde kullanmak için aynı ismi (ve Q2 ismini) tescil ettiren Fiat Chrysler ile yaşanan ufak anlaşmazlık nedeniyle proje biraz riske girmişti. Audi Q2’yi galerilere getirene kadar biraz vakit kaybetti, problem geçen yılın sonlarında çözüldü. Firma şimdi ise Q4 ismini kendine ayırarak bu modelle BMW X4 ve Mercedes GLC Coupe’ye rakip olmak istiyor.

Merak uyandırıcı bir biçimde, Audi’nin tescil başvurusundan hemen 24 saat sonra Koreli teknoloji devi Samsung SDI, Macaristan’da yeni bir batarya fabrikasına 400 milyar won (273 milyon sterlin) yatırım yapacağını açıkladı. Fabrikanın 2018’in ikinci yarısında açılması ve yılda 50 bin elektrikli otomobile yetecek kadar batarya üretmesi bekleniyor.

 

Fabrikanın kurulması düşünülen yer Budapeşte yakınlarındaki God, Audi’nin TT üretim merkezi Gyor’dan sadece 90 dakika uzaklıkta. Audi’nin sportif TT temelli SUV modelinin de coupe ve cabrio kardeşleri ile birlikte aynı fabrikada üretileceği düşünülüyor. Samsung’un yeni fabrikasının da yakınlığı göz önüne alınırsa, Q4 serisinin en azından bir kısmının elektrikli olacağı kesin gibi.

Bu tam elektrikli bir Q4 e-tron da olabilir ancak plug-in hibrit teknoloji kullanılması daha büyük ihtimal. TT Offroad konsepti VW Grubu’nun MQB platformunu kullanıyordu, arka aksı elektrikle sürülüyordu ve 50 km elektrikli sürüş mesafesi vardı. Daha modern batarya paketi bu mesafeyi 80 km’ye kadar çıkartabilir ve X4 ve GLC Coupe modellerinin de hibrit versiyonlarına imkan verebilir.

 

Audi, Samsung SDI’ın LG ile birlikte elektrikli otomobil projelerinin tedarik zincirine katıldığını şimdiden onayladı. Öte yandan, Q6 e-tron’un üretim koşumu mütevazı olacak ve yeni Samsung fabrikasından ihtiyacını karşılayabilir, LG’nin Polonya’daki yeni Wroclaw fabrikası ise çok daha yüksek rakamlarda satılacak bir spor SUV’nin ihtiyacını giderebilir.

 

Audi ve Fiat Chrysler, Q4 ismine ilgi gösteren ilk firmalar değil. BMW 1999 yılında Q4.S ismini tescil ettirmiş ancak 2009 sonbaharında isim hakkının süresi dolmuştu.

Son Güncelleme : 30 Ağustos 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo