2017 BMW 5 Serisi G30 Prototipi Test Sürüşünde

Ototeknikveri     07 Eylül 2016 05:44

BMW, yeni kasa 5 Serisi’nin son hazırlıklarını sürdürüyor. Avrupalı bir grup gazeteci Galler’de yeni 5 Serisi'nin ilk prototiplerini test etme imkanı buldu.

2017 BMW 5 Serisi G30 Prototipi Test Sürüşünde
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

BMW, yeni kasa G30 2017 5 Serisi’nin çıkışına hazırlanıyor. Bu kapsamda bir grup gazeteci Galler’e davet edilerek farklı 5 Serisi versiyonları ile test sürüşü yapmaları istendi. Test sürüşünden elde edilen geribildirimler de otomobilin geliştirme sürecinde kullanılacak.Teste katılan gazetecilerin yorumları olumlu ve yeni çıkacak modelin şu anki F10 neslinin üzerine çok büyük gelişme sağlayacağını belirtiyorlar. BMW’nin yeni CLAR mimarisi ile inşa edilen yeni G30 nesli BMW 5 Serisi selefinden çok daha hafif olacak. Yeni 5 Serisi’nde Carbon Core teknolojisi kullanılmasa da yoğun miktarda hafif yapılı materyallere öncelik verilmiş. Kapılar, tavan ve bagaj kapağı gibi kısımlar alüminyumdan üretilmiş. 7 Serisi’nde B sütunundaki karbon fiber kirişin yerini 5 Serisi’nde magnezyum almış. Bütün bu hafif materyaller 5 Serisi’ne önceki nesile kıyasla yaklaşık 100 kg (99.79 kg) kaybettiriyor.

 

BMW süspansiyon geometrisi ve materyallerini de tamamen yenilemiş. Yeni çift salıncaklı ön süspansiyon çoğunlukla alüminyumdan yapılmış ve böylece ağırlığı azaltılmış. Yeniden tasarlanmış çok linkli arka süspansiyon yeni bir geometriye, birleşim noktalarına ve alüminyum bileşenlere sahip. Bütün bunlar G30 5 Serisi’ni daha konforlu ve dinamik hale getiriyor. Son test sürüşü yorumlarına da bakılırsa, yapılan yenilikler işe yaramış.

Yeni elektrikli, kremayer ve pinyonlu hidrolik direksiyon 5 Serisi’nin önceki F10 neslindekinden çok daha üstün. Direksiyon keskin, hassas ve ağırlığı iyi ayarlanmış. Direksiyon bir BMW’de olması gerekenden daha hafif olsa da, virajlarda güzel bir şekilde ağırlık oluşturuyor ve olağanüstü hassas. Bu çok gelişmiş direksiyon sınıfının en iyiis olabilir. Test sürüşü yapan Avrupa'lı otomobil yazarları da direksiyondan övgü ile söz ediyorlar.

 

Direksiyon yeni 5 Serisi’nin sadece bir parçası. Şasinin bu direksiyon komutlarına verdiği yanıtlar daha da önemli. Test sürüşlerinin yorumlarına göre, yeni G30 şasisi önceki nesile kıyasla çok gelişmiş. İlk yapılan yorumlarda şunlar aktarılıyor: “Yeni BMW’de olağanüstü bir denge ve akıcılık hissi var. Otomobilin tutarlı ve akılcı davranışları yolculuk esnasında daha fazla güvenlik hissi veriyor. Yeni 5 Serisi ile güvenle dolambaçlı yollara sapabilir, yanal güçleri yumuşatarak konfor sağladığını ve çok yüksek hızlarda bile çok güçlü çekişe sahip olduğunu görebilirsiniz”.

Bir diğer yayınlanan yorumda ise “Otomobil tıpkı hedeflendiği gibi hafif bir his veriyor ve direksiyon komutlarına çok hızlı bir şekilde yanıt alınabiliyor. Direksiyon sıkı şekilde merkezde yer alıyor ve fren uygulamaları ile kesintiye uğramıyor” denildi.

 

Xdrive dört çekişli sürüş sistemi ile donatılan otomobillerde artık BMW’nin spor süspansiyonu da bulunacak. Bu süspansiyon ayarlanamayan amortisörlere de uyum sağlıyor ve biniş yüksekliğini 10 mm alçaltıyor.

 

Müşteriler hem sportif sürüş dinamiklerine hem de tüm hava koşullarına uygun çekişe sahip olabiliyor. Bunun yanı sıra, 5 Serisi’nde ilk kez, xDrive modelleri IAS (integral aktif direksiyon) ya da arkadan çekişli sürüş özelliği ile geliyor, bu da direksiyon hassasiyetine katkı sağlıyor. Yeni xDrive sistemi arka eğilimli, dolayısıyla hala arkadan çekiş hissi veriyor.

Yeni 5 Serisi önceki nesile kıyasla büyük gelişme gösteriyor. Yeni nesil daha hafif, daha ince, daha güçlü ve teknolojik olarak daha gelişmiş. Sürüşü ve yol tutuş dinamikleri çok daha iyi. Henüz prototip aşamasında olmasına rağmen yeni nesil F10 neslinin çok ötesinde. G30 5 Serisi’nin geliştirmesi halen devam ediyor, yani model piyasaya çıktığında bu test sürüşlerinde övülen halinden bile daha da iyi bir otomobille karşılaşabiliriz.

Son Güncelleme : 08 Eylül 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo