Volvo Otonom Sürüş Deneyi Drive Me Başladı

Ototeknikveri     09 Eylül 2016 05:16

Volvo dünyanın en iddialı, en gelişmiş ve halka açık otonom sürüş deneyi “Drive Me”’yi başlattı. Önceki gün Göteborg’da deney için kullanılacak ilk otonom araba üretildi.

Volvo Otonom Sürüş Deneyi Drive Me Başladı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Otonom Volvo XC90 SUV, Volvo’nun Torslanda özel üretim tesisinde önceki sabah tamamlandı, ilk seri halka açık yollarda deneyi gerçekleştirecek Göteborglu ailelere verilecek. Volvo otomotiv güvenliği alanında sektör lideri konumunda ve otonom sürüş teknolojilerinin otomobil kazalarını ciddi oranda azaltacağına inanıyor. Dahası, otonom teknoloji trafik sıkışıklıklarını giderme, kirliliği azaltma ve sürücülere otomobillerinde geçen zamanı daha iyi değerlendirme potansiyeline sahip. Volvo şu anda yarı otonom Pilot Assist sistemini 90 serisi otomobillerinde sunuyor. Pilot Assist otomobili saatte 130 km hızlara kadar başka bir otomobili takip etmeye gerek kalmadan şeritte tutabiliyor. Drive Me otomobillerinde Göteborg’da özel oluşturulan otonom sürüş bölgelerinde kullanılabilecek eller-serbest ve ayaklar-serbest özellikler de olacak. Volvo’nun “otonom sürüş beyni” olarak adlandırdığı yapı sayesinde otomobil pek çok eylemi sürücü müdahalesi olmadan yapabilecek.

 

Adı otomotiv güvenliği ile özdeşleşen İsveçli firma 1959 yılında üç noktalı emniyet kemerini icat ettiğinden beri güvenlik teknolojileri ve otonom sürüş sistemlerinin geliştirilmesine öncülük ediyor. Firma, 2020 yılına gelindiğinde bir Volvo otomobilin içerisinde kimsenin yaralanmadığı ya da ölmediği bir noktaya ulaşma vizyonu taşıyor.

Drive Me projesini diğer otonom sürüş deneylerinden ayıran özellik müşteri odaklı yaklaşım. Sadece mühendislerinin araştırmalarına bağlı kalmak yerine Volvo gündelik hayatlarında otonom sürüşü kullanacak gerçek müşterilerden geribildirim toplamak istiyor.

 

Bu müşteri odaklı yaklaşımı seçerek, Volvo otonom teknolojilerini daha da geliştirmek ve 2021 yılında teknolojiyi resmi olarak piyasaya sürdüğünde müşterilerde bir aşinalık oluşturmuş olmak istiyor.

 

Volvo’nun aktif güvenlikten teknik yöneticisi Erik Coelingh deney için “Bu Drive Me projesi için önemli bir dönüm noktası. Müşteriler otomobillerine mühendislerden daha farklı bakarlar. Otomobillerinig ünlük hayatta nasıl kullandıklarını görmek ve verdikleri geribildirimlerden faydalanmak için can atıyoruz” diye konuştu.

 

Üretim hattından indikten sonra, Drive Me otomobilleri yoğun ve zorlu bir test sürecine sokularak otonom teknolojilerin olması gerektiği gibi çalışıp çalışmadığından emin olunacak. Volvo mühendislerince takip edilecek bu test sürecinden sonra otomobiller Drive Me deneyine katılan müşterilere teslim edilecek.

 

Göteborg’da başlayacak Drive Me pilot projesi Volvo’nun planladığı halka açık bir dizi deneyden ilki olacak. Benzer bir proje gelecek yıl Londra’da da gerçekleştirilecek, aynı zamanda Volvo Çin’de de gelecek yıllarda deneyi uygulamak isteyen şehirler arıyor.

 

Volvo otonom sürüş teknolojileri alanında stratejik ortaklıklar içine de giriyor. Geçen ay, otomobil paylaşım platformu Uber ile bir ortaklık anlaşması imzalandı. İki firma otonom arabaların geliştirilmesinde birlikte çalışacak. Bu hafta Volvo otomotiv tedarikçisi Autoliv ile yeni bir firma kurarak yeni nesil otonom sürüş yazılımı geliştireceklerini de duyurdu.

Son Güncelleme : 10 Eylül 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo