Jaguar E-Pace kompakt SUV Markanın ilk Elektrikli Otomobili Olacak

Ototeknikveri     10 Eylül 2016 08:40

Alçak tavanlı, performans odaklı elektrikli E-Pace 2018’de satışa çıkacak. Otomobilde Formula E için hazırlanmış teknolojiler kullanılacak.

Jaguar E-Pace kompakt SUV Markanın ilk Elektrikli Otomobili Olacak
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Jaguar 2018 yılında çıkacak kompakt elektrikli SUV modele yeşil ışık yaktı. Böyle Jaguar elektrikli otomobil yarışında kardeş markası Range Rover’ın önüne geçmiş olacak. Elektrikli Jaguar’ın bu yıl sonu tanıtılması bekleniyor. Modelin ismi henüz kesinleşmedi ancak Jaguar’ın tescil ettirdiği E-Pace isminin kullanılmasına ihtimal veriliyor. Elektrikli SUV, Jaguar’ın Land Rover EV platformunu kullanacak. Proje “Evoque_e” olarak adlandırılsa da projeyi şu an Jaguar yönetiyor ve yeni elektrikli taşıtın stili oluşturuldu. E-Pace, F-Pace’ten biraz daha küçük olacak, daha alçak bir tavan ve daha etkileyici bir stile sahip olacak. E-Pace projesinde odak noktasının elektrikli sürüşün nasıl üstün kalite, yüksek performans ve yol tutuşu sağlayabildiğini göstermek olacağı düşünülüyor. Yeni Jaguar ile batarya gücünün ciddi performans otomobillerinde de işe yaradığı kanıtlanacak.

 

Elektrikli otomobille Jaguar “eski dünyaya ait” imajını kıracak ve yeni imajıyla Formula E yarış serisine girecek. E-Pace’in boyutları ABD piyasa standartlarına göre SUV olarak sınıflandırılacak şekilde yapılmış. Bu önemli çünkü JLR elektrikli otomobiller açısından çok önemli bir piyasa olan Kaliforniya piyasasında iyi bir satış yakalamak istiyor.

 

Yeni elektrikli Jaguar dört çekişli olacak. Yeni platform alüminyum konstrüksiyon kullanıyor ancak JLR’nin şu anki alüminyum otomobillerinden farklı.

 

Ön ve arkadaki çarpma etkisi azaltıcı kısımlar, süspansiyon montaj noktaları ve pervazlar alüminyumdan yapılmış. Konstrüksiyonun gücünün büyük kısmı batarya paketinden geliyor. Batarya konstrüksiyonun bel kemiğini oluşturuyor ve tüm zemin alanını kaplıyor.

 

Prototipte, JLR lityum iyon batarya paketinin 70 kWh gücünde olduğunu belirtiyor ancak üretim versiyonunda bu daha da artabilir. Otomobilin ideal şartlarda 450 – 500 km elektrikli sürüş mesafesi sunması bekleniyor.

 

JLR EV platformundaki motorlar firma tarafından bizzat hazırlanmış. Elektrikli Aks Sürüşü (EAD) adı verilen elektrikli motor serisi şu an piyasada olanlardan daha ucuz ve daha dayanıklı. JLR tasarımında nadir bulunan mıknatıslar ve pahalı bakır yerine alüminyum kullanılmış. JLR içerisinden üst düzey bir kaynak yeni motorların maliyetinin geleneksel tasarıma kıyasla %60 daha düşük olduğunu, kullanım ömrünün ise %30 arttığını belirtti.

 

Ön motor 114 hp çıkış gücünde ve tek vitesli bir şanzımanla ön tekerlekleri sürüyor. Arka motor 195 hp gücünde ve iki vitesli ZF şanzımanla çalışıyor, bu da BMW i8’de kullanılan üniteden uyarlanmış. Toplam çıkış gücü 308 hp. Tork ise henüz açıklanmadı.

 

İkiz motorlar stabilite kontrolü ve virajlarda yardım için için tork yönlendirme özelliğine sahip olabilir. Neredeyse anında denilebilecek bir hızla önden çekiş, arkadan çekiş ve dört çekiş arasında geçiş yapma imkanı da tanınabilir.

 

Gelecek Range Rover elektrikli otomobilin E-Pace’den daha büyük olacağı düşünülüyor. Land Rover tasarım yöneticisi Gerry McGovern yeni Range Rover modellerinin daha uzun ve daha alçak olacağının ipucunu verdi ve lüks iç kabinler sunulacağını söyledi.

 

E-Pace gibi, tüm Range Rover elektrikli modeller enerji tasarruflu bir tasarım için daha ufak bir ön kısma sahip olabilir. Audi Q6 e-tron modelinin Q7’den daha alçak bir tavana sahip olması gibi, Range Rover elektrikli otomobil de pil tasarrufu açısından aerodinamik verimliliğe sahip olmalı. Yükseklik ayarlı havalı süspansiyon yeterli off-road performansı ve yüksek hızlarda daha iyi yol tutuşu için kullanılabilir.

 

Range Rover elektrikli otomobil 2019’a kadar bekleyecek. Bu büyük elektrikli otomobil platformu gelecekte en üst donanım seviyesi bir Jaguar elektrikli otomobil için de uyarlanabilir, böylece gelecekteki Tesla modelleri ve Porsche Mission E ile rekabet edilebilir.

Son Güncelleme : 10 Eylül 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo