Otomobil Markaları Teknoloji Yarışına Yeni Ortaklıklarla Katılıyor

Ototeknikveri     25 Eylül 2016 02:15

BMW bilgisayar oyunlarında bulunan bileşenleri kullanan bir sanal gerçeklik sistemini otomotiv sektörüne taşıyor. Unreal Engine Enterprise ile ortaklık kurularak firmanın gerçek zamanlı görselleştirme teknolojisi alındı.

Otomobil Markaları Teknoloji Yarışına Yeni Ortaklıklarla Katılıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Otomobil içi bağlanabilirlik teknolojileri ve otonom sürüş yarışında arayı kapatmak için, otomobil üreticileri giderek artan şekilde sıradışı tedarikçilere yöneliyor. Değişikliklere öncülük etmek ve yarışta öne geçmek isteyen otomotiv firmaları yazılım geliştirme, veri yönetimi ve telekomünikasyon ve kullanıcı arayüzü gibi alanlarda çalışan firmalarla ortaklık kurmaya başladı. Buna en son örneklerden birisi de İsrail merkezli Mobileye kamera yazılımları firmasının çip üreticisi Intel ve BMW ile birlikte 2021 yılına kadar sürücüsüz otomobil üretme planları. BMW’den bu ortaklıkla ilgili yapılan açıklamada “Geleceğe hazır olmak isteyen otomotiv sektörü firmaları hızla gelişen teknolojilere ayak uydurabilmek için yeni ortaklıklar ve işbirlikleri içine girmeli, bu alandaki fırsatları değerlendirmeli” denildi.

 

Bilgisayar oyunu sektöründen otomobil firmalarına geçen yöneticiler

Geleneksel tedarikçilerin ötesine geçmek uzun zamandır işleri aynı şekilde sürdüren, kısmen muhafazakar yapıya sahip otomotiv sektörü için çok kolay olmadı. Otomobillerde kullanılan teknolojik yapıların giderek karmaşıklaşması otomobil üreticilerini teknoloji firmaları ile karşılıklı bilgi birikimi ve tecrübelerini paylaşmak zorunda bıraktı. Otomotiv sektöründe artık tüketici elektroniği, oyun ve dijital teknolojiler gibi alanlardan gelen yöneticiler var. Örneğin daha önce Nokia’da çalışan Ogi Redzic bugün Renault-Nissan’ın bağlantılı otomobiller ve mobilite servislerinden sorumlu yöneticisi. Eski Yahoo yöneticilerinden Brigitte Cantaloube ise PSA Grubu’nun dijital teknolojiler yöneticisi oldu.

 

Silikon Vadisi firmalarından çip üreticisi Nvidia yirmi yılı aşkın süredir bilgisayar oyunu meraklılarının bildiği bir firmaydı. Firma şimdi Audi’nin sanal kokpit sistemi için ekran kartları üretiyor. Ayrıca Nvidia’nın Drive PX 3 süperbilgisayarı 70 farklı firma tarafından otomobillerdeki güvenlik sistemlerinde kullanılıyor.

 

Sanal gerçelik otomobil dünyasında

Bilgisayar oyunları geliştirme firması Epic Games’in bünyesinde kurulan Unreal Engine Enterprise ise sanal gerçeklik teknolojilerini Jaguar, BMW, McLaren Automotive ve Toyota gibi markalara satış, eğitim, mühendislik ve tasarım alanlarında farklı çözümler getirmek için sunacak. Örneğin otomobillerin geliştirme süreçlerinde yeni stil fikirleri ya da kullanıcı arayüzü teknolojileri sanal gerçeklikte test edilebilecek. Otonom sürüş teknolojilerinde ve otomobilin tanıtım ve pazarlama aşamalarında da sanal gerçeklik kullanılabilecek.

 

Unreal Engine Enterprise yöneticisi Simon Jones, sanal gerçeklik teknolojilerinin geleceğinin otomotiv sektöründe ne kadar parlak olduğunu göstermek için Toyota Avustralya ile yaptıkları projeyi örnek veriyor. Unreal Engine Enterprise, Toyota Avustralya için dokunmatik ekranlı bir konfigüratör geliştirdi. Bu sistemle müşteriler otomobillerini yazılım üzerinde en ufak ayrıntıya kadar istedikleri gibi kişiselleştirebiliyor ve seçtikleri özeliği anında görsel olarak karşılarında bulabiliyorlar. Bu yılın başlarında sunulmaya başlanan konfigüratörde müşteriler daha pahalı ancak ekranda çok daha etkileyici görünen özel tasarımlı jantlar gibi özellikleri seçtiler. Toyota müşterilerin konfigüratörde görüp bağlandıkları özelliklerden fiyatının pahalı olduğunu öğrendiklerinde bile vazgeçmediklerini tespit etti. Gerçek zamanlı görselleştirme teknolojisi Toyota için her satışta daha fazla değer yarattı.

 

Unreal Engine Enterprise’ın geliştirdiği görselleştirme teknolojisi artık BMW tarafından da kullanılacak.

Son Güncelleme : 26 Eylül 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo