Yeni BMW i modeli patent görselleri ortaya çıktı

Ototeknikveri     04 Ekim 2016 03:42

BMW’nin yeni i modeli SUV yerine beş kapılı hatchback olabilir. Modelin patent çizimleri internete sızdı.

Yeni BMW i modeli patent görselleri ortaya çıktı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Yeni elektrikli BMW i modelinden bir dizi patent resmi internete sızdı. Çevre dostu alt markanın yeni modeli trendi takip ederek SUV stiline bürünmek yerine pratik bir hatchback olacak. İ5 isminin daha önce yeni SUV için kullanılacağı düşünülüyordu, patent başvuruları i1’den i9’a kadar tüm isimler için yapıldı. Yeni otomobilde bunlardan hangisinin kullanılacağını kestirmek şu an için zor. Boyut açısından değerlendirirsek mevcut i3’ün üzerinde konumlandırılması muhtemel. Geçen yıl satış ve pazarlamadan sorumlu yönetim kurulu üyesi Ian Robertson yeni i modelinin kaporta stiline karar verilmediğini belirtmiş ve “Yeni yasal düzenlemelerle getirilen standartlar daha fazla sıfır emisyonlu otomobile sahip olmamızı gerektiriyor. Daha fazla i modeli çıkartmayı düşünüyoruz ancak bu konuda firma olarak henüz kesin kararlar vermedik” demişti.

 

Öte yandan, son gelen patent çizimleri bu karara yaklaşıldığını gösteriyor. Çizimlerde alışıldık bir BMW yüzü görünüyor, bu da markanın i3 hatchback ve i8 spor otomobilleri ile benzer, hatta farlar neredeyse aynı. Oldukça eğimli ön cam ve çatı çizgisi aerodinamiğe katkı sağlayacak şekilde tasarlanmış. Beş kapılı kaporta net şekilde görülüyor, arka kapılarda giriş ve çıkış anlamında pratiklikten biraz ödün verilmiş gibi duruyor. i3’teki benzer bir arkadan menteşeli sistemle bu daha sonra düzeltilebilir. Ön ve arka kapıları sağlamlaştırmak yapısal B sütununa olan ihtiyacı da ortadan kaldıracaktır.

Yüzer tip C sütunu i8’i andırıyor. Bu tasarım özellikle hava akımını arka kanatlara yönlendirmek için yapılmış olabilir. Arka lambalarda da evrimsel bir değişiklik görünüyor, köşeli arka kısım Toyota Prius ve Hyundai Ioniq gibi diğer çevre dostu takip modelleri andırıyor. Büyük tekerlekler ve ince lastikler yuvarlanma direncinin azalmasına yardımcı oluyor, bu sayede yakıt ekonomisine katkıda bulunuyor.

 

BMW’nin yeni modeli elektrikli mi yoksa diğer çevre dostu teknolojilerle mi (hidrojen, hibrit, vb) sunacağı henüz tam bilinmiyor. i3’ün yenilenen batarya paketi 320 km sürüş mesafesi ile yeni model için de uygun olabilir. i8’de bulunan benzinli motorlu hibrit sistem de kullanılabilir. Ayrıca otomobilde yarı otonom sürüş teknolojilerine de yer verilmesi bekleniyor.

Ian Robertson i markasının sadece elektrik ile alakalı olmadığı belirterek “i bütün teknolojilerle ilgili. Diğer ürünlerimize de katkı sağlayan örneğin yeni 7 Serisinde kullanılan karbon fiber gibi ileri teknolojilerimiz var” dedi.

Son Güncelleme : 05 Ekim 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo