Toyota, Daihatsu ile birlikte küçük otomobiller geliştirecek

Ototeknikveri     04 Ekim 2016 06:58

Toyota ve Daihatsu birlikte yeni bir şirket kurarak bu ortak girişim bünyesinde kompakt otomobiller geliştirecek ve satacak. İki firma özellikle talebin yükseldiği büyüyen piyasaları hedefliyor.

Toyota, Daihatsu ile birlikte küçük otomobiller geliştirecek
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Toyota ve Daihatsu yeni şirketi Ocak ayında kurmayı planlıyor. Yeni ortaklık zaten daha önce Daihatsu’yu satın almış bulunan Toyota şemsiyesi altında kurulacak, Toyota logosu ile küçük otomobiller satılacak. Daihatsu’nun düşük maliyetli kompakt taşıt üretimindeki uzmanlığından faydalanılacak ortaklıkta ürün ve iş planlarında birlikte hareket edilecek, Daihatsu’nun taşıt mimarisi kullanılacak, iki firmanın mevcut fabrikaları paylaşılacak. Daihatsu’nun başkanı Masanori Mitsui ortaklıkla ilgili açıklamasında Daihatsu için deneyimini paylaşıma sunacağı bu ortaklığın sürdürülebilir ve güçlü bir büyüme fırsatı olduğunu belirtti. Japon otomotiv üreticileri büyüyen piyasalara giderek daha fazla odaklanmaya başladı, söz konusu ortaklık da bunun bir sonucu. Brezilya ve Rusya gibi piyasalarda ekonomi yavaşlamış olsa da, hızla artan nüfus ve büyüyen orta sınıf müşteri kitlesi gelişmekte olan piyasaları otomotiv endüstrisinin geleceği için çok önemli hale getiriyor.

 

Daihatsu bazı Güneydoğu Asya ülkelerinde güçlü, Toyota ise Latin Amerika ve Hindistan gibi büyük piyasalarda global rakiplerle karşı karşıya. Toyota, Honda, Mazda, Nissan ve Subaru Kuzey Amerika’yı en büyük bölgesel piyasaları olarak görüyor. Aslında, Kuzey Amerika satışları Nissan, Honda ve Subaru’nun global satışları içerisinde General Motors gibi Amerikan firmalarında olduğundan bile daha fazla paya sahip. Kuzey Amerika adeta bir darphane olmaya devam ederken, otomotiv üreticileri gelişmekte olan piyasalara da açılarak denge kurmak istiyor.

 

Çin hariç, gelişmekte olan piyasalarda yıllık satışların 2023 yılında 30 milyona tırmanması bekleniyor. Bu yıl için beklenen rakam ise 19 milyon adet. Japonya, Güney Kore, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa gibi olgunlaşmış piyasalarda ise bu rakamın geçen yıla kıyasla 44 milyon adetten 43 milyona düşeceği tahmin ediliyor.

 

Toyota Nisan ayından bu yana bir yeniden yapılanma içerisinde ve Daihatsu ile ortaklık da bu kapsamda gelişti. CEO Akio Toyoda ürün segmentleri etrafında şekillenmiş yeni iş üniteleri oluşturdu, bunlardan birisi de kompakt otomobillere odaklanacak. Diğerleri ise orta boy otomobillere ve ticari taşıtlara odaklanacak. Bağlantılı otomobiller için de özel bir ünite oluşturulacak.

 

Ortak kurulacak yeni firma gelişmekte olan piyasalara yönelik küçük otomobillere üretecek ve Toyota’daki bu yapının dışında faaliyet gösterecek. Ortaklar yeni şirketin liderliğini kimin yapacağına henüz karar vermedi, ne kadar yatırım yapılacağı ve yeni firmadan ilk otomobilin ne zaman piyasaya çıkacağı da şu an belli değil.

Son Güncelleme : 05 Ekim 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo