Volvo 2016 içinde Avrupa’da otomobiller arası iletişim sistemini çıkartacak

Ototeknikveri     04 Ekim 2016 07:27

Volvo bu yıl sona ermeden Avrupa’da üst düzey model serisinde otomobiller arası iletişim sistemini çıkartacak.

Volvo 2016 içinde Avrupa’da otomobiller arası iletişim sistemini çıkartacak
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Mercedes-Benz ve Toyota gibi firmaların da sunmaya başladığı bu sistemler sayesinde otomobiller birbirleri ile bilgi paylaşarak zayıf yol koşulları ya da ilerideki engeller hakkında erken uyarı verebiliyor. Volvo geçtiğimiz günlerde yeni V90 Cross Country ile birlikte çıkartacağı bulut temelli bilgi paylaşım çözümünün detaylarını verdi. Volvo Ar-Ge’den sorumlu başkan yardımcısı Peter Mertens, 90 serisindeki tüm taşıtların -S90, V90 ve XC90- bu yıl sonuna kadar bu teknoloji ile donatılacağını açıkladı. Mercedes de Ocak ayında E Class modellerinin tam entegre otomobiller arası iletişim sistemine sahip ilk modelleri olacağını duyurmuştu. Mercedes’in sistemi Comand Online multimedya sistemiyle birlikte 20 Avrupa piyasasında, ABD’de ve Çin’de şu an aktif olarak sunuluyor.

 

Mercedes ve Volvo’nun teknolojileri Toyota’nın geçen yıl Japonya’da sunmaya başladığı sistemden farklı. Toyota’nın orta boy lüks sedan modeli Crown ile sunduğu teknoloji “akıllı ulaşım sistemi” (ITS) adını taşıyor ve otomobiller ile altyapı arasında 760 megahertz frekans ile veri paylaşımı sağlıyor.

 

Crown benzer donanıma sahip otomobiller ile “konuşabiliyor”, acil durum taşıtlarından (itfaiye, ambulans vs) uyarı alabiliyor, trafik ışıkları ile ilgili değişiklikleri öğrenebiliyor.

 

İleride kaygan yol var”

Volvo’nun İsveçli iletişim firması Ericsson ile geliştirdiği çözümde ise, kötü yol koşulları ya da diğer risklerde uyarı gönderilebiliyor ve alınabiliyor.

 

Kaygan yol uyarısı otomobilin direksiyon, fren ve gaz sensörlerinden alınan yol sürtünme bilgisine göre aktive ediliyor.

 

Diğer uyarılar ise dörtlü flaşörler yandığında aktif oluyor, diğer sürücülere ilerideki problemler ya da tehlikeli bir durumda kalmış bir taşıt hakkında uyarı veriliyor.

 

Volvo CEO’su Hakan Samuelsson bulut temelli bir teknoloji kullandıkları için taşıtlar arasında doğrudan bir bağlantıya gerek olmadığını belirtiyor ve “Bu sayede veriyi analiz edebiliyor ve diğer otomobillere ideal şekilde dağıtabiliyoruz” diyor. Sistemin çalışması için otomobilde internet bağlantısı bulunması gerekiyor.

 

Daha fazla ülke, daha fazla rakip

Volvo’nun sistemi Mercedes’in E Class otomobillerinde kullandığı ile benzer. Öte yandan, Volvo yöneticileri kendi bünyelerinde geliştirdikleri bir protokol kullandıklarını vurguluyor. Mertens, bu teknolojinin benzer sistemleri kullanan otomobil sayısı arttıkça zaman içinde daha faydalı hale geleceğini belirtiyor.

 

Cadillac, Audi ve Jaguar Land Rover da benzer sistemler geliştirmek için çalışıyor.

 

Cadillac ABD’de sattığ bazı modellerinde otomobiller arası iletişim sistemini sunmayı planlıyor. Audi Q7 ve A4 modellerinde halihazırda “akıllı şehirler” adı ile otomobil – altyapı arası iletişim sistemi sunuyor. Bu sistem şu an için Las Vegas ve Seattle gibi ABD şehirlerinde kullanılabiliyor. Sisteme sahip otomobillerde trafik ışıklarında kırmızı ve yeşil için geri sayım ve lamba kırmızıya dönmeden bir kavşağa yaklaşmak mümkün değilse bu konuda uyarı özelliği bulunuyor.

 

Jaguar Land Rover otomobiller arası iletişim sistemlerini İngiltere’de ve ABD’nin Ann Arbor şehrinde gerçek zamanlı olarak test etmeye başlayacak.

Son Güncelleme : 05 Ekim 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo