Geleceğin Ootomobillerinde Motor Hacimleri Yeniden Büyüyebilir

Ototeknikveri     15 Ekim 2016 04:10

Yeni gerçek sürüş koşulları emisyon testleri nedeniyle otomobil üreticilerinin küçük kapasiteli motorlar yerine daha büyük motorlara geçebileceği konuşuluyor.

Geleceğin Ootomobillerinde Motor Hacimleri Yeniden Büyüyebilir
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Volkswagen, Renault ve Opel gibi otomobil üreticileri küçük motorların üretimini yavaşlatarak büyük kapasiteli motorlara geri dönebilir. Reuters’in haberine göre, yeni gerçek sürüş koşulları test prosedürlerinin uygulanmaya başlaması ile küçük motorlardaki kusurlar daha kolay açığa çıkabilecek, bunlar özellikle laboratuar testlerinde daha düşük emisyon vermesi için tasarlanmıştı. Yeni gerçek sürüş koşulları testleri küçük motorların bazen CO2 ve Nox emisyonları bakımından bazen büyük motorlardan bile daha kötü olabileceğini gösterdi. Bu motorların güç üretimi için büyük oranda ihtiyaç duydukları turbolarındaki ısı emisyonu yükseltebiliyor. Laboratuar testleri bu olumsuzlukları göstermeyebiliyordu ancak gerçek sürüş koşulları testleri 2019’dan itibaren uygulanmaya başladığında emisyon değerleri çok daha net belirlenebilecek.

 

PSA gurubun gerçek yakıt tüketim rakamlarını açıklama haberi

 

Küçük motorlardaki yaygın sorunlardan birisi fazla ısınma. Bu da motoru soğuk tutmak için fazla yakıt tüketimini beraberinde getiriyor. Sonuç olarak ortaya daha fazla yanmamış hidrokarbonlar, partiküller ve karbonmonoksit çıkıyor.

IS Automotive analisti Pavan Potluri, Reuters’e yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Küçük motorlar şu anki Avrupa test prosedüründe iyi sonuçlar verebiiyor ancak gerçek sürüş koşulları testleri başladığında bu motorlardaki kusurlar da ortaya çıkacak. Bu yüzden özellikle dizelde büyük motorlara geri dönüş yapılacaktır”.

Pek çok otomobil üreticisi şimdiden modellerinde büyük motorlara yer vermeye başlıyor.

 

General Motors Opel Corsa gibi modellerinde 1.3 litre dizel motoru bırakacak, 2019’da firmanın yeni mimarisi çıktığında en küçük motor 1.5 litre kapasiteye sahip olacak.

 

Volkswagen 1.4 litre üç silindirli dizel motorlarını dört silindirli 1.6 litre motorlarla değiştiriyor. Renault ise 1.9 litre dizel motorun yerine çıkarttığı küçük R9M 1.6 litre dizel motoru artık %10 daha büyük bir versiyonla değiştirecek.

 

Öte yandan Porsche gibi markalar da modellerinde küçük motor stratejisini uygulamaya yeni başlamışlardı. Yeni 718 Cayman ve 718 Boxter modelleri eski altı silindirli motorların yerine turboşarjlı dört silindirli motorlar kullandıkları için tartışmalara konu olmuştu.

 

Gelecekte motor küçültmenin yerine hibrit modellere ağırlık verilebilir. Yanmalı motorlarla birlikte elektrikli motorları giderek daha sık göreceğiz.

Son Güncelleme : 15 Ekim 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo