MINI elektriklendi

Ototeknikveri     17 Ekim 2016 05:45

MINI marka yöneticisi Sebastian Mackensen ve MINI serisi yöneticisi Peter Wolf, firmanın ilk plug-in hibrit modelini tanıttılar.

MINI elektriklendi
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

MINI’nin herkes tarafından beğenilen sürüş keyfi bu kez sıfır emisyonla geliyor. Markanın ilk plug-in hibrit modelinin geliştirme süreci tamamlanmak üzere. Modelde yanmalı bir motor ve elektrikli motor birarada bulunuyor. Bu MINI için yeni bir sayfanın açılışını temsil ediyor ve markanın geleceğini yansıtıyor. MINI marka yöneticisi Sebastian Mackensen ve MINI serisi yöneticisi Peter Wolf bir test otomobili ile yeni MINI hibrit modelini tanıttılar. Mackensen ve Wolf bir test sürüşüyle hibritin MINI ruhunu koruduğunu kanıtladılar. Mackensen tanıtımda “Bu model ile MINI müşterilerini hibrit sürüşün faydaları konusunda ikna etmek istiyoruz. Daha önce hibrit sürüş deneyimi olanlar bile MINI’nin benzersiz go-kart sürüş hissinden etkilenecek” diye konuştu. Bunu başarmak için MINI plug-in hibrit sadece verimliliğe değil sürüş keyfine de odaklanıyor.

 

İlk bakışta test otomobilinin bir hibrit olduğu anlaşılmayabiliyor. Bunun sebebi kamuflaj da değil. Otomobilin yüksek voltajlı bataryasının şarj soketi otomobilin sol yan kısmına başarıyla gizlenmiş. Kokpitte de herşey tanıdık görünüyor. Konsolun ortasındaki başlat/durdur butonu sarı renkte aydınlatılmış. Hibrit modeller her zaman elektrikli modda başladığı için butona bastığınızda otomobil sessizce çalışıyor. Motor devir sayacının yerini ise bir şarj göstergesi almış. Gösterge kalan batarya gücü ile ilgili sürücüyü bilgilendiriyor ve uyarıyor. Şarj bittiğinde ise yanmalı motorun gücüyle otomobil çalışmaya devam edebiliyor. Yanmalı motorun devreye girme süresi otomobilin hızına ve sürücünün gaza basma sertliğine göre değişiyor.

Hibrit MINI elektrikli motorun torkunu tamamıyla kullanıyor, bu da hızlı sürat artışı sağlıyor. Otomobilin elektrikli modu otoban hızlarında da rahatlıkla kullanılabiliyor. Arka koltukların altındaki yüksek voltajlı batarya uzun süreli elektrikli sürüşe imkan veriyor. Auto eDrive standart modu saatte 80 km’ya kadar hıza imkan veriyor. Max eDrive modunda ise saatte 125 km’ye kadar çıkılabiliyor.

 

Otomobili bizzat test eden Sebastian Mackensen farklı modları denedi ve elektrikli motorla yanmalı motor arasında geçiş için hafifçe gaz pedalına basmanın yeterli olduğunu gösterdi. Her iki motorun gücü ile MINI hibrit benzersiz bir hızlanma performansı sergiliyor.

MINI’nin go-kart sürüş karakteristikleri bununla da kalmıyor. MINI hibrit virajlarda ve en zorlu yollarda da üstün performans sergileyebiliyor. Bu da MINI’yi diğer markaların hibritlerinden ayıran en önemli fark. Yeni MINI hibritin şasi ve süspansiyonu hiç bir bakımdan yanmalı motorlu benzerlerinden aşağıda kalmıyor. Arka kısmn altında konumlandırılmış eDrive bileşenleri ile otomobilin ağırlık merkezi alçalmış ve ön ve arka akslar arasında ağırlık dengeli dağıtılmış. Bu da efsanevi MINI kıvraklığının hibritte de devam etmesini sağlamış.

 

Hibrit konseptinin bir avantajı da elektrikli motorun gücünün arka tekerleklere, yanmalı motorun gücünün ön tekerleklere aktarılması. Akıllı enerji yönetimi dinamik stabilite kontrolüne (DSC) bağlı olduğu için, çekiş ve sürüş istikrarı sürüş sistemi aracılığı ile optimize edilebiliyor. Herhangi bir kaygan yol koşulunda ikinci motor da devreye girerek ilave çekiş gücü sağlıyor, bu da viraj performansını ve direksiyon hassasiyetini iyileştiriyor.

Akıllı enerji yönetimi iki motorun birlikte çalışması için bir olanak daha sağlıyor; bu da batarya tasarrufu modu. Özellikle şehirlerarası yolda çalıştırılabilecek bu modda yanmalı motor otomobile güç verirken yüksek voltajlı batarya şarjı belli bir seviyede tutabiliyor ya da jeneratör aracılığı ile şarjı arttırabiliyor. Bu sayede daha sonrası için ekstra elektrikli sürüş mesafesi elde edilebiliyor.

 

Batarya tasarruf modunda sürdükten sonra MINI şehiriçinde sessizce elektrikle çalışmaya devam edebiliyor. Kokpitteki gösterge sürücüye bataryayı şarj etmesi gerektiğini hatırlatıyor. MINI plug-in hibrit yakıtı adeta bir kaç damla kadar az kullandığı için, sürücülerin yakıt doldurmak için benzin istasyonuna yolu pek sık düşmeyecek.

Son Güncelleme : 18 Ekim 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo