Audi dieselgate nedeniyle kemerleri sıkıyor

Ototeknikveri     19 Ekim 2016 04:39

Audi maliyet kısıntıları nedeniyle gelecek modellerinde otomobil platformlarının tasarımını ve mühendisliğini kendi bünyesinde yapmayacak.

Audi dieselgate nedeniyle kemerleri sıkıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Dieselgate skandalının olumsuz etkileri nedeniyle Volkswagen Grup markalarından Audi de bütçe kısıtlamalarına gitti. Firma maliyetleri kısmak için artık kendi bünyesinde yeni platform geliştirmeyecek. Audi patronu Rupert Stadler firmanın bütün gelecek yatırımlarının yeniden gözden geçirileceğini, bazılarının iptal edileceğini belirtti. Volkswagen denetim kurulunun 18 Kasım’da toplanarak grup bünyesindeki markaların harcama planlarını gözden geçirmesi bekleniyor. Yeni bir çarpışma testi merkezi ve aerodinamik tünel ile ilgili planlar askıya alınırken, firmanın kendi bünyesinde geliştirdiği MLB platformunu da terk etmesi gündemde. A4, A7 ve A8 için kullanılan MLB’nin yanı sıra R8 süperotomobilin temelindeki ortadan motorlu platform da durdurulabilir. Bu platform ile üretilen R8 modelinin geleceği de belirsiz.

 

Audi’nin kısıntıya gidebileceği bir diğer alan ise motor sporları. Başarılı LMP1 serisi yakın zamanda sonlandırılabilir.

 

Yerel bir Alman gazetesi Audi’nin Ingolstadt genel merkezinde Apple kampüsüne benzer bir teknoloji kampüsü inşa etme planlarından da vazgeçtiğini yazdı. Inovation-Campus adını alması beklenen bu devasa yatırım 75 binadan oluşacak ve kendi kavşağı ile yerel otoyol ağına bağlanacaktı. Projeyle ilgili oluşturulan web sitesi şimdiden yayından kaldırıldı.

 

Volkswagen Grubu bir yılda %10 maliyet düşürmeyi ve fabrikalarında verimliliği %5-8 arttırmayı hedefliyor. Fabrikalarda üçüncü vardiyalar ve haftasonu vardiyaları kaldırılacak. Audi de MLB temelli modellerinin üretiminde vardiya sayısını azaltmaya başladı.

 

Yeni nesil Audi A4 ve A5 modelleri çapraz motorlu MQB platformunu kullanan VW Passat ile kardeş olacak. Daha büyük Audi modelleri -A6 ve A7 dahil- ise Porsche’nin MSB platformunun kısaltılmış bir versiyonu ile üretilebilir. Bu platform şu an Panamera için kullanılıyor. Bu da gelecekteki A6 ve A7 modellerinin arkadan çekişli ya da dört çekişli olarak sunulacağı anlamına geliyor.

 

Konuyla ilgili Audi’den yapılan açıklamada “Audi markasının tipik özellikleri titizlikle korunacak ve Audi müşterilerinin beklentileri karşılanmaya devam edilecek. Grubun diğer üyelerinden modüller kullanılacak olsa da bir Audi her zaman diğerleri arasından sıyrılarak kolayca tanınabilecek. Ingolstadt, Neckarsulm ve Györ’deki teknik geliştirme departmanımız bunu garanti ediyor” denildi.

 

Audi şu anda MLB platformu ile 770 bin adet civarında otomobil üretiyor. MLB kendine özgü güç aktarım mekanizmalarına ihtiyaç duyuyor ve VW grup motorları modifiye edilerek kullanılıyor. Audi’nin 4 milyar euro’luk yıllık Ar-Ge bütçesini de kısması gerekebilir, platform paylaşımı bu kısıntıya katkı sağlayacak.

Son Güncelleme : 19 Ekim 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo