Volvo Destekli Yeni SUV: Lynk & CO 01 Özellikleri ve Detayları

Ototeknikveri     20 Ekim 2016 11:53

Volvo, Çin'li ortağı Geely ile birlikte Lynk & Co adlı yeni bir marka ortaya çıkardı. 01 adlı SUV ise Lynk & Co markasının ilk modeli oldu. Orta boy SUV gelecek yıl piyasaya çıkacak.

Volvo Destekli Yeni SUV: Lynk & CO 01 Özellikleri ve Detayları
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

“Tarihin en bağlantılı otomobili” olarak lanse edilen, üst düzey teknolojilerle donatılmış yeni SUV, Avrupa’da kitlesel şekilde satılacak ilk Çin üretimi otomobil olacak. Modelin tasarımı ve mühendisliği İsveç’te yapıldı. Elektrikli güç aktarım mekanizmalarına sahip otomobil Volvo’nun yeni çıkacak XC40 modeli ile aynı modüler mimariyi paylaşacak. Berlin’de yapılan resmi tanıtımda Geely’nin kurucusu ve başkanı Çinli girişimci Li Shufu da bulundu. 01, daima çevrimiçi olan yeni global nesilin ihtiyaç ve tercihlerine hitap edecek. Lynk&Co 01 her zaman internete ve kendi bulutuna bağlı olacak. Standart bir “paylaş” butonu kullanıcılara otomobillerini akıllı telefon üzerinden kontrol etme, izleme ve paylaşma imkanı verecek.

 

Yeni markanın tasarım felsefesi İsveç’teki Geely Design tarafından geliştirildi, tasarımın liderliğini grubun başkan yardımcısı ve eski Volvo tasarım yöneticisi Peter Horbury yaptı. Tasarımcılar hedeflerinin hem Avrupa hem de Çin kimliğini yakalayan güçlü bir karakter yaratmak olduğunu belirtiyor.

Tasarım yöneticisi Andreas Nilsson yeni model için “Otomobilimiz kalabalıklar arasından sıyrılmalı ve global bir müşteri kitlesini kendisine çekebilmeliydi. Kullanıcılarımız teknoloji meraklısı olacak. İç kabin tasarımımız da yeni teknolojilerle bunu yansıtıyor.” diye konuştu.

 

Modelin mekanik detayları henüz bilinmiyor ancak 01’de Volvo’nun 2.0 litre dört silindirli ve 1.5 litre üç silindirli motor ailesinden bir dizi öne yerleştirilmiş çapraz motor bulunması bekleniyor. Geely ve Volvo yönetim kurulu üyesi Carl Peter Forster otomobilin tak-çalıştır hibrit versiyonunun da çıkacağını, bunda her iki aksta da elektrikli motor bulunacağını belirtti. Bu da güç aktarım mekanizmalarının Volvo hibrit modellerden alınacağı anlamına geliyor. Volvo XC40’da elektrikli motor ön tekerlekleri sürüyor, XC90’da ise arka tekerlekleri sürüyor. Vitesler altı kademe manuel ya da yedi kademe çift debriyajlı otomatik olacak.

 

Otomobil 4.6 metre uzunluğunda. Lync&Co yetkilileri aks aralığının nispeten uzun olacağını, Çin piyasasında bacak mesafesinin bagaj kapasitesinden daha önemli bulunduğunu belirtiyorlar.

01’de ve sonrasında gelecek tüm Lynk&CO modellerinde (02 ve 03) motor endüstrisinin şu anki standartlarına cesur şekilde meydan okunacak. Başkan yardımcısı Alain Visser bu konuda “Sektörümüzde onlarca yıldır tasarımlar ve mühendislik başarıyla gelişti ancak dağıtım ve sahip olma modelinde pek bir dğeişiklik olmadı. Halbuki yıllar içinde müşterilerimizin değerleri ve tercihleri evrim geçirdi. Artık bu değerleri ve tercihleri benimsemek için geleceğe doğru bir adım atmanın zamanı. Lynk&Co en ulaşılabilir fiyatlarla modern ve lüks otomobiller üretecek. Standartları zorlayacağız ve sektöre yenilikler getireceğiz” diye konuştu.

 

Lynk&CO serisi Volvo modelleri ile pek çok paralellik taşıyacak. Geely-Volvo yöneticileri Volkswagen’in MQB mimarisi gibi esnek, gruba ait farklı markaların paylaşarak maliyet tasarrufu yapabileceği bir altyapı planlıyor.

 

Geleneksel donanım seviyeleri sunmaktansa Lynk&Co sabit fiyatlı donanım koleksiyonları ile gelecek. Bu konsept modern moda ve teknoloji sektörlerinden esinlenilmiş.

 

Yeni 01 SUV, açık bir API (uygulama programlama arayüzü) kullanacak. Böylece yazılım geliştiriciler yeni fikirlerle 01’in otomotiv deneyimini zenginleştirebilecek.

 

Lynk&Co müşterilere kişiselleştirilmiş hizmetler ve konforlu bir sahip olma deneyimi sunacak. Alain Visser bu konuda “Hedefimiz sahip olma deneyimini basitleştirmek, aynı zamanda zenginleştirmek. Otomobillerin nasıl satın alındığını, nasıl sahip olunduğunu, nasıl bağlantı kurduğunu, servisleri ve otomobil kullanımını tamamen baştan tanımlayacağız” diyor.

 

Lynk&Co’nun diğer modellerine de 02 ve 03 şeklinde basit isimler verecek olması markanın sektördeki gelenekleri zorlama ve sadeleştirme hedefiyle örtüşüyor.

 

Yeni modeller dinamik kalite bakımından da üst düzey olacak. Ar&Ge yöneticisi Mats Fagerhag 01’in SUV sektöründeki rakiplerini oldukça terleteceğine inanıyor ve “Güçlü, hafif, verimli, eğlenceli ve modern bir otomobil geliştirdik” diyor.

Son Güncelleme : 21 Ekim 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo