Nissan’ın Brexit kararı Qashqa'nin üretim yerini değiştirebilir

Ototeknikveri     24 Ekim 2016 02:30

Nissan gelecek ay yeni Qashqai modelini İngiltere’de üretip üretmeyeceğine karar verecek.

Nissan’ın Brexit kararı Qashqa'nin üretim yerini değiştirebilir
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmaya karar vermesi Nissan’ı da Qashqai SUV’yi Sunderland fabrikasında üretmek konusunda tereddüte düşürdü. Firmanın CEO’su Carlos Ghosn, bu konudaki kararlarını gelecek ay açıklayacaklarını bildirdi. Yeni Qashqai’nin üretiminin 2018 ya da 2019’da başlaması bekleniyor. Üretime hazırlık süreci nedeniyle Nissan’ın modeli nerede üreteceğine şimdiden karar vermesi gerekiyor. Carlos Ghosn geçen hafta İngiltere Başbakanı Theresa May ile buluştu ve ülkenin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararının Nissan’ın Kuzey İngiltere’deki fabrikasına yatırımı durdurmasına yol açabileceğini söyledi. Sunderland fabrikasında Qashqai’nin yanı sıra pek çok başka model üretiliyor ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. Burası İngiltere’nin en büyük otomobil fabrikası ve burada yılda 475 bin otomobil üretiliyor. Bunun %80’i ihraç ediliyor.

 

Ghosn daha sonra Nissan’ın Japonya Yokohama’daki genel merkezinde basına yaptığı açıklamada İngiltere başbakanı ile görüşmesine ilişkin “İngiltere hükümetinden bize bir ayrıcalık sağlamalarını beklemiyoruz ancak rekabet gücümüzü de kaybetmek istemiyoruz. Sunderland fabrikasının rekabet gücünün korunması için çok dikkatli davranılacağı konusunda hükümetten garanti aldık. Bu garanti olduğu sürece fabrikanın geleceğine daha güvenle bakabilirim” dedi.

 

İspanya alternatifi

Medyada çıkan haberlere göre Renault’nun İspanya Palencia’daki fabrikası benzer boyutta Renault Kadjar kompakt SUV’yi üretmesi nedeniyle Qashqai üretimi için de alternatif olabilir. Nissan daha önce Sunderland fabrikasında üretilen Micra subcompact modelini Fransa Flins’deki bir Renault fabrikasına kaydırdı. Renault, Nissan’In hisselerinin %43.4’üne sahip.

 

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkması ortak pazarın sunduğu ihracat avantajlarının ortadan kalkması, Nissan’ın %10 gümrük vergisiyle karşı karşıya kalması anlamına geliyor. Bu arada, 23 Haziran’da yapılan referandumda Sunderland’de yaşayan halkın %61’i Avrupa Birliği’nden ayrılmak yönünde oy kullanmıştı.

 

Mitsubishi anlaşması

Ghosn aynı zamanda Nissan’ın Mitsubishi ile ortaklığı sayesinde satın alma ve mühendislikte maliyetleri düşürebileceğini açıkladı. Nissan, Mitsubishi’nin Asya’daki yerel tedarikçi ağından faydalanıyor ve otomobil üreticisinin plug-in hibrit otomobil teknolojisini kullanıyor.

 

Nissan ve Mitsubishi Perşembe günü bir anlaşma imzaladı ve Mitsubishi’nin çoğunluk hisseleri Nissan’a devredildi. Mitsubishi bu yıl ortaya çıkan kilometre performansı skandalı nedeniyle zor zamanlar yaşıyordu.

Son Güncelleme : 24 Ekim 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo