2017 Opel Insignia Grand Sport değerlendirmesi

Ototeknikveri     29 Ekim 2016 01:15

Autocar İngiltere muhabirleri 2017 Opel Insignia Grand Sport modeli ile test sürüşü yaparak değerlendirmelerini yazdı. Hala kamuflaj altında olan ve geliştirme sürecinin sonlarına yaklaşan otomobil tatmin edici bir sürüş deneyimi sunuyor.

2017 Opel Insignia Grand Sport değerlendirmesi
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Opel, yakında yeni nesil Insignia modelini gün yüzüne çıkaracak. Grand Sport takısnı alacak olan yeni kasa Opel Insignia, Avrupa'lı önde gelen otomobil medyasına test ettirilerek araç ile ilgili fikirleri alında. İşte Autocar tarafından yapılan yeni Insignia değerlendirmesi;

 

Yeni Insignia donanımları son onaylarını almak için Opel mühendisleri tarafından test edilmeye devam ediyor. Opel Insignia Avrupa’da BMW 3 Serisi ve Mercedes C-Class’ın ardından sınıfının en çok satan üçüncü modeli. Insignia’nın hemen ardından ise Audi A4 geliyor. Önceki nesil zaten oldukça büyük bir otomobildi ancak yeni Insignia’nın boyutları daha da büyüdü. Otomobil 4897 mm uzunluğunda, 55 mm yüksekliğinde, 2829 mm aks açıklığına sahip. Bu boyutlarla model büyüklük açısından Skoda Superb ile, hatta Audi A6/Mercedes E-Class ile benzer bir konuma yaklaşıyor. Bu nedenle otomobil çok cömert genişlikte bir iç kabin sunuyor, bu da konforlu yolculuklar anlamına geliyor. Insignia yeni global General Motors platformu ile geliştirildi. E2 adı verilen bu ölçeklendirilebilir mimari yeni Astra’da olduğu gibi ağırlığu azaltıyor. Rakam verecek olursak 59 kg kadar bir hafiflemeden söz ediliyor. Normalde eski model ile yeni model arasında 150 kg kadar bir fark olur ancak zaten önceki nesil Insignia çok kez daha küçük motorlarla yenilenmiş, bu da belli bir ağırlık kaybı sağlamıştı.

 

Autocar muhabirleri modelin iki farklı versiyonunu denedi. Her iki versiyon da hem dış cephe hem de içeride kamuflajla kaplanmıştı. İlk versiyon 163 hp güç çıkışına sahip, turboşarjlı, benzinli motorlu ve altı kademe manuel vitesli, önden çekişli versiyon oldu. Diğeri ise 2.0 litre, 247 hp gücünde, turboşarjlı, benzinli, sekiz kademe otomatik vitesli ve dört çekişli versiyon.

 

1.5 litre benzinli versiyon

Bu motor daha önce Astra’da kullanılan 1.4 litre turbo motorun güncellenmiş versiyonu. Yakında Avrupa’da yeni bir emisyon testi prosedürü yürürlüğe girecek ve otomobillerin yakıt ekonomisi ve emisyon değerleri gerçek sürüş koşullarına göre ölçülecek. Bu yeni prosedürde daha küçük motorlar kullanmak laboratuar testlerinde olduğu gibi bir avantaj sağlamıyor. Bu nedenle yeni Insignia için daha küçük motorlar düşünülmemiş. 1.5 litre benzinli motor en küçük seçenek.

 

Motor 1.4 litre versiyonun üzerine kapsamlı bir modifikasyondan geçmiş, Opel’in artık kullanmadığı 1.6 motordan daha hafif ve yeni bir manuel vitesle çalışıyor. Opel hala dizel motorlara önemli talep olacağını düşünüyor ancak benzinli motorlarda da bir yükseliş söz konusu. Volkswagen dizel emisyon skandalı bu yükselişte ya da dizelden benzinliye kayışta etkili oldu. Yeni benzinli motorlarda ciddi verimlilik iyileştirmeleri yapıldı, ayrıca benzinli otomobiller dizel versiyonlardan çok daha ucuz.

 

Autocar muhabiri Matt Prior’ın yeni 1.5 litre benzinli Insignia ile yaptığı test sürüşüne ilişkin görüşleri şöyle: “Nihayet düşük kapasiteli ya da hantal hissettirmeyen bir benzinli otomobil sürmek keyif verici. Yeni 1.5 litre benzinli Insignia yakında kaldırılacak 1.6’dan 170 kg daha hafif, bu da sanırım otomobilin boş ağırlığının 1400 kg civarında olacağı anlamına geliyor. Bu da iyi bir rakam. Otomobilin başlangıçta ve orta hızlarda oldukça sessiz çalıştığını söyleyebilirim ancak yüksek devirlerde biraz homurtulu çalışıyor. Vites geçişleri düzgün ve başarılı.”

 

“Yeni Insignia’nın oturma pozisyonu öncekinden 30 mm daha alçak. Sürüş pozisyonları kapsamlı şekilde ayarlanabiliyor. Direksiyon oldukça kıvrak, hızlı yanıt veriyor, hassas ve düzgün. Otomobilde pasif amortisörler, önde MacPherson süspansiyon kolu, arkada ise beş linkli süspansiyon bulunuyor. Test otomobilindeki lastikler 245/45 R18’di. Bu özelliklerle otomobil sakin ve kaliteli bir biniş deneyimi, ayrıca dinamizm sunuyor.”

 

2.0 litre benzinli versiyon

“2.0 litre motor diğeri kadar yumuşak değil, sekiz kademe otomatik vites yeni olmasına rağmen motoru düşük devirlerden yukarı çıkmaya sürüklemek için vites geçişlerine kendiniz karar vermeniz gerekebiliyor. 2.0 uyumlanabilir amortisörlere sahip, bunlarla sunulan üç moddan ortadaki en iyisi. Sport modu fazla sallıyor, Tour modu ise fazla geziyor. Normal modu en sorunsuz mod. Genel performans için kötü değil ancak değişken diyebiliriz.”

 

“Dört çekişli sürüş sistemi alışılmadık ancak oldukça etkili. Motordan arka aksa giden bir pervane şaftı sürekli dönüyor ancak orada bir diferansiyel yok. Bunun yerine orta çizginin her bir yanında elektronik kontrollü bir debriyaj bulunuyor, belirlenen parametreler içinde güç arkaya aktarılıyor. Tork yönlendirmesi ise ihtiyaca göre bir tarafa yapılıyor. Güç ve tork yönlendirmeye rağmen buna çok olağanüstü bir performans modeli diyemeyiz. Bu sadece daha fazla çekiş sunan, çevik bir Insignia.”

 

Bu otomobili satın almalı mıyım?

Yeni nesil bir Insignia satın almayı tavsiye etmek ya da etmemek için henüz erken. İç kabin bile henüz tam görünmedi. Öte yandan, kamuflaja rağmen otomobilin çok geniş bir iç kabin sunduğunu -örneğin bir A6 ya da Volvo V90 kadar- biliyoruz.

 

Opel gibi bazı üreticiler büyük sedan, hatchback ve station otomobillerini ne yapacaklarına bugünlerde pek karar veremiyorlar. İnsanlar lüks seviyor ancak bir yandan da Nissan Qashqai gibi crossover otomobillere yöneliyorlar. Buna bir çözüm olarak müşterilere bazen Skoda Superb modelinin çok geniş iç kabini gibi beklediklerinin daha da fazlası sunuluyor. Insignia için de böyle olmuş gibi görünüyor.

 

Yeni Opel Insignia 2017 yılının Nisan ayından itibaren 23 bin sterlinden başlayan fiyatlarla satışa çıkacak.

 

Test otomobili: Opel (Vauxhall) Insignia 1.5 165PS Teknik Verileri

Test alanı: Bedfordshire

Motor: 4 silindirli, 1500 cc, turbo, benzinli. Güç çıkışı 163 hp, tork 250 Nm

Boş ağırlık: 1400 kg

Sıfırdan saatte 100 km’ye çıkış süresi: 8.5 saniye

Maksimum hız: Saatte 209 km

Tüketim: 5.1 litre/100 km

Son Güncelleme : 30 Ekim 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo