Seat ve Aqualia atık sudan alternatif yakıt üretti

Ototeknikveri     31 Ekim 2016 07:31

Seat ve Aqualia güçlerini birleştirerek inovatif SMART Green Gas projesi kapsamında atık sudan %100 İspanyol ürünü, yenilenebilir biyoyakıt üretti. Bu yakıt sıkıştırılmış doğalgaz ile (CNG) çalıştırılmak üzere tasarlanmış taşıtlarda kullanılabilecek.

Seat ve Aqualia atık sudan alternatif yakıt üretti
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Beş yıl alacak süreç dahilinde, iki firma da bu ay İspanya’nın Cadiz kentindeki atık su arıtma tesisinde testlere başladı. İşbirliğinin bir parçası olarak Seat, Aqualia’ya iki Seat Leon TGI taşıt verdi, bu taşıtlarla atık sudan elde edilen biyometan test edilecek, yakıtın elde edilmesi ve kullanılmasına kadar tüm üretim zinciri gözden geçirilecek. Bu ortak proje çevre dostu şehirler ve çevre dostu bir ekonomi için önemli bir adım niteliğinde. Ek olarak, proje İspanya otomotiv sektöründe yeni alternatif yakıtların geliştirilmesine, bu konudaki araştırmaların artmasına da katkı sunacak. Biyometan CO2 emisyonunu ciddi oranda düşüren bir çevre dostu yakıt. Seat başkan yardımcısı ve Ar-Ge yöneticisi Matthias Rabe proje için şunları söyledi: “Bu geliştirme ve Aqualia ile işbirliği projesi ile Seat ülkenin otomotiv sektöründe atık sudan %100 İspanyol malı biyometan üreten ilk firma olacak. Yeni alternatif yakıtlat üretmek ve geleceğin çevre dostu teknolojilerini desteklemek Seat’ın CNG stratejisinin önemli bir parçası”.

 

Aqualia genel müdürü Felix Parra ise proje hakkında görüşlerini şu şekilde dile getirdi: “Şu anki paradigmayı değiştirmeye, arıtmanın ciddi bir enerji maliyetine neden olduğu modeli geride bırakmaya çalışıyoruz. Bu proje Aqualia tarafından geliştirilen yoğun araştırma aktivitesinin bir sonucudur ve arıtma işleminden değerli kaynaklar elde etmeyi sağlamaktadır. Smart Green Gas projesini orta boyutlu bir atık su arıtma tesisi ile geliştirmek milyonlarca litre biyoyakıt üretimi sağlayabilir. Bu da bir tesisten günde 300 taşıtlık yakıt elde edilmesi anlamına geliyor. Şehirler otobüslerini, çöp kamyonlarını, polis otomobilllerini, ambulanslarını su arıtma tesisinden elde edilen yakıtla çalıştırabilirler”.

Smart Green Gas enerji sistemlerini daha esnek hale getirmeyi, optimize etmeyi ve Avrupa Birliği genelinde daha iyi enerji güvenliği sağlamayı hedefleyen bir proje. Bu sayede şehirler atık su tesislerinden enerji üreterek daha fazla bağımsızlık ve ekolojik sürdürülebilirlik elde edebilecek. Bunun için şehirlerin kanalizasyon atıklarının arıtıldığı atık su arıtma sistemlerinde biyogaz üretimi ve bunun biyometana çevrilmesi için yeni sistemler kurulması gerekecek. Bu gaz her şehirde yerel olarak üretilebilecek, yenilenebilir enerji olarak doğrudan taşıtlarda kullanılabilecek ya da doğal gaz dağıtım ağına verilebilecek yani ısıtma ve başka amaçlarla da kullanılabilecek.

 

Endüstriyel Teknolojik Gelişme Merkezi CDTI tarafından desteklenen Smart Green Gas projesi beş ortaklı bir proje. Ortaklar arasında Gas Natural Fenosa ve Naturgas EDP, ayrıca Katalan Su Araştırmaları Enstitüsü ICRA gibi kamu araştırma kurumları, Girona, Valladolid ve Santiago de Compostela üniversiteleri de bulunuyor. Seat ise projede Aqualia ile birlikte yer alıyor.

Aqualia, Avrupa’nın en büyük gruplarından FCC’ye bağlı bir su yönetim şirketi. Bu İspanyol firması ülkesinde sektörün en büyüğü, Avrupa’nın üçüncü en büyüğü, dünyada ise yedinci sırada. Firma 22.5 milyon müşteriye hizmet sunuyor.

 

Aqualia şu anda 21 ülkede 1100 şehirde faaliyet gösteriyor: İspanya, İtalya, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Romanya, Karadağ, Bosna, Meksika, Şili, Uruguay, Cezayir, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Sırbistan, Kosova, Tunus, Katar, Hindistan ve Kolombiya. 2015’te firma 1,033 milyon euro ciro yaptı ve 14,400 milyon euro tutarında bir işletme portfolyosu oluşturmayı başardı.

Son Güncelleme : 01 Kasım 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo