Toyota lityum-iyon pilleri yeniden yarattı

Ototeknikveri     31 Ekim 2016 11:23

Toyota lityum-iyon pilleri tamamen yeniden ele aldı, daha güvenli ve daha verimli hale getirdi.

Toyota lityum-iyon pilleri yeniden yarattı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Toyota’nın lityum-iyon pillerle bağlantısı 2009 yılnda ilk plug-in hibrit Prius modelini piyasaya sürdüğünde başlamıştı. O zamana kadar diğer rakipler elektrikli modellerinde lityum-iyon pilleri kullanırken, Toyota daha güvenli olduğunu savunduğu Ni-Mh pilleri kullanmaya devam ediyordu. Bu piller maliyet avantajına da sahipti. Lityum-iyon pillere geçmek istediğinde ise Toyota yeni tipte bir pil geliştirmek istedi ancak bu çok pahalı olacağı için mevcut lityum-iyon tasarımlarını biraz daha iyileştirmekle yetindi. Japon otomobil üreticisi, tedarikçisi Panasonic ile birlikte elektrikli otomobiller ve hibrit otomobiller için mevcut pil teknolojisini daha iyi hale getirmek için Ar-Ge çalışmalarına başladı.

 

Araştırmada lityum-iyon pilleri daha güvenli hale getirmeye ve maliyeti yükseltmeden enerji yoğunluğunu arttırmaya odaklanıldı. Bugün artık bu çalışmalar sonuç vermeye başladı ve Toyota ile Panasonic lityum-iyon pilleri hiç olmadığı kadar iyi hale getirdi. Üretim süreci de yeniden ele alınarak pil hücrelerindeki her türlü olası bozukluğun bertaraf edilmesi sağlandı. Bu pillerde mikroskobik boyuttaki metal partiküllerle ilgili bir kusur bile bütün pilin arızalı hale gelmesine neden olabiliyor, dolayısıyla bu da ne kadar zor bir işin başarıldığının göstergesi.

Lityum-iyon pillerde enerji yoğunluğu olağanüstü yüksek, bu da riski daha da arttırıyor. Toyota ve Panasonic birlikte çalışarak bağımsız pil hücrelerini izleyen sofistike bir sistem oluşturmuşlar. Her bir hücrenin ısı, şarj seviyesi ve kısa devre uyarısı gibi farklı koşulları sürekli kontrol ediliyor. Geliştirilen yeni yöntemle pilin geri kalanı etkilenmeden sadece arızalı bölüm devre dışı bırakılabiliyor.

 

Yapılan yeniliklerle pil hücrelrini kapasite ya da güvenliği etkilemeden pil hücrelerini küçültme olanağı da elde edildi. Güncellenen pillerin kapasiteleri %100 arttı, boyutları ise geleneksel bileşenlerin üçte ikisi kadar büyüdü. Ağırlıkta önceki lityum-iyon pillere kıyasla %50 artış oldu.

 

Toyota en çevre dostu otomobil olarak yakıt hücreli otomobilleri görüyor ancak pil teknolojisindeki bu gelişme firmanın gelecekte elektrikli otomobiller çıkartacağının göstergesi.

Son Güncelleme : 01 Kasım 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo