Mercedes'in Yeni Motor Hamlesinin Detayları

Ototeknikveri     02 Kasım 2016 07:01

Mercedes’ten daha güçlü, ekonomik ve temiz motorlar. Mercedes-Benz tarihinin en büyük motor atağının en önemli ayağını 2017 yılında başlatacak.

Mercedes'in Yeni Motor Hamlesinin Detayları
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Bu yılın bahar aylarında yeni dört silindirli dizel motorun çıkışının ardından, 2017’de benzinli ve dizel altı silindirli sıralı motorlar, yeni dört silindirli benzinli motor ve yeni biturbo V8 gelecek. Firma çığır açacak yeni teknolojilerini de tanıtacak. Bunlar arasında entegre başlatıcı alternatör (ISG), 48 volt elektrikli sistem ve elektrikli yardımcı kompresör (eZV) de bulunuyor. Yeni teknolojiler firmanın Sindelfingen kentindeki Güç Aktarım Mekanizmaları Entegrasyon Merkezi’nde (AIZ) otomobiller üzerinde test ediliyor. Daimler yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Thomas Weber yeni motorlar ve teknolojilerle ilgili şunları dile getirdi: “Mercedes-Benz’in yeni modüler motor ailesi her taşıt için doğru motoru sunuyor. Yüksek teknolojili motorların sistematik optimizasyonu sürdürülebilir ulaşıma giden yolda çok önemli bir rol oynuyor. Motorlar hem şu anki hem de gelecekteki ihtiyaçlara ve gerekliliklere göre tasarlanmalı. Bunda en önemli faktör güç aktarım mekanizmalarında yoğun şekilde elektrikli teknolojilere yer verimesi”.

 

Sistematik elektriklendirme: yeni sıralı altı silindirli ve benzinli motor M 256

M 256 elektriklendirmenin en iyi örneklerinden birisi ve 48 volt elektrikli sisteme sahip. Yeni akıllı turboşarj, elektrikli yardımcı kompresör (eZV) ve entegre başlatıcı alternatör (ISG) de motorun özelliklerinden. ISG sistemi besleme ya da enerji geri kazanımı gibi hibrit fonksiyonlardan sorumlu ve bu sayede tasarruf sağlıyor. Altı silindirli motor, çok daha yakıt tasarruflu olduğu halde sekiz silindirli bir motorla aynı performansı veriyor. M 256 gelecek yıl yeni S-Class modelleri ile birlikte piyasada olacak.

 

48 volt elektrikli sistem kompakt yapısı nedeniyle motorun yakınında egzoz arıtması için yer kazandırıyor, ayrıca su pompası ve klima kompresörü gibi çok elektrik tüketen bileşenlerin yanı sıra enerjide verimlilik sağlayan başlatıcı alternatöre de elektrik aktarıyor.

 

Altı silindirli sıralı motorun güç çıkışı ve tork değeri sekiz silindirli motorla benzer (300 kW/408 hp, 500 Nm). Önceki V6 motora kıyasla bu motorda CO2 emisyonları da %15 azaltılmış.

 

Yeni motor geçen yıl piyasaya çıkan lüks dört silindirli dizel motor ailesi ile aynı silindir hacmine sahip (500 cc).

Mercedes tarihinin en güçlü dizel motoru: altı silindirli OM 656

OM 656 kademeli yanma işlemi ile çalışıyor, iki kademeli egzoz turboşarjı ve CAMTRONIC değişken valf zamanlaması kullanıyor. Tasarımda alüminyum motor bloğu ve çelik pistonlar, ayrıca silindir duvarları için NANOSLIDE® kaplama kullanılmış. Önceki OM 642 motor ile kıyaslandığında belirgin güç çıkışı artışı olsa da (190 kw/258 hp’den 230 kW/313 hp’ye), yeni motor %7 daha az yakıt tüketiyor.

 

Motor gelecekteki emisyon standartlarına (gerçek sürüş koşulları emisyonları) uyumlu tasarlanmış. Motorun tüm bileşenleri emisyonu azaltacak şekilde ele alınmış. Kademeli yanma işlemi, dinamik çok yönlü egzoz gazı resirkülasyonu ve motor yanı egzoz arıtması, değişken valf zamanlaması ile biraraya gelerek yakıt tüketimi ve emisyon değerlerini belirgin şekilde azaltıyor. Egzoz arıtması motor yanı izolasyonlu tasarımı sayesinde düşük ısı kaybı ve ideal çalışma koşulları sağlıyor. CAMTRONIC değiştirilebilir egzoz egsantrik mili de egzoz siteminin tüketim yapmadan ısıtılabilmesine imkan veriyor.

 

Yeni V8 biturbo benzinli motor: M 176

M 176 kod adlı yeni biturbo motor dünyanın en ekonomik V8 benzinli motorlarından birisi. Motorun özellikleri arasında kısmi yüklerde silindir kapatma ve turboşarjların V silindirde silindir sıraları arasında konumlandırılması bulunuyor. 3982 cc silindir hacmiyle yeni V8 biturbo 350 kW (476 hp) çıkış gücüne ve 2000 rpm’de 700 Nm tork değerine sahip. Yeni motor öncekinden (335 kW motor) %10 daha az yakıt tüketiyor. Yeni V8 motor bu teknolojiyle gelecek yeni S-Class modeli içerisinde piyasaya çıkacak.

 

Daha düşük yakıt tüketimi için, kısmi yüklerde çalıştırıldığında yeni M 176 dört silindiri de CAMTRONIC valf zamanlaması aracılığı ile kapatabiliyor. Bu da pompa kayıplarını azaltıyor ve diğer dört silindirin verimliliği arttırıyor.

Spesifik güç çıkışı: yeni dört silindirli benzinli motor M 264

İki litre dört silindirli motor 100 kW civarı spesifik güç çıkışına sahip. M 264 daha önce yüksek silindir hacimli, altı silindirli motorların ulaştığı güç çıkışı noktalarına yaklaşıyor. Aynı zamanda, motor altı silindirli bir motordan belirgin şekilde daha düşük yakıt tüketiyor. Motorun özellikleri arasında ikili turboşarjlar, kayışlı 48 volt başlatıcı alternatör (BSA) ve elektrikli 48 volt su pompası bulunuyor.

 

Alternatör yakıt tasarrufu sağlayan hibrit fonksiyonlardan da sorumlu:

  • Kolay başlatma: Motorun sürücü farkına bile varmadan çok çabuk başlatılması ve hızlanabilmesi

  • Motor hızı aralığında 2500 rpm’e kadar artış

  • 12.5 kW’a kadar enerji geri kazanımı

  • Yükleme noktasının değişimi, motor haritasının daha ideal kısımlarında çalışma olanağı

  • Motor kapalı şekilde yavaş sürüş imkanı

 

Yüksek güç çıkışı ve anında motor yanıtı için Mercedes-Benz ikili turboşarj tercih etmiş. Geleneksel sistemlerin aksine, ikili turboşarj silindirlerdeki egzoz kanallarını akış optimizasyonu yapılmış manifold ile birleştiriyor. Sistematik silindir akış ayrımını içeren bu turboşarj konsepti düşük devirlerde yüksek tork ve yüksek spesifik çıkış gücü sağlıyor. Diğer verimlilik önlemleri arasında CAMTRONIC ve sürtünme kaybı azaltma paketi de bulunuyor.

Daha temiz: Benzinli motorlar için standart partikül filtresi

Mercedes-Benz partikül filtrelerini benzinli motorlar için de yaygınlaştıran ilk üretici oldu. 5 500 ile bu alanda iki yıldan fazla olumlu deneyim kazanan firma 2017 yılında S-Class versiyonlarında M 256 ve M 176 benzinli motorlarda da partikül filtrelerine yer verecek. Filtre aşamalı olarak yeni modellere, güncellenen modellere ve M 264 gibi yeni nesil motorlara yaygınlaştırılacak.

 

Benzinli motorlar için partikül filtresi is partiküllerinin emisyonunu azaltıyor. Egzoz gazı partikül filtre sistemine yönlendiriliyor, gaz filtrenin bal peteği tipi süzgeçli yapısından geçiyor böylece is içeride kalıyor. Filtre farklı sürüş koşullarında sürüş boyunca çalışmaya devam edebiliyor.

 

Yeni Güç Aktarım Mekanizmaları Entegrasyon Merkezi (AIZ) ve modern test ekipmanları

Yeni Güç Aktarım Mekanizmaları Entegrasyon Merkezi (AIZ) ile Mercedes-Benz 2016 yazından itibaren otomotiv endüstrisinin en gelişmiş tesislerinden birisini faaliyete sokmuş oldu. Sindelfingen’deki tesiste motor ve şanzımanların konfor, sürüş dinamikleri ve yanıt hızı gibi özelliklerinin ayarlandığı on farklı test alanı bulunuyor. Tesiste özellikle tork değerinin doğrudan tekerleklerde ve yüksek hassasiyetle ölçülebildiği test alanı ve 5000 metre yüksekliğin ya da -30 dereceye kadar farklı ısıların simüle edilebildiği klimatik basınçlı kabinin bulunduğu test alanı öne çıkıyor. Burada otomobil bir şasi dinamometresi üzerinde tamamen otomatik çalışıyor.

 

Mercedes’in Sindelfingen’deki yeni tesisi 16 bin 800 m3 yani beş olimpik havuzun kapasitesi ile aynı oranda betona ve 2500 ton güçlendirici çeliğe sahip. Tesisin tasarımcıları enerji geri kazanımına büyük önem vermiş. Tesiste test alanlarında oluşan elektrikli fren enerjisi tekrar güç şebekesine aktarılıyor. Test alanlarındaki klimalar ise yılın üçte ikisinde elektrik tüketmiyor.

 

Mercedes-Benz teknoloji merkezinin büyütülmesi

Yeni güç aktarım mekanizmaları entegrasyon merkezi Mercedes-Benz’in Sindelfingen’deki teknoloji merkezinin bir parçası. Yeni sürüş simülatörü, klimatik rüzgar tünelleri ve yüksek teknolojili aero-akustik rüzgar tüneli tesisin teknolojik olarak en gelişmiş kısımlarından. 2018 yılı itibariyle, tesise taşıt güvenliği, elektronik test merkezi ve bilgisayar merkezi de eklenecek. Üst katta bulunacak bilgisayar merkezi alt kattaki test alanlarında üretilen enerjiyi kullanacak.

 

Sindelfingen’deki tesisler grubun binek otomobil Ar-Ge ve tasarım merkezini de bünyesinde barındırıyor.

Son Güncelleme : 03 Kasım 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo