Toyota uzun menzilli elektrikli otomobillerde seri üretime geçecek

Ototeknikveri     08 Kasım 2016 01:50

Toyota 2020 yılına kadar uzun menzilli elektrikli otomobilleri seri üretime geçirmeyi hedefliyor. Bu hedef firmanın stratejisinde önemli bir değişikliğe işaret ediyor.

Toyota uzun menzilli elektrikli otomobillerde seri üretime geçecek
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Nissan, Volkswagen Grup ve Tesla gibi rakipler gelecek için elektrikli otomobillere büyük önem verse de, Toyota şarj edilebilir bataryaları yüksek maliyeti ve uzun şarj süreleri nedeniyle elektrikli otomobillerin sadece kısa mesafeli ulaşım için avantajlı olduğuna inanıyordu. Uzun menzilli elektrikli otomobilleri ürün serisine katarak Toyota çevre dostu alternatifler bakımından plug-in hibritler ve hidrojenli otomobillerden elektrikli otomobillere yönelmiş olacak. Japonya’nın en önemli gazetelerinden Nikkei’nin haberine göre Toyota 2017 yılı içinde özel bir ekip oluşturarak bu ekiple tek şarjda 300 km üzeri elektrikli sürüş mesafesi olan otomobiller geliştirecek. Toyota ilk uzun menzilli elektrikli modellerini 2020 yılından itibaren Japonya, Kaliforniya ve Çin gibi bu tip otomobilerin ilgi gördüğü piyasalarda satışa çıkartacak.

 

Öte yandan Toyota yetkilileri Nikkei’nin haberi ile ilgili yorum yapmayarak sadece çevre dostu teknolojiler üzerinde çalışmaya devam edeceklerini, buna elektrikli otomobillerin de dahil olduğunu belirtmekle yetindiler. Toyota’nın uzun vadeli hedefi 2050 yılında tüm otomobillerini sıfır emisyonlu hale getirmiş olmak.

Sektörün uzmanları, taşıt emisyon standartlarında dünyada örnek alınan Kaliforniya ve Çin’de elektrikli otomobillerin kullanımının artışıyla ilgili gösterilen çabaların ve resmi teşviklerin Toyota’daki bu değişiklikte etkili olmuş olabileceğini söylüyorlar.

 

Danışmanlık firması Carnorama’dan Takeshi Miyao Toyota’nın bugüne kadar elektrikli otomobillere mesafeli durduğunu ancak firmanın artık giderek sıkılaşan emisyon standartları nedeniyle elektrikli otomobiller olmadan bir gelecek düşünülemeyeceğini kabul ettiğini belirtiyor. Elektrikli otomobilleri ürün serisine eklememek yakın gelecekte firmanın bazı piyasalarda satışının yasaklanmasına bile neden olabilir.

 

2018 yılından itibaren Kaliforniya ve ABD’de sayısı giderek artan diğer eyaletler otomobil üreticilerinin toplam satışlarının önemli bir kısmının sıfır emisyonlu taşıtlardan oluşmasını şart koşacak.

 

Toyota Mirai sedan gibi gelecekte hibrit otomobillere iyi alternatif olacağına inandığı hidrojen yakıt hücreli modeller de tanıttı. Firma Prius ile hibrit piyasasının hakimi zira hibrit otomobiller geleneksel otomobiller ile benzer sürüş mesafesi ve dolum süresi sunuyor. Hidrojen dolum istasyonlarının azlığı ise hidrojen yakıt hücreli otomobillerin yaygınlaşmasını kısıtlıyor.

 

Toyota önümüzdeki aylarda Prius plug-in hibrit modelinin yeni bir versiyonunu tanıtacak. Toyota mühendisleri model için güçlü ve güvenli bir lityum-iyon batarya geliştirdiler. Bu sayede Toyota gelecekte elektrikli otomobiller için de seri şekilde batarya üretebilecek.

Son Güncelleme : 08 Kasım 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo