Yeni 2017 Seat Leon zamanının ötesinde teknolojilerle geliyor

Ototeknikveri     23 Kasım 2016 06:38

Ateca’nın inanılmaz sürüş yardım sistemleri ile piyasaya çıkmasının ardından, en yeni teknolojik gelişmelerle buluşma sırası şimdi Leon’da.

Yeni 2017 Seat Leon zamanının ötesinde teknolojilerle geliyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Teknoloji; en yeni sürüş yardımı sistemleri

Ateca’nın inanılmaz sürüş yardım sistemleri ile piyasaya çıkmasının ardından, en yeni teknolojik gelişmelerle buluşma sırası şimdi Leon’da.

• Trafik Sıkışıklığı Yardımcısı: Bu asistam sistem ağır işleyen dur-kalk trafikte ilerlemeyi daha kolay hale getiriyor. Yeni Leon, yavaş akan trafikte sistem sınırları içerisinde otomatik olarak direksiyon, gaz ve freni kontrol edebiliyor. Yaklaşık saatte 60 km hıza kadar sistem hız kontrolü ve şerit takibi için destek sağlıyar. Bununla birlikte, otomobilin otomatik modda olduğu süre boyunca sürücünün ellerinin direksiyonda kalması gerekiyor.



Sistem şu şekilde çalışıyor: Trafik Sıkışıklığı Yardımcısı (Traffic Jam Assist) sisteminin temelini oluşturan sistemler Şerit Yardımcısı (Lane Assist) ve Uyumlanabilir Seyir Kontrolü (ACC) sistemleri. Trafik Sıkışıklığı Yardımcısı şerit takibi işlevini 60 km/s'den daha düşük hızlarda sunuyor. Sistem, yeni Leon şeridini terkettiğinde direksiyona müdahale ederek düzeltmekle kalmayıp otomobili şeridin tam merkezinde ya da alternatif olarak sürücünün tercih ettiği konumda tutabiliyor hatta tercih edilen konumu öğrenip daha sonra otomatik uygulayabiliyor. ACC uyumlanabilir seyir kontrolü ile Trafik Sıkışıklığı Yardımcısı birbirine entegre edilmiş, yani ACC dur-kalk trafikte aktif olduğunda fren ve gaz otomatik olarak gerçekleştiriliyor. ACC ve Şerit Yardımcısı, birlikte Trafik Sıkışıklığı Yardımcısı’nı oluşturarak yanal ve dikey manevralar için rehberlik yapıyor. Otomobil böylece otomatik olarak sürüyor, hızlanıyor ve fren yapıyor. Tek şart var o da sürücünün ellerinin direksiyon simidinde olması ve her an müdahale edebilmeye hazır olması.

• Ön Bölge Asistanı ve ACC: Radar kontrollü ACC uyumlanabilir seyir kontrol sistemi, sistem sınırları içerisinde aracın öndeki diğer araçla mesafesini otomatik olarak ayarlıyor. Bu sistem uzun otoyol yolculuklarında, özellikle sürücü stresini hafifletmekte ve gevşemeye yardımcı olmakta önemli bir rol oynuyor. Belli bir hız aralığında, entegre Ön Bölge Asistanı tehlikeli durumlarda otomatik fren yapabiliyor.



Ön Bölge Asistanı’nın bir fonksiyonu da şehir içi acil durum freni. Sistem öndeki taşıtla mesafe fazla yakınsa uyarı verebildiği gibi, şehir içi trafikte çarpışma riski durumunda otomatik acil durum frenini devreye sokabiliyor. Daha önce, şehir içi acil durum freni yalnızca taşıtları tanıyordu, yeni Leon'da ise sistem yayalar için de tepki gösterecek şekilde daha da geliştirildi.

 

Sistem şu şekilde çalışıyor:

Otoyolda güvenlik: Ön Bölge Asistanı, öndeki taşıtlarla aradaki mesafeyi sürekli olarak izlemek için aracın önüne entegre edilmiş bir radar sensör kullanıyor. Sistem, kritik durumlarda, frenleri çalıştırıyor ve görsel ve sesli uyarılarla, ikinci adımda kısa bir titreşim vererek sürücüyü tepki vermesi için yönlendiriyor. Sürücü çok yavaş fren yaparsa, sistem bir çarpışmadan kaçınmak için gerekli olan fren basıncını üretiyor. Sürücü hiç tepki vermezse, bu kez sistem frenleri otomatik olarak uyguluyor.

Şehir içinde güvenlik: Yaya Koruma ve Şehir İçi Acil Durum Fren fonksiyonu, Ön Bölge Asistanı dahilinde geliyor ve yeni Leon'un önündeki alanı 65 km/s hıza kadar izliyor. Acil bir durumda, sistem aracı anında ve otomatik olarak frenliyor. Ön Bölge Asistanı ve Şehir İçi Acil Fren sistemlerinin Yaya Algılama özelliği ile geliştirilmiş kombinasyonu şimdi de yeni Leon'un ön kamerası ile radar arasında ağ oluşturarak, sadece yoldaki değil yolun kenarındaki yayaları da tespit edebiliyor. Sistem otomobilin bir yaya ile çarpışabileceği bir riski tanımlarsa, sürücüye görsel ve sesli bir uyarı gönderiyor. Sürücü bu uyarıya tepki vermezse, sistem otomatik olarak acil frenlemeyi başlatıyor.

 

Trafik İşareti Tanıma: Araç içi kamera ve ekran sayesinde artık hiç bir trafik işaretini, hız sınırı ya da bir başka uyarıyı gözden kaçırmak mümkün değil. Trafik levhaları güvenilir şekilde tanınıyor, kokpitte ve navigasyon ekranında görüntüleniyor.

Acil Yardım: Bu, tıbbi bir acil durum gibi olaylarda devreye giren yeni bir fonksiyon. Sürücü belirli bir süre hareketsiz kalırsa, araç önce görsel sonra sesli bir uyarı veriyor ve ardından frenler kısa bir silkeleme yapıyor. Hala tepki yoksa, yeni Leon, şeritte kalıp dörtlü flaşörleri ve elektronik el frenini etkinleştiriyor, otomobili tamamen durduruyor.

 

Uzun Far Desteği: Bu yardım sistemi, yoldaki diğer sürücülerin gözünü kamaştırmadan ve rahatsız etmeden, güçlü LED farlarla öndeki yolun optimum şekilde aydınlatılmasını garanti ediyor. Dikiz aynasındaki kamera, ön veya arka taraftaki trafiği algılıyor ve farları yoldakileri rahatsız etmeyecek şekilde buna göre karartabiliyor.

En üst düzey bağlanabilirlik teknolojileri

Dijital dünyayla sürekli bağlantı, birçok insan için modern, kentli bir yaşam biçiminin önemli bir parçası. SEAT Leon, en yeni nesil Easy Connect multimedya sistemi, SEAT Full Link ve özel SEAT ConnectApp ile çok yüksek düzeyde bağlanabilirlik sunuyor. SEAT Leon'un orta konsolundaki Connectivity Box’a (bağlanabilirlik kutusu) kolayca erişebiliyor ve burada akıllı telefonlar kablosuz şarj edilebiliyor ayrıca yine kablosuz olarak otomobilin anteniyle bağlantı kurularak internet çekim gücü arttırılabiliyor. 8 inç ekranlı Media System plus yeni nesil multimedya sistemleri arasında öne çıkıyor. Kabinde, MirrorLink özellikli akıllı telefonların ve harici müzik çalarların paralel bağlanması için iki USB portu bulunuyor. SEAT Full Link, hemen hemen tüm akıllı telefon kullanıcıları için bağlantı dünyasına açılan bir kapı oluşturuyor. Full Link, MirrorLink'in yanısıra Apple CarPlay ve Android Auto'nun işlevlerini de içeriyor.

Özel SEAT ConnectApp MirrorLink entegrasyonunu mükemmel bir şekilde kullanıyor. Bu sayede sürücü "daima çevrimiçi" olurken önündeki yolda tamamen odaklanmaya devam edebiliyor. Bir başka önemli fonksiyon da "Ses Yeniden Oynatma". Bu metin okuma işlevi, e-posta, kısa mesajlar, Facebook ve Twitter hesapları gibi kaynaklardan gelen mesajları konuşma haline getiriyor, bunları yüksek sesle ve net bir şekilde okuyor. Yanıtlar sesli komutla dikte edilebiliyor. Bir diğer özel fonksiyon da jest kontrolü; bu fonksiyonların dokunmatik ekranda sadece küçük bir parmak hareketi ile basitçe etkinleştirilmesi mümkün olabiliyor.

Son Güncelleme : 24 Kasım 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo