Dijital 2017 VW Golf – Active Info Display, jest kontrolü ve çevrimiçi hizmetler

Ototeknikveri     25 Kasım 2016 12:40

Golf’ün geçirdiği kapsamlı güncelleme iç kabinde de açıkça görülüyor, 2017 model yılı ile birlikte otomobil yeni bir dijital ekrana ve kontrol konseptine kavuşuyor.

Dijital 2017 VW Golf – Active Info Display, jest kontrolü ve çevrimiçi hizmetler
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Golf’ün geçirdiği kapsamlı güncelleme iç kabinde de açıkça görülüyor, 2017 model yılı ile birlikte otomobil yeni bir dijital ekrana ve kontrol konseptine kavuşuyor. Yeni Active Info Display ve jest kontrollü multimedya sistemi, üretim versiyonu bir Volkswagen’de ilk kez yer alacak. Bunun yanı sıra, Volkswagen bütün multimedya sistemleri serisini güncelledi. En önemli özellikler sofistike yeni tasarım, daha büyük dokunmatik ekranlar ve en üst seviye “Discover Pro” modelinde kompakt sınıfında ilk kez sunulan jest kontrolü.

Active Info Display – tamamen dijital kokpit

Golf'ün Active Info Display dijital kontrol paneli pek çok interaktif fonksiyonla geliyor. Bütün kontrol araçları 12.3 inç renkli ekranda sanal olarak görüntüleniyor. Navigasyon bilgileri 2D ya da 3D olarak görüntülenebiliyor. Ekran çözünürlüğü 1440x540 piksel, bu sayede çok net ve detaylı bir görüntü elde edilebiliyor. Sistemde farklı bilgilere yönelik beş farklı profil var. Sürücü “klasik”, “tüketim ve mesafe”, “verimlilik”, “performans ve sürüş yardımı” ya da “navigasyon” profillerinden birisini seçebiliyor. “Navigasyon” profili Active Info Display sisteminin interaktif özelliklerinin iyi bir örneği. Bu profilde sürat göstergesi ve takometre yanlara alınarak ortada harita için yer açılmış.

Sürüş, navigasyon ve sürüş yardımı fonksiyonları da sürat göstergesinin ve takometrenin grafik kısmına entegre edilebiliyor. Telefon rehberindeki kişi resimleri ya da CD kapağı resimleri gibi veriler de Active Info Display üzerinde görüntülenebiliyor. Modele göre değişen şekilde, grafikler kişiselleştirilebiliyor. Örneğin Golf GTI’da grafiklerde GTI kırmızısı kontrast renk olarak kullanılıyor, GTE’de ise GTE mavisi kullanılarak otomobilin geri kalanıyla uyum sağlanıyor. Active Info Display, Golf’ün tüm versiyonlarında analog kontrol araçlarının yerine opsiyonel ekstra olarak sunuluyor.

 

Yeni nesil MIB (modular infotainment matrix) ve jest kontrolü

Jest kontrolü kompakt sınıfında ilk kez güncellenen Golf ile yer alıyor. Bu özellik otomobil piyasaya çıkar çıkmaz MIB’nin (modular infotainment matrix) en üst seviyesi “Discover Pro” ile birlikte sunulacak.

 

6.5 inç – 9.2 inç ekranlar

Volkswagen Golf’teki multimedya sistemlerinin tamamını yeni nesil MIB ile değiştirdi. Bütün sistemler artık yeni tasarım ve daha geniş dokunmatik ekranlar ile geliyor. Multimedya sistemlerinin isimleri ise aynı kaldı. 5 inç “Composition Touch” ve “Composition Colour” sistemleri (400x240 piksel ekran çözünürlüğü ile) yeni 6.5 inç (800x480 piksel, dokunmatik) “Composition Colour” sistemiyle değiştirildi. Siyah beyaz “Composition Touch” ise tamamen kaldırıldı. Daha üst seviye "Composition Media" ve "Discover Media" (navigasyonlu) sistemleri ise zaten 6.5 inç ekranlara sahipti. Bunlar ise yerlerini aynı isimle 800x480 piksel 8.0 inç ekranlara bıraktı. En üst donanım seviyesi 8 inç “Discover Pro” sistemi (navigasyonlu) ise artık 9.2 inç dokunmatik ekrana sahip. Çözünürlüğü de 800x480 pikselden 1280x640 piksele yükseldi. Yeni “Discover Pro” Volkswagen’in jest kontrolü, yakınlık sensörü, dokunmatik ve komut özelliklerini birarada bulunduran ilk multimedya sistemi olacak. Volkswagen bu yeni sistemleri 2017’den tiibaren diğer ürünlerinde de kullanmayı planlıyor.

"Discover Pro" ve detayları

“Discover Pro” sadece 9.2 inç ekrana kavuşmadı, aynı zamanda tamamen yeniden tasarlandı. Önceki 8.0 inç sistemin aksine yeni versiyonda ön kısımda şık cam yüzey bulunuyor (Discover Media sisteminde de mevcut). Geleneksel butonların yerini dokunmatik ekran ve sol kısımda beş kapasitif panel almış. Soldaki dikey çubuk “Menü”, “Ana Sayfa”, “Aç/Kapat”, “Ses +” ve “Ses -” fonksiyonlarını, başka bir deyişle ana fonksiyonları barındırıyor. “Ana Sayfa” fonksiyonu ile kullanıcı bütün alt menülerden masaüstüne tek dokunuşla çıkabiliyor.

Kişiselleştirilebilir masaüstü

“Discover Pro” sisteminin önceki versiyonunun aksine, sürücü artık ekran masaüstünü dilediği gibi kişiselleştirebilecek. Navigasyon fonksiyonu ekranın solunda geniş bir panelde görüntüleniyor, sağda ise dikey olarak yerleştirilmiş iki ekran daha bulunuyor. Sürücü bu iki panele radyo ya da medya kütüphanesine erişim gibi ya da alt panelde telefon rehberi gibi önemli fonksiyonlar atayabiliyor. Sürücü “Ana Sayfa” (Home) butonuna dokunur dokunmaz, hangi menüde olduğu fark etmeksizin sistem kişiselleştirilmiş masaüstüne çıkabiliyor.

Jest, dokunma ve sesle kontrol

Güncellenen Golf’teki bir başka ilk yukarıda da belirttiğimiz gibi “Discover Pro” sisteminin jest, dokunmatik ve sesli komut ile kontrol edilebilmesi. Yeni “Discover Pro” aynı zamanda yakınlaşma sensörüne sahip, böylece kullanıcının eli ekrana daha temas etmeden sistem aktif olarak menüleri görüntülüyor. Kapsamlı fonksiyonlar sunan multimedya sistemi buna rağmen tipik bir Volkswagen özelliği olarak çok basit şekilde kullanılabiliyor.

Jest ile kontrol

Jest ile kontrol farklı menüler içinde kullanılabiliyor. Yatay menü nesnelerini hareket ettirmek için basit bir sürükleme hareketi yetiyor. Böylece sürücü ana menüde gezinebiliyor, radyo istasyonlarını değiştirebiliyor, çalma listesinde değişiklik yapabiliyor, resim ve albümleri inceleyebiliyor. Hangi seçeneklerin jest ile kontrol edilebildiği ışıkla belirtiliyor, işlem görsel bilgilerle de destekleniyor. Başarılı sürükleme hareketi sesle de onaylanabiliyor. Sesli uyarı istenirse kapatılabiliyor.

Tam entegre ve maksimum kapasite

"Discover Pro" sistemiyle gelen donanımlar arasında 4x20 watt amplifikatör, bir DVD sürücüsü, iki USB portu (Apple uyumlu), iki SD cart yuvası, AUX-IN soketi, 10 GB SSD sürücü, kapsamlı müzik oynatma yetenekleri, film oynatıcı, müzikçalar, podcast oynatıcı, yaklaşma sensörü, sesli komut ve navigasyon bulunuyor. Opsiyonel olarak arka kamera, DAB+, iki ekstra USB soketi ve iki mobil telefon arayüzü de eklenebiliyor. Güncellenen Golf’te sürücü ya da ön yolcu akıllı telefonunu özel tasarlanmış arayüzlü bir bölmeye koyabiliyor. Bu bölmede telefon kablosuz şekilde şarj edilebiliyor ve otomobilin antenine bağlanabiliyor. Diğer opsiyonel ekstralar arasında Car-Net seçenekleri “App Connect”, “Security & Service”, “Guide & Inform” ve “Media Control” bulunuyor.

Media Control

"Media Control" uygulaması ile, Volkswagen tabletler ve akıllı telefonlar için bir multimedya arayüzü sunuyor. Uygulama multimedya sisteminin pek çok fonksiyonunu tablet ya da akıllı telefondan kontrol edebilmeye imkan veriyor. Yolcular tabletlerini WiFi erişim noktası ile basitçe “Discover Media” ya da “Discover Pro” multimedya sistemine bağlayabiliyor. Kontrol edilebilen sistemler arasında radyo, tüm ses ve video kaynakları (örneğin USB, CD, DVD, hdd) ve navigasyon sistemi bulunuyor. Menüde gösterilen bilgiler arasında sanatçı, albüm ismi ve cd kapağı bulunuyor. Navigasyon menüsündeki standart özellikler interneti kullanan bir adres arama fonksiyonuyla destekleniyor, seçilen arama sonuçları destinasyon olarak da kullanılabiliyor.

 

Ayrıca, arka koltuktaki yolcular tablet ya da telefonlarındaki takvim olayları ya da adres defteri girişlerini multimedya sistemine ve destinasyon olarak navigasyon sistemine gönderebiliyorlar. Böylece “Media Control” multimedya sisteminin mobil bir uzantısı olarak ve arka koltuk eğlence sistemi olarak kullanılabiliyor.

Volkswagen Car-Net – Golf için uygulamalar ve online hizmetler

App Connect

Yeni nesil multimedya sistemleri ile Golf, App Connect, MirrorLink™, CarPlay™ (Apple) ve Android Auto™ (Google) aracılığı ile Apple ve Android akıllı telefonlara bağlanabiliyor ve mobil cihazı otomobilin multimedya sistemine entegre edebiliyor.

 

Güvenlik & Servis (Security & Service) paketi

Volkswagen Golf için ilk kez "Security & Service" paketini sunuyor. Pakette öne çıkan özellikler arasında “otomatik kaza bildirimi”, “arıza çağrısı” ve “servis randevusu” (servisten otomobilin bakım ya da tamiri için randevu alma) bulunuyor. Arıza çağrısı sürücüye multimedya sistemi üzerinden Volkswagen acil durum çağrı merkezine ulaşma imkanı veriyor. Sürücü buradan destek ya da tıbbi yardım isteyebiliyor. Sürücü yol yardımı için çağrı yaptığında sistem otomatik olarak acil durum servislerine taşıtın bilgilerini ve lokasyonunu gönderiyor. Ayrıca paketle birlikte otomobilin kapıları ve ışıklarını internet üzerinden uzaktan kontrol edebilme ve yine akıllı telefon ya da web portalı üzerinden park pozisyonunu öğrenme imkanı da geliyor. Ailede acemi bir şoför varsa sistem otomobil bu şoför için belirlenen bölgeler dışına çıktığında ya da belirlenen hız aşıldığında bildirim gönderiyor. Bir diğer faydalı özellik ise “online hırsızlık alarmı”, bu sayede kullanıcı otomobiline dışarıdan bir müdahale olduğunda akıllı telefonundaki Car-Net uygulamasından ya da eposta ile bilgilendiriliyor.

Rehberlik & Bilgilendirme (Guide & Inform) paketi

"Guide & Inform" geniş kapsamlı online hizmetlerin kullanımına imkan veriyor. Bunlar arasında “Discover Media” sistemi ve “Discover Pro” sistemi için uygulamalar bulunuyor. “Discover Media” uygulamaları arasında çevrimiçi arama, destinasyon içe aktarma, yakıt bilgisi (benzin istasyonları ve fiyatlar), haberler, park bilgisi, hava durumu, şarj istasyonları (Golf GTE için) ve online trafik bilgisi bulunuyor. Online trafik bilgisi hizmeti gidilecek rotadaki trafik durumuna göre yolculuğun ne kadar süreceğini tahmin edebiliyor. Mesajlar detaylı olarak trafik menüsü altında görülebiliyor. Haritadaki grafikler ve renkli işaretler güncel trafik bilgisiyle sürekli olarak ekranda gösteriliyor. Böylece sürücü trafik sıkışıklığına takılmadan rahat şekilde yolculuk yapabiliyor. "Discover Media" uygulamaları arasında Google Street View, Google Earth, ses komutuyla online arama (POI Voice Search) ve online harita güncellemeleri bulunuyor.

Son Güncelleme : 26 Kasım 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo