Yeni Golf'te sürüş yardımı sistemleri: Daha fazla güvenlik ve konfor

Ototeknikveri     28 Kasım 2016 11:44

Yeni 2017 VW Golf makyajla birlikte sunulmaya başlanan sürüş yardımı sistemleri ile sürücüyü, yolcuları ve yayaları koruyor

Yeni Golf'te sürüş yardımı sistemleri: Daha fazla güvenlik ve konfor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Golf serisi pek çok son teknoloji sürüş yardımı sistemini kendi sınıfına ilk kez taşıyarak uygun fiyatlarla geniş kitlelerin kullanımına sunuyor. Uyumlanabilir seyir kontrolü (ACC), ön kısım asistanı ve şehiriçi otomatik fren sistemi, şerit asistanı, kör nokta sensörü, arka trafik alarmı, park asistanı, sürücü uyarı sisremi, arka kamera, trafik işaretleri tanıma, kaza sonrası otomatik fren ve treyler sabitleme sistemleri Golf ile birlikte kompakt sınıfında ilk kez yer alıyor. 2017 model yılı ile birlikte bunlara trafik sıkışıklığı asistanı, yaya takip sistemi, treyler asistanı -ilk kez bir treyler manevra sistemi kompakt sınıfına geliyor- ve acil durum asistanı da eklenecek. Proaktif yolcu koruma sistemi (PreCrash) de güncellendi.

 

Trafik Sıkışıklığı Asistanı ile yarı otomatik sürüş

Volkswagen trafik sıkışıklığı asistanını şerit takip asistanını ve otomatik mesafe kontrolünü (ACC) temel alarak DSG vitesli tüm Golf modelleri için geliştirdi. Sistem yoğun ya da dur-kalk yapılan trafikte Golf’ün sürüşünü çok daha konforlu ve güvenli hale getiriyor, yoğun trafikte sık karşılaşılan arkadan çarpma olaylarını önlüyor. Farklı asistan sistemlerle Golf ilk kez yarı otomatik sürüş özelliği de kazanıyor.

Şerit Takip Asistanı ve Otomatik Mesafe Kontrolü (ACC)

Daha önce saatte 65 km üzeri hızlarda devreye giren sistem artık saatte 60 km altında dahi çalışabiliyor. Sistem otomobilin şeritten çıkmasını önlemek için direksiyonu düzeltmekle kalmıyor, aynı zamanda otomobili şeritin tam ortasında ya da sürücünün seçtiği pozisyonda tutuyor. ACC aynı zamanda trafik sıkışıklığı asistanı ile entegre olabiliyor, dur-kalk yapılan trafikte direksiyon, fren ve gaz kontrolünü ele alabiliyor. Bu esnada sürücünün ellerini direksiyonun üzerinde tutarak müdahaleye hazır durumda olması gerekiyor.

 

Acil durum asistanı – acil durumlarda Golf otomatik olarak durabiliyor

Yeni Golf sürücünün otomobile müdahale edemeyecek durumda olduğunu tespit edebiliyor, sensörler aracılığı ile sürücünün direksiyon, fren ya da gazı kontrol etmediğini algıladığında sesli, görüntülü ve yazılı olarak uyarı veriyor. Sürücüden tepki gelmemeye devam ederse sistem otomatik olarak otomobili durdurabiliyor. Otomobil durduğunda flaşörler otomatik olarak yanıyor ve Golf hafif bir direksiyon manevrası ile etraftaki trafiğin otomobilde bir sorun olduğundan haberdar ediyor. ACC sistemi otomobilin ilerleyen trafiğe girmesini ve böylece olası bir zincirleme kazayı önlüyor. Bütün uyarılar verildikten sonra fren yapılarak otomobil tamamen durduruluyor.

Ön kısım asistanı ve şehiriçi otomatik fren

Ön kısım asistanı sürücüyü uyaran ve kaza durumunda otomatik fren yapan bir sistem. Sistemin bileşenlerinden birisi de şehiriçi acil durum otomatik freni. Sistemin son versiyonu sadece dğer taşıtları değil caddeden geçmekte olan yayaları da tespit edebiliyor. Bir yaya risk altındaysa sistem sürücüyü uyarıyor ve otomobili otomatik olarak yavaşlatıyor.

 

Treyler Asistanı – treyler ile yarı otomatik manevra

Treyler asistanı sürücüyü treyler ile geri sürüşte rahatlatmak, direksiyon sola çevrildiğinde treylerin sağa savrulması gibi sorunlardan kurtarmak için geliştirilmiş. Treyler asistanı ile geri sürüşler artık sürücüye zahmet vermden otomatik yapılabiliyor. Treyler bağlanmış bir Golf’ü bir otoparktan ya da caddeye girişten geri geri çıkartmak için gereken tek şek uygun bir yerde durmak ve geri vitesi çalıştırmak, gerisini Golf tek buton ile otomatik halledebiliyor. O anki sürüş açısı ve olası sürüş açıları kontrol panelinde görüntüleniyor. Bunun için arka kameradan alınan resim işleme algoritmaları kullanılıyor. Ayna ayar butonunu bir joystick gibi kullanarak sürücü otomobil – treyler kombinasyonunun istenen sürüş yönünü ayarlayabiliyor. Golf sürücü tarafından girilen sürüş komutlarını çalıştırıyor, sürücünün sadece gaz pedalı ve freni kontrol etmesi yeterl ioluyor. Golf’ün sürüş yönü elektrik motorlu hidrolik direksiyon sistemi tarafından otomatik kontrol ediliyor.

Park Asistanı versiyon 3.0 – yarı otomatik park ve manevra

Park Asistanı paralel ya da dikey fark etmeksizin herhangi bir alana otomatik park edilebilmesine ve yine otomatik olarak park yerinden çıkışa imkan veriyor. Dikey park alanlarında geri vitesle park etme desteklendiği gibi yarı otomatik olarak ileri pozisyonda da park edilebiliyor. İlk nesil park asistanı sürücüye paralel parkta otomatik sürüşle yardımcı oluyordu. İkinci nesil park asistanında dikey alanlarda geri vitesle park için de otomatik sürüş eklendi. Dar paralel park yerlerine giriş ve paralel park yerlerinden otomatik çıkış da ikinci nesil ile mümkün oldu. Üçüncü nesil park asistanı ise yukarıda belirtildiği gibi ileri pozisyonda da yarı otomatik park imkanı sunuyor. Park asistanı sürücüye özellikle zorlu trafik koşularında park işlemini hızlandırarak yardımcı oluyor.

 

Proaktif yolcu koruma sistemi (PreCrash) – mümkün olan en yüksek güvenlik

Golf sınıfında proaktif yolcu koruma sistemi (PreCrash) sunan ilk otomobillerden birisi. Golf güncellemesiyle birlikte sistem de yenilendi ve daha gelişmiş hale getirildi. Ön kısım asistanı ile birlikte çalışan tehlikeli durumlarda yolculara en iyi korumayı sağlıyor. Sistem potansiyel bir kaza durumu tespit ederse -örneğin sert fren ve akabinde fren asistanının aktive olması- öndeki emniyet kemerleri otomatik olarak sıkılaştırılıyor, emniyet kemerleri ve hava yastığının en iyi korumayı sağlaması garantileniyor. Kritik ve istikrarsız bir sürüş durumu tespit edildiğinde yan pencereler ve açılır tavan sadece hava girecek kadar dar bir aralık kalacak şekilde kapatılıyor. Pencereler ve tavan bu şekilde kapatıldığında kafa ve yan hava yastıkları enerjiyi en verimli şekilde emebiliyor ve en iyi korumayı sağlayabiliyor.

Kişiselleştirme – anahtarınız kimliğiniz olacak

Teknoloji geliştikçe otomobillerdeki ayarlar ve imkanlar daha kapsamlı hale geliyor, kişiselleştirme imkanları da artıyor. Bununla birlikte sürücülerin kendi kişisel ayarlarını kaydetme ihtiyacı doğuyor. Volkswagen bu işlemi kolaylaştıracak bir özelliği yeni Golf ile birlikte sunuyor. Yeni sistemle sürücünün kişisel ayarları kullanıcı hesabına kaydediliyor. Sürücüler kullanıcı yönetim menüsünü açarak kişisel hesaplarını aktive edebiliyor ve ayarlarını girebiliyorlar. Sürücüler anahtarlıkları aracılığı ile kendilerini basitçe otomobile tanıtabiliyorlar. Bu sayede kişisel ayarları aktif hale geliyor, örneğin sürücünün seçtiği koltuk ayarı uygulanıyor. Yeni Golf ile sunulan kişiselleştirme imkanları donanım seviyesine göre değişen şekilde şunları kapsıyor: ambiyans aydınlatması, ACC uyumlanabilir seyir kontrolü, ön kısım asistanı, multimedya sistemi, otomatik klima ayarları, kontrol paneli, şerit takip asistanı, Light and Sight (evden çıkış ve eve geliş fonksiyonları, yağmur sensörü, arka aynanın otomatik karartılması), park asistanı, kilitleme, açma, kör nokta monitörü ve arka trafik alarmı, sürücü koltuğu ayarları (hafızalı).

Son Güncelleme : 30 Kasım 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo