Ford’dan, 1.0 litre EcoBoost için Yakıt Tasarruflu Silindir Deaktivasyon Teknolojisi

Ototeknikveri     30 Kasım 2016 04:11

Ford bol ödüllü 1.0 litre EcoBoost benzinli motorunu, daha düşük CO2 emisyonu ve gelişmiş yakıt verimliliği için yenilikçi silindir devre dışı bırakma teknolojisi ile sunacağını duyurdu. Bu teknoloji üç silindirli bir motorda dünyada ilk kez kullanılacak.

Ford’dan, 1.0 litre EcoBoost için Yakıt Tasarruflu Silindir Deaktivasyon Teknolojisi
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Ford'un kompakt ve güçlü 1.0 litrelik EcoBoost motoru, 2018 yılının başından itibaren, silindir deaktivasyon teknolojisi ile sunulacak. Bu başarı Avrupa'daki Ford mühendisleri tarafından yenilikçi mühendislik sayesinde elde edildi. Yeni teknoloji sektörde üç silindirli, değişken kapasiteli bir motorun binek otomobil uygulamaları için arzulanan kaliteyi sağlayamadığı konusundaki görüşü de çürütüyor. Silindir deaktivasyon teknolojisi, 1.0 litrelik EcoBoost kullanıcıları için tam kapasiteye ihtiyaç duyulmadığı koşullarda (örneğin vites boşta sürerken veya motor gücüne ihtiyaç hafif şekilde seyrederken) silindirlerden biri için yakıt aktarımı ve valfin çalışmasını otomatik durdurarak tasarruf sağlıyor. Yeni teknoloji, 14 milisaniye içinde (bir göz kırpıştan 20 kat daha hızlı) bir silindiri devre dışı bırakabiliyor veya yeniden devreye sokabiliyor. Titreşimleri önlemek için gelişmiş çözümlerle bir araya getirilen silindirin devre dışı bırakılması, sürücüler için çalışma ve motor performansı açısından olumsuzluk yaratmıyor.

 

Ford güç aktarım mekanizmaları mühendisliğinden sorumlu başkan yardımcısı Bob Fascetti yeni teknoloji için "Ford, bol ödüllü 1.0 litrelik EcoBoost motorunu daha da geliştirmek için mühendisliğin sınırlarını zorladı ve en iyi içten yanmalı motorlarda bile daha iyi yakıt verimliliği sunmak için henüz kullanılmayan bir potansiyel olduğunu kanıtladı" diyor.

En iyiyi daha iyi yapmak

Almanya'da Aachen ve Köln'de, İngiltere'de Dagenham ve Dunton'da ve Amerika'daki Dearborn'da Ford'un Schaeffler Grubu'ndaki mühendislik ortaklarıyla birlikte geliştirilen silindir devre dışı bırakma sistemi, motorun içindeki sürtünmeyi ve pompalama ihtiyacını azaltarak yakıt verimliliğini ve CO2 emisyonlarını artırıyor.

 

Konsept basit ancak gelişmiş mühendislik ürünü. Sistem 4500 rpm’e kadar motor hızlarında -bu devirde valflerin her birisi saniyede 40 kez açılıp kapanıyor- çalışabiliyor ve özel külbütörü aktive etmek için motor yağı basıncını kullanıyor, eksantrik mili ile birinci silindir arasındaki bağlantıyı kapatıyor.

Gelişmiş yazılım, hız, gaz kelebeği konumu ve motor yükü gibi faktörlere dayalı olarak silindiri devreden çıkartmak için optimum anı belirliyor. Yeni Ford EcoBlue dizel motoru için bu yılın başlarında piyasaya çıkan tasarıma benzer, yeni tek parçalı eksantrik mili modülü, yeni yağ kanalları ve valf anahtarlama bileşenleri için silindir kafası içindeki alanı boşaltıyor.

 

Ford Avrupa güç aktarım mekanizmaları mühendisi Denis Gorman yeni teknoloji için "Silindirin devreden çıkartılabilmesiyle elde edilen değişken kapasite ile sürücüler, ihtiyaç duyduklarında tam kapasite motorun gücünü ve performansını, ihtiyaç yokken daha küçük bir motorun gelişmiş yakıt verimliliğini elde ediyorlar. Araştırmamız, çoğu sürüş senaryosunda sistemin aynı anda yalnızca birkaç saniye aktif olduğunu, hızlı ve kesintisiz çalışmanın kritik olduğunu ve yakıt verimliliğini yüzde 6 oranında artırma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.” diyor.

 

Ford'un silindir deaktivasyon teknolojisinin getirdiği yeni tasarım, hacim üretimini başarmak için karmaşıklığı azaltmakla birlikte, 1.0 litrelik EcoBoost motorunun beğenilen ofset krank mili konfigürasyonu ve titreşime karşı koyan "balanssız" volan ve kasnak gibi inovasyonlarının sürdürülmesinde önemli zorluklar da yarattı.

Yeni bir çift kütleli volan ve bir titreşim sönümleyici debriyaj diski, iki silindir üzerinde çalışırken, özellikle alt devirlerde motor salınımlarını nötralize etmeye yardımcı oluyor ve daha geniş bir çalışma aralığına olanak tanıyor. Emme ve egzoz valfleri sistem etkin olduğunda kapatılıyor, üç silindir arasında denge kuvvetlerine yardımcı olan bir yay etkisi sağlamak için gazlar hapsediliyor ve ayrıca valfler yeniden etkinleştirildiğinde yakıt verimliliğini muhafaza eden silindir içindeki sıcaklıklar korunuyor.

 

Yeni motor parçaları, tahrik milleri ve süspansiyon burçları da ayrıca gelişmiş kalite için özel olarak ayarlanmış olacak. 1.0 litre EcoBoost, yeni bir eksantrik mili zinciri ve gelişmiş metal enjeksiyonlu kalıplama kullanılarak oluşturulan külbütörler de dahil olmak üzere, silindirin devre dışı bırakılmasından kaynaklanan farklı yükleme kuvvetleri ile başa çıkmak için geliştirilmiş dayanıklılık özelliklerine sahip olacak.

 

Ford Avrupa güç aktarım araştırma ve ileri mühendislik yöneticisi Carsten Weber yeni teknolojinin zorlu testlerden geçtiğini belriterek "Silindir deaktivasyonu yakıt verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için etkili motor kapasitesini ayarlıyor ve müşterilere en büyük faydayı sağlamak için, mümkün olduğunca çok sayıda sürüş senaryosunda çalışabiliyor. Sürüş konforundan ödün vermeden yakıt verimliliğini en üst düzeye çıkaracak bir sistem geliştirmek için, sistemi bir dizi deaktivasyon stratejisi kullanarak gerçek dünya koşullarında yoğun bir şekilde test ettik." dedi.

 

Sektörde çığır açan 1.0 litre EcoBoost motor

Ford'un 1.0 litrelik EcoBoost motoru 2012 yılında Ford Focus ile piyasaya sürüldü ve 1.6 litre doğal emişli bir motorun gücü ve performansının yanı sıra, yüksek basınçlı direkt yakıt enjeksiyonu, ikili bağımsız değişken eksantrik zamanlaması ve turboşarj gibi Ford EcoBoost teknolojilerini kullanarak optimize edilmiş yakıt verimliliği sağladı.

 

1.0 litre EcoBoost, bu yılın başında, üst üste beşinci kez En İyi Motor Ödülleri kategorisinde sınıfının en iyisi seçildi. 2014 yılında 1.0 litre EcoBoost, üst üste üçüncü kez Uluslararası Yılın Motoru ödülünü alan ilk motor oldu ve 2012'de "En İyi Yeni Motor" seçildi.

 

Uçaklardaki koltuk üzeri raflara sığabilecek kadar kompakt boyutlu motor 100 PS, 125 PS ve 140 PS güç çıkışlarıla sunuluyor ve Bugatti Veyron süper otomobilden daha yüksek bir litre başına güç oranına sahip.

 

Fiesta, EcoSport, B-MAX, Focus, C-MAX, Grand C-MAX, Tourneo ve Transit Connect, Tourneo ve Transit Courier ve Mondeo dahil olmak üzere on bir Ford modeli Avrupa'da üç silindirli motor ile sunuluyor. Geçen yıl Avrupa'da satılan her beş yeni Ford'tan biri, her beş Fiesta'dan ikisi 1.0 lt EcoBoost ile donatılmıştı.

Son Güncelleme : 02 Aralık 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo