Toyota'dan, TNGA tabanlı yeni motor ile 8 ve 10 ileri şanzımanlar

Ototeknikveri     09 Aralık 2016 05:55

Toyota tarafından geliştirilecek pürüzsüz, hızlı yanıt veren bir sürüş sağlayacak yeni motorlar, şanzımanlar ve hibrit sistemler ayrıca yakıt tüketimi ve CO2 emisyonlarını da azaltacak.

Toyota'dan, TNGA tabanlı yeni motor ile 8 ve 10 ileri şanzımanlar
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Yeni güç aktarım mekanizmalarının 2021 yılında Japonya, ABD, Avrupa ve Çin’de satılan otomobillerin %60’ında bulunması ve CO2 emisyonlarını %15 hatta daha fazla azaltması bekleniyor. Toyota 2017’den itibaren TNGA tabanlı yeni motor, şanzıman ve hibrid sistemlerini modellerinde sunmaya başlayacak. TNGA platformu otomobilleri tepeden tırnağa değiştiriyor, kaput yüksekliklerini azaltıyor, çekim merkezini alçaltıyor ve sürüş performansını artıran diğer inovasyonlar getiriyor. Çalışma, dönme ve durma bakımından performansı ciddi oranda artırmak için, platformlar kapsamlı şekilde gözden geçirildi ve yeni TNGA platformu dördüncü nesil Prius’la birlikte 2015’ten itibaren kullanılmaya başlandı. Toyota aynı zamanda otomobilin çekirdeğini oluşturan, sürüş ve çevresel etki performansını doğrudan etkileyen güç aktarım mekanizmalarını da yeniden geliştirdi.

Toyota’nın yeni geliştirilen güç aktarım mekanizmaları hafif ve kompakt ve düşük çekim merkezine sahip. Taşıt performansının yeniden gözden geçirilmesi yüksek hızlı yanmalı motorlar ve verimli, çok vitesli şanzımanlar ortaya çıkarmış. Dahası, bu yeni motor ve şanzımanları standardize etmek için modüler tasarım kullanılmış, böylece gelecekteki “iyi üretilmiş otomobiller” için temel atılmış.

Yeni güç aktarım mekanizmaları “Direkt ve Pürüzsüz” teması ile Toyota otomobillerin sürüşün değiştirecek, üstün sürüş performansı ve düşük çevresel etki sunacak. Toyota için, otomobil üretiminin başlangıç noktası “sürüş keyfi”. Toyota otomobillerinin sürüş performansını sürücünün isteğine yanıt verecek şekilde düzenlemeyi hedefliyor, bu otomobiller aynı zamanda yakıt tasarruflu ve çevre dostu olacak. Yeni güç aktarım mekanizmaları %10 daha iyi performans ve %20 daha iyi yakıt ekonomisi sunuyor. Yeni güç aktarım mekanizmalarını otomobilin kapotasının genel evrimi, ağırlık azaltımı ve diğer yeniliklerle birleştirmek daha fazla performans ve yakıt ekonomisine giden yolu açabilir.

 

Yeni 2.5 litre direk enjeksiyonlu, sıralı 4 silindirli benzinli motor

Toyota yeni içten yanmalı motor serisini “Dinamik Güç Motorları” olarak adlandırdı. Yeni motorların potansiyellerini tam olarak ortaya çıkartmak için, temel yapıları TNGA mimarisi ile yeniden gözden geçirildi, inovasyonlarla sürüş performansı ve çevresel etki iyileştirildi. Yeni motorların daha da gelişmesi için çalışmalar devam edecek.

Toyota’nın yeni motorları yüksek hızlı yanma teknolojisi ve değişken kontrol sistemine sahip. Motorlar aynı zamanda daha fazla termal verimliliğe sahip, bu da egzoz, soğutma sistemleri ve hareketli mekanik parçalarda daha az enerji kaybı, dolayısıyla daha fazla güç çıkışı anlamına geliyor. Dünyanın en iyi termal verimliliğe sahip motorlarından 2.5 litre motor, benzinli otomobillerde %40, hibrit otomobillerde %41 termal verimlilik sağlıyor. Bu yeni ve gelişmiş motorlar pek çok yeni teknolojiye de sahip, bu sayede motor hızlı yanıt veriyor ve tüm hızlarda yeterli tork üretebiliyor.

 

Yeni 8 vites ve 10 vites otomatik şanzımanlar (Direct Shift-8AT & Direct Shift-10AT)

Toyota iki yeni otomatik şanzıman geliştirdi, 8 vites Direct Shift-8AT ve 10 vites Direct shift-10AT. Her iki şanzımanda da enerji kaybını minimize etmek ve verimliliği artırmak için çeşitli önlemler alındı. Çark dişlisi yüzeyleri yeni bir teknikle işlenerek vites takıldığında daha düşük sürtünme katsayısı elde edildi, debriyaj içerisinde kullanılan sürtünme materyalinin konfigürasyonu optimize edilerek debriyaj tork kaybı yaklaşık %50 oranında azaltıldı (geleneksel 6 kademe vitese kıyasla). Bu ve diğer çabalar dünyanın en etkin ve verimli şanzımanlarından birisinin yaratılması ile sonuçlandı. Yeni otomatik şanzımanlar geleneksel şanzımanlara kıyasla daha kompakt ve hafif, bu da yakıt tüketimini düşürüyor. Ayrıca düşük çekim merkezi sürüş stabilitesinin ve viraj stabilitesinin iyileşmesi ile sonuçlanıyor.

Dahası, genişletilen vitesler ve yeni geliştirilen yüksek performanslı kompakt tork konvertörü daha geniş bir vites kilitleme aralığı oluşturuyor. Bunun sonucunda gaz pedalına hızlı ve düzgün yanıt alınıyor ve “arzu edildiği gibi”, doğrudan bir sürüş hissi elde ediliyor.

 

Direct Shift-10AT, vites sayısı ona çıkmış olsa da, yakın oranlı viteslerin kullanımı sayesinde özellikle düşük ve orta hız aralığında her vitesin kullanım aralığını optimize ediyor, böylece yumuşak vites geçişleri ve lüks bir arkadan çekişli otomobil için uygun ritmik ve konforlu bir sürüş hissi elde ediliyor.

 

Bu gibi önlemlerle otomobilin performansı şehiriçinden otobana, her türlü yol koşulu için sürücülerin açıkça fark edebileceği oranda artmış. Gaz pedalına verilen düzgün yanıt otomobilin arzu edilen şekilde hızlanmasını ve manevra yapmasını sağlıyor, ani ya da sert gaza basmalarda bile gecikmesiz, ritmik ve sürücü beklentilerini karşılayan bir hızlanma elde ediliyor.

Gelişmiş Toyota Hybrid System II (THS-II)

Boyut küçültme, ağırlık azaltma ve enerji kaybını azaltma teknolojileri kullanılarak, dördüncü nesil Prius’ta 2.5 litre motorlu hibrid sistemi Multistage THS II yenilendi. Arkadaş çekişli otomobillere özel sistem yüksek performans sunuyor.

 

2.5 litre motorlar için THS II hem gücü hem de yakıt verimliliği ile etkiliyor. Bunun ardında yeni TNGA tabanlı motorun yüksek termal verimliliği, ayrıca boyut küçültme, ağırlık azaltma ve enerji kaybı azaltma teknolojileri bulunuyor.

Multistage THS II hibrid taşıtlara başlatma performansı ve doğrudan sürüş hissi ile yeni bir sürüş imajı kazandırıyor. Yüksek hızlarda sistem verimliliğinin artmasının yanı sıra, motorun yüksek hızlarda dur – kalklı çalıştırılabilmesi de mümkün hale geliyor, bu da yakıt verimliliğini geliştiriyor.

 

Tak-çalıştır hibrid otomobiller için de sistem iyileştirildi. Yeni çift motorlu sürüş sisteminde elektrikli motor daha önce olduğu gibi sadece jeneratör görevi görmek yerine, otomobile doğrudan güç aktarıyor, böylece elektrikli modda da güçlü bir performans elde ediliyor. Geniş kapasiteli lityum-iyon batarya elektrikli sürüş mesafesini 60 km ve üzerine çıkarıyor.

Yeni güç aktarım mekanizmalarının çıkışı

TNGA tabanlı üretimle, verimlilik artarken uygun maliyetli ancak yüksek kaliteli materyallerin kullanımı sayesinde kalite de yükseldi. Bu sayede Toyota hem müşterilerine daha güçlü ve daha iyi otomobiller sunacak, hem de çevre dostu ve yakıt tüketiminde cimri otomobilleri yaygınlaştıracak.

2021 yılı sonuna kadar Toyota dokuz motorundan 17 farklı versiyon çıkaracak ve bunlara yeni tanıtılan 2.5 litre motor da dahil. Ayrıca 10 farklı şanzıman, çok vitesli otomatik şanzımanlar ve yeni bir tür sürekli değişken şanzıman (CVT) ile altı farklı hibrid sistemi için 10 versiyon piyasaya sürülecek. Bu yeni güç aktarım mekanizmaları 2017 model yılından itibaren otomobillerde yer alacak ve yaygınlaşacak.

 

2021 yılının sonu itibariyle, Toyota yeni güç aktarım mekanizmalarının ABD, Avrupa ve Çin’de satılan tüm Toyota ve Lexus otomobillerin %60’ında bulunmasını hedefliyor. Aynı tarihte dolaşımda olan Toyota ve Lexus otomobillerin CO2 emisyonunun yeni verimli motor ve şanzımanlar sayesinde %15 azalmış olması bekleniyor.

 

Toyota motor ve şanzıman geliştirme yapısını yenileyecek ve güçlendirecek

Toyota kendi bünyesindeki motor ve şanzıman şirketinin (Powertrain Company) geliştirme yapısını gözden geçirecek ve güçlendirecek. Şu anda yanmalı motorlu otomobiller piyasaya hakim, sayıları artması beklenen hibrid otomobillerde de yanmalı motorlar bulunuyor. Toyota yanmalı motorlar ve bunlarla çalışan şanzımanları geliştirmeye devam ederken, hibrid teknolojiler, elektrikli motorlar, bataryalar ve güç kontrol üniteleri (PCU) üzerine çalışmalarını da hızlandırıyor.

Son Güncelleme : 10 Aralık 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo