Honda Avrupa satışlarını artırmak için Civic’e güveniyor

Ototeknikveri     12 Aralık 2016 03:50

Neredeyse on yıldır devam eden talep düşüşünün ardından, Honda bu yılın ilk on ayında satışlarını %25 artırmayı başardı ve 2016’yı bu artışla kapatacak.

Honda Avrupa satışlarını artırmak için Civic’e güveniyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Neredeyse on yıldır devam eden talep düşüşünün ardından, Honda bu yılın ilk on ayında satışlarını %25 artırmayı başardı ve 2016’yı bu artışla kapatacak. Yeni Civic ve serinin sadeleştirilmesi satışların yükselmesinde etkili oldu. Honda’nın Avrupa yöneticisi Jean-Marc Streng son röportajında firmasının planlarını anlattı.

 

Geçen yıl Avrupa’da 132 bin 640 otomobil sattınız. 2007’de yaptığınız gibi tekrar 300 bin rakamını görebilecek misiniz?

Bu yıl 160 bin adete ulaşacağız. Hedefimiz 200 bin, bu hedefe iki – üç yıl içinde ulaşacağımızı düşünüyorum. Civic bu hedefe ulaşmamızda çok büyük katkı sağlayacak.

 

Honda’nın İngiltere’deki Swindon fabrikası yeni 10. nesil Civic beş kapılı modeli üretecek ve model 70’ten fazla ülkeye buradan ihraç edilecek. Daha önce sadece Avrupa için üretilen bir modeli global bir modelle değiştirmek size ne gibi bir fayda sağlayacak?

Bu modele sahip olmak harika. Avrupa’da Civic yıllık 30 bin adet kadar satıyor, bunun yeni modelle 50 bine çıkmasını bekliyoruz.

 

Bu artış daha çok İngiltere’den mi gelecek yoksa Avrupa’nın diğer kesimlerinden mi?

Tüm Avrupa piyasalarında artış yakalayacağız ancak İngiltere 1 numaralı piyasamız. Şu an İngiltere satışlarımızın %25’ini oluşturuyor, bunun %30’a çıkmasını bekliyoruz.

 

ABD için ne kadar Civic üretilecek?

İlk yılda ABD’ye yaklaşık 50 bin Civic göndereceğiz.

 

Bundan sonra daha da büyümeyi düşünüyor musunuz?

Hayır. En azından şu anki seriyi büyütmeyi düşünmüyoruz. Sürdürülebilir, karlı bir iş oturtmak sadece satış rakamlarına odaklanmaktan daha mantıklı. Artık büyük satış hacmi peşinde koşmanın anlamının olmadığı bir noktaya geliyoruz.

 

Civic modelini iki turboşarjlı benzinli motorla piyasaya sürdünüz. Dizel motor seçeneği de sunacak mısınız?

Evet. Yeni bir 1.6 litre motor sunacağız.

 

Bu kadar az otomobil için dizele yatırım yapmaya devam etmek sürdürülebilir bir şey mi?

Haklısınız, bir yıl önceye göre piyasa çok fazla benzine yöneldi ancak yeni bir dizele yatırım yapma kararı üç ya da dört yıl önce verilmişti. Dizelin geleceğinin ne olacağını görmemiz gerek. Bazı piyasalarda dizelin hala %50’den fazla payı var. Civic’in kategorisinde ise dizelin payı %30’a düştü ancak bu da hala dikkate değer bir talep.

 

İngiltere’de CR-V üretimi ne zaman duracak?

2018’de üretim Japonya’ya geçecek. CR-V’nin hacminin yerini Civic ihracatı ve Avrupa’da artan satışlar alacak. Tam kapasite ile 160 bin adet civarında tek hat üretimimiz olacak.

 

Swindon’da hala Civic Tourer üretiliyor. Bu model artık yenisiyle değiştirilecek mi?

Bunu düşünüyoruz. Yeni Civic’e baktığımda bunu temel alan hoş bir wagon model görebiliyorum ancak bu konuda acelemiz yok. 2018 yılı başlarına kadar mevcut Civic Tourer ile devam edeceğiz.

 

Brexit Honda’yı nasıl etkiledi?

Brexit herkes için değişiklik getirdi. Bizi etkiliyor çünkü kur dalgalanmaları çok fazla. Öte yandan, bu iniş çıkışlar da işimizin bir parçası. Swindon’a güçlü bir bağlılığımız var. Buraya ilk açıldığı 1989 yılından bu yana 2.2 milyar pound (2.5 milyar euro) yatırım yaptık. Yeni Civic’in üretimi için ise 200 milyon pound harcadık. Dolayısıyla en azından bu model ömrünü tamamlayana kadar, yani beş – altı yıl daha kesinlikle İngiltere’deyiz. Beş kapılı Civic üreten tek fabrikayız. İşimiz otomobilin ihracatını artırmak için diğer ülkelerle yeni anlaşmalar yapmak.

 

Pound’daki düşüş size yardımcı oluyor mu?

Aksine dolar ile aradaki fark nedeniyle bu bizim için daha kötü oluyor. Parçalarımızın %41’i İngiltere’den, gerisini ithal ediyoruz ve bu ithalatı ABD doları ile yapıyoruz.

 

Meksika’dan yarı kompakt SUV HR-V için tedarik artık daha iyi mi?

Bir hazırlık sürecimiz var. Her başarılı otomobilde bu vardır. 2015’te satış 25 bin adet civarındaydı, bunu bu yıl 35 bine çıkartmayı hedefliyoruz, bu da güçlü bir artış.

 

Avrupa model serinizde nerelerde boşluklar var?

Dört modelimiz var; Jazz (yarı kompakt), Civic, HR-V ve CR-V. Başka bir model için daha yerimiz var mı? Muhtemelen evet ancak daha fazla motor ve şanzımana sahip olmamız gerektiğini düşünüyorum. Birkaç yıla kadar kadar hibrid ve elektrikli araçlarla geleceğiz. Bunu beş, altı ya da 10 modele sahip olmaya yeğliyorum. Fazla modeliniz olursa lojistik zincirinde bir çok sıkıntıyla karşılaşabiliyorsunuz. Şu an için dört modelden memnunum.

Son Güncelleme : 12 Aralık 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo