Opel Astra için yeni nesil Adaptif Hız Sabtileyici

Ototeknikveri     16 Aralık 2016 02:57

Opel en yeni Adaptif Hız Sabtileyici (ACC) teknolojisini kompakt piyasa segmentine getiriyor. Yeni radar ve kamera tabanlı ACC, Astra hatchback ve altı ileri otomatik şanzımanlı Sports Tourer modellerinde yer alacak.

Opel Astra için yeni nesil Adaptif Hız Sabtileyici
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Geleneksel seyir kontrolü ile kıyaslandığında, ACC öndeki taşıtla arada güvenli mesafeyi korurarak sürücüye konfor ve iç rahatlığı sağlıyor. ACC öndeki taşıtla aradaki mesafeyi istenen takip mesafesine göre otomatik olarak ayarlayabiliyor. Sistem yavaş hareket eden bir taşıta yaklaştığında otomobilin hızını düşürüyor, gerekirse hafif fren yapıyor. Eğer öndeki taşıt hızlanırsa, ACC de otomobilin hızını seçilen hıza yükseltiyor. Eğer önde başka taşıt yoksa yani şerit boş ise ACC geleneksel seyir kontrolü sistemi gibi davranıyor, gelenekselden farklı olarak sadece yokuş aşağıya sürüşte belirlenen hızı korumak için fren uygulayabiliyor. Opel’in yeni nesil ACC sistemi sadece geleneksel sistemlerin radarını kullanmıyor aynı zamanda Astra’nın ön kamerasını kullanarak da Astra’nın önündeki diğer taşıtları tespit edebiliyor. Sistem saatte 30 – 180 km arası hızlarda çalışıyor.

 

ACC gereken durumlarda otomobile tam fren de uygulayabiliyor ve -örneğin trafik sıkışıklığında- sürücüye ek destek sağlayabiliyor. Otomobil tamamen durduktan sonra yeniden hareket ettiğinde sistem üç saniye içinde tekrar öndeki taşıtı takip edebiliyor. “SET-/RES+” düğmeleri ya da gaz pedalı ile de sistem devreye sokulabiliyor. Eğer öndeki taşıt hareket ederse ve sürücü tepki vermezse, ACC görsel ve sesli uyarıda bulunuyor.

Opel Avrupa’nın taşıt mühendisliğinden sorumlu yöneticisi William F. Bertagni ACC için şunları söyledi: “Opel olarak bize göre otomobil sürmek sıkıcı olmadığı ve yorucu olmadığı zaman keyif verir. Astra’nın yeni nesil Uyumlanabilir Seyir Kontrolü teknolojisi bizim felsefemize mükemmel uyuyor, dur-kalklı trafikte ya da uzun yolculuklarda sürücünün işini hafifletiyor, dinç ve odaklanmış vaziyette kalmasına yardımcı oluyor”.

 

Sürücü ACC’yi direksiyondaki düğmelerden “yakın”, “orta” ya da “uzak” ayarlarını seçerek öndeki taşıtla arasında istediği mesafeyi ayarlayabiliyor. “SET-/RES+” düğmelerinden hız kontrol edilebiliyor, yönetim panelindeki ikonlar sürücüyü seçilen hız, seçilen mesafe ve ACC’nin önde bir taşıt tespit edip etmediğine ilişkin bilgilendiriyor.

 

Opel Astra beş kapılı hatchback ve Astra Sports Tourer’de bulunan uyumlanabilir seyir kontrolü şu motorlarla birlikte opsiyonel olarak sunuluyor:

Motor

Benzin /Dizel

Yakıt tüketimi l/100 km NEDC ortalaması

CO2 emisyonları g/km NEDC ortalaması

150 hp 1.4-litre ECOTEC Direkt Enjeksiyon Turbo

G

5.6-5.4

128-124

200 hp 1.6-litre ECOTEC Direkt Enjeksiyon Turbo

G

6.1-6.0

142-138

136 hp 1.6-litre CDTI

D

4.6-4.4

122-115

ACC ve Astra’nın ilave sürüş yardım sistemleri geleceğin otomatik sürüşlü akıllı arabalarının en önemli bileşenlerini oluşturuyor. Şerit Koruma Asistanı Astra’nın istem dışı şeritten çıktığı durumlarda direksiyona titreşim veriyor ve otomatik olarak otomobilin konumunu düzeltiyor. Bunu Şeritten Ayrılma Uyarısı takip ediyor. Otomatik Acil Durum Freni, Entegre Fren Asistanı, Ön Çarpışma Alarmı ve Takip Mesafesi Bildirimi ön kısımda meydana gelebilecek çarpışmaları önlüyor. Eğer öndeki taşıtla aradaki mesafe azaldıysa ve kaza riski varsa Astra’nın ön camında sürücünün görüş alanı içerisinde yer alan bir dizi LED ışık yanarak uyarı veriyor. Astra’nın ön camının tepe noktasındaki mono kamera asistan sistemler için gerekli verileri topluyor.

Son Güncelleme : 16 Aralık 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo