2017 VW Arteon prototip değerlendirmesi

Ototeknikveri     18 Aralık 2016 07:59

Volkswagen'in güncel CC modelinin yerini alacak yeni aracı Arteon'un ilk prototipleri Avrupalı basın mensuplarınca test edildi.

2017 VW Arteon prototip değerlendirmesi
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

VW Arteon daha önceki nesillerde VW CC ve VW Passat CC adlarıyla biliniyordu. Otomobil geniş ve iyi donanımlı ancak aşırı sert sürüşüyle şimdilik beklentileri boşa çıkartıyor. Avrupalı otomobil gazetecileri yeni Arteon’u Güney Afrika’da test etti. Volkswagen MQB mimarisi ile geliştirdiği modele yeni bir isim vererek duyusal tasarımıyla piyasada kendine özgün bir yer edinmesini amaçladı. Öte yandan, modelin rakipleri arasında Audi A4, BMW 3 Serisi, Mercedes C-Class gibi geleneksel premium modeller bulunuyor. Doğrudan rakibi ise BMW 4 Serisi Gran Coupe ve Audi A5 Sportback. Henüz detayları bilmesek de, prototip VW Arteon’un genişlik, kullanım kolaylığı ve uygun fiyat bakımından bu rakiplerle baş edebileceği fikrini veriyor.

 

Neye benziyor?

Yeni ön panjur tasarımı her zamankinden daha yatay, geniş ve farların arasına kadar ulaşıyor. Sinyal lambalarının Audi’ye benzediği görülüyor. Prototipler kamuflajlı olsa da yeni modelin dış cephesinin Passat’tan oldukça farklılaştırıldığı görülebiliyor. İç kabin ise bunun tam tersi hala Passat ile benzer ancak bu kötü bir şey değil, standart Passat iyi bir otomobil ve iç kabiniyle de başarılı. Yeni Arteon’un kabininin daha da iyi donanımlı, lüks ve geniş olduğu söylenebilir. Audi’de Sanal Kokpit olarak adlandırılan Active Info Display sanal kontrol paneli kabinde modern teknolojiyi yukarıya çekiyor.

 

Arka kısımda baş mesafesi bakımından sıkıntı yok, tüm koltuklar geniş ve rahat. Bagaj kapasitesi de geniş. Koltuklar katlandığında 1700 litre kapasite elde edilebiliyor.

 

Avrupalı otomobil muhabirleri prototipler ile sürüş testini Güney Afrika’da yaptı. Otomobil burada sıcak hava testlerinden geçiriliyor. Basın mensupları Avrupa için 190 hp güç çıkışına sahip 2.0 TSI benzinli motorlu bir prototipi ve ABD’de sunulacak 270 hp gücünde 2.0 litre benzinli motorlu bir başka prototipi denedi. Her iki otomobil de önden çekişli ancak opsiyonel olarak dört çekişli sürüş sistemiyle de alınabiliyor. Arteon dört silindirli, turboşarjlı benzinli ve dizel motorlarla sunulacak, en güçlü Avrupa versiyonu 276 hp güç çıkışına sahip olacak.

 

Test edilen otomobilde 7 ileri DSG çift debriyajlı otomatik şanzıman bulunuyordu. Otomobil gazetecileri, şanzımanın hızlı ve düzgün vites geçişi sunduğunu belirtiyor. Kalkış performansı da başarılı bulundu.

Motorların her ikisi de kaliteli ve sportif performans verse de, sürüş deneyimi aşırı sert bulundu. 18 inç ve 19 inç tekerleklerin her ikisiyle de ve standart süspansiyon ya da uyumlanabilir Dinamik Şasi Kontrolü (DCC) fark etmeksizin aynı sert biniş deneyimi elde edildi. Otomobil hala prototip aşamasında, bu yüzden bu sertliğin düzeltilmesi için hala zaman var ancak Volkswagen bunu sportif bir sürüş hissi vermek için özellikle yapmış da olabilir. Öyle olsa bile her türlü farklı ayara rağmen giderilemeyen bu sertlik iyi bir şey değil.

 

Sertlikle konfor arasındaki dengeyi kurmak kolay bir iş değil, zira bu sertlik sayesinde canlı bir viraj alma performansı, kaportanın yalpalamadığı, yuvarlanmadığı sağlam ve sportif bir sürüş hissi elde edilmiş. Ayrıca direksiyon da başarılı, lüks rakiplerindeki kadar hassas olmasa da pek geride kalmıyor.

 

Satın almalı mıyım?

Volkswagen’in Arteon ile BMW gibi lüks markalardan müşterileri kendine çekmesi gerekecek. Modelin önceki nesli CC de aynı görevle piyasaya çıkmıştı ancak bunda büyük ölçüde başarısız oldu. Örneğin müşterilerin marka konusunda hassas olduğu İngiltere’de CC geçen yıl sadece 4 bin adet sattı. Otomobilin boyutları ve donanımındaki artışın fiyatını %5 yukarı çekeceği düşünülüyor, bu da giriş seviyesi fiyatının 28 bin pound (33 bin euro/122 bin 500 TL) civarında olacağı anlamına geliyor.

Otomobilin son halinin görünüşü ve son süspansiyon ayarlarıyla sertlik sorununun ne kadar giderileceği kaderini belirleyecek. Lüks rakiplerine karşı başarı gösterebilmek için Arteon’un bu konularda gerçekten çok iyi olması gerekiyor.

 

VW Arteon

Test sahası: Güney Afrika

Çıkış tarihi: 2017 yazı

Motor: Benzinli, 4 silindirli, 1998cc, turboşarjlı, 190 hp

Şanzıman: 7 ileri çift debriyajlı otomatik

Rakipler: BMW 4 Serisi Gran Coupe, Audi A5 Sportback

Fiyatlar, boş ağırlık, maksimum hız, 0-100 km hızlanma süresi, yakıt tüketim ve CO2 değerleri henüz açıklanmadı.

Son Güncelleme : 19 Aralık 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo