Volvo hisse satışından 5 milyar kron kazandı

Ototeknikveri     21 Aralık 2016 05:46

Lüks otomobil üreticisi Volvo bir grup İsveçli kurumsal yatırımcıya yeni açtığı imtiyazlı hisse senetlerinden 5 milyar İsveç Kronu gelir elde etti.

Volvo hisse satışından 5 milyar kron kazandı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Yatırımcı grubu AMF emeklilik fonu ve İsveç 1 no’lu Milli Emeklilik Fonu (AP1) ile İsveçli sigorta şirketi Folksam’dan oluşuyor. İmtiyazlı hisseler çoğunluk hissesini elinde bulunduran hissedarın kararına göre yeniden satın alınabiliyor ya da normal hisseye dönüştürülebiliyor. Şu anda böyle bir karar bulunmuyor. Hisselerin dışa açılması Volvo’nun uzun vadeli finans kaynaklarının çeşitlendirilmesi amacını taşıyor. Satışın detayları ve şartları henüz açıklanmadı ancak hisse devrinin Volvo’nun sahibi Zhejiang Geely Holding üzerinde önemsiz bir sulandırma etkisi (hisse başına kar azalışı ya da hisse başına zarar artışı etkisi) olacak. Firma geçtiğimiz aylarda da iki kez tahvil (bono) çıkartmıştı. Bunlardan 500 milyon euro değerinde olan tahvil Mayıs ayında çıkartılmış ve global kurumsal yatırımcılar tarafından değerlendirilmişti. 3 milyar İsveç Kronu değerindeki tahvil ise Kasım ayında İsveçli kurumsal yatırımcılara açıldı. Tahviller genel kurumsal amaçlar için açıldı ve firmanın finansal esnekliğinin geliştirilmesi hedefleniyor.

 

Yeni açılan ayrıcalıklı hisseler ise Volvo’nun borsaya açılma isteğini bir kez daha gösteriyor ve bu yolda önemli bir adım teşkil ediyor. Volvo’nun finansal performansı oldukça güçlü. Firmanın 2016 yılı sonunda yeni satış rakamları açıklaması, üç büyük piyasası Avrupa, Çin ve ABD’de büyümesini artırması bekleniyor.

Firmanın yılın ilk dokuz ayı için işletme karı 7.7 milyar İsveç Kronu’na ulaştı, geçen yıl ise bu rakam 6.6 milyar İsveç Kronu olarak açıklanmıştı. Yıl sonunda açıklanacak karın geçen yılın belirgin şekilde ötesine geçmesi bekleniyor.

 

Volvo 2010 yılında Zheijang Geely Holding tarafından satın alınmasından bu yana kapsamlı ve başarılı bir dönüşüm geçirerek iyi bir ivme yakaladı. Ürünlerin yenilenmesi, güç aktarım mekanizmaları ve şasi teknolojileri, güvenlik ve bağlanabilirlik teknolojileri de buna katkıda bulundu.

 

Önümüzdeki yıllarda Volvo markasını rakiplerine karşı güçlendirmeye devam edecek, ABD’de operasyonlarını yeniden canlandıracak ve global üretim ayak izini geliştirecek, Çin’de büyümesini sürdürürken Avrupa’da da pazar payını artıracak. Firma ayrıca tamamen yeni bir model serisi tanıtacak. Yeni modellerde yeni motor teknolojileri kullanılacak ve firma otonom sürüş teknolojilerinde lider konumunu güçlendirecek.

 

Volvo ayrıca kendisini en yeni teknolojik gelişmelerin ön cephesine koyacak yeni ortaklıklar kurmaya da devam ediyor. Autoliv ile ortak bir girişime hazırlanan Volvo yeni bir marka altında üçüncü parti firmalara satmak üzere sürüş yardım sistemleri ve güvenlik teknolojileri geliştirecek.

 

Volvo aynı zamanda ulaşım paylaşım firması Uber ile de güçlerini birleştirdi ve ticari kullanım için birlikte otonom arabalar geliştirecek.

Son Güncelleme : 22 Aralık 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo