Volkswagen için öncelik; güvenlik

Ototeknikveri     21 Aralık 2016 08:54

Volkswagen kaza araştırmaları teknik geliştirme departmanına çok önemli bilgiler sağlıyor. Almanya’da yaklaşık 44 milyon otomobil kayıtlı ve bu rakam giderek yükseliyor. Yollarda sürücü ve yolcu sayısı arttıkça kaza riski de artıyor.

Volkswagen için öncelik; güvenlik
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Volkswagen’in kaza araştırmaları birimi grup bünyesindeki mühendisler ve geliştiricilerle yakın işbirliği yaparak kaza riskini azaltmak ve yeni asistan sistemler için önemli bilgiler sağlamak için çalışıyor. Volkswagen’de kaza araştırmaları günün 24 saati, yılın 365 günü sürüyor. Birimin başkanı Ralf Tenzer ve sekiz kişilik ekibi mühendisler ve geliştiricilere bilgi sağlamak için durmadan çalışıyor. Tenzer ve ekibi her yıl 120 civarı kazayı analiz ediyor, olay yerine giderek inceleme yapıyor. Bu araştırmalar sadece Volkwagen’in merkezinin bulunduğu Wolfsburg ile de sınırlı kalmıyor. Ekip bütün Niedersachsen eyaletinde sürdürdükleri çalışmayı şimdi diğer eyaletlere de yaymaya hazırlanıyor.

 

Ralf Tenzer “Her kaza detaylı şekilde değerlendiriliyor. Kazaları ve yaralanmaları özetleyen federal istatistikler tek başına bu araştırmalar için yeterli olmuyor” diyor. Eğer Volkswagen markasına ait bir model kaza yaparsa araştırmacılar kameralar ve ölçüm ekipmanları kullanarak mümkün olan ek kısa zamanda taşıtlardaki hasar, kaza anındaki tam konumları ve fren mesafesi gibi ayrıntıları belgelemeye çalışıyor.

 

Araştırmalarda en modern teknoloji kullanılıyor, insansız hava araçları (drone) kullanılarak havadan fotoğraflar çekiliyor. Kaza araştırma taşıtına monte edilen bir lazer ile etrafı üç boyutlu şekilde tarıyor. Araştırma ekibinde bir doktor da yer alıyor. Doktorun görevi kazalardaki yaralanmaların nasıl meydana geldiğini incelemek. Hannover Tıp Fakültesi ile işbirliği içinde kazazedeleri tedavi eden hastanelerden veriler toplanıyor, bu hasta verileri anonim şekilde kullanılarak taşıtlardaki hasarla karşılaştırılıyor. Bütün bu verilerle araştırmacılar özel yazılım kullanarak bilgisayarda kazayı üç boyutlu şekilde yeniden canlandırıyor. Ortaya o kadar detaylı bir modelleme çıkıyor ki, araştırmacılar kaza anında sürücülerin hangi hızda ve hangi yöne sürdüğünü, hangi sistemlerin aktif olduğunu tespit edebiliyorlar.

Şu an piyasada olan Passat’ta kullanılan Acil Durum Asistanı’ndan sorumlu uzman kaza araştırmacılarının teknik geliştirme departmanıyla ne kadar yakın işbirliği içinde olduğunu şöyle anlatıyor: “Eğer sistem sürücünün artık otomobili kontrol edemediğini tespit ederse Acil Durum Asistanı direksiyonu devralıyor ve otomobili durduruyor. Araştırmalarla yolda kendi şeridinde kontrollü şekilde duran bir otomobilin hiçkimsenin kontrol etmediği bir otomobilden çok daha az tehlikeli olduğunu tespit ettik ve sistemi buna göre geliştirdik”.

 

Kaza araştırmaları yaya koruma sistemlerinin geliştirilmesine de katkı sağlıyor. İstatistiksel araştırmalara göre, yol kazalarının %75’i 25 km/s altındaki hızlarda meydana geliyor. Şehir içi acil durum freni (Ön Bölge Asistanı ile birlikte geliyor) sürücüleri yavaş hızlarda destekliyor. Eğer 30 km/s hıza kadar trafikte bir engel görülürse radar tabanlı sistem tehlikeyi algılıyor ve otomatik fren yapıyor. İdeal şekilde, arka kısımda meydana gelen çarpmalar tamamen önlenebiliyor. Euro NCAP ve Avustralya NCAP tarafından yapılan bir çalışmada Otonom Acil Durum Freni (AEB) ile arkadan çarpmaların %38’inin önlenebildiği ortaya kondu.

 

Tenzer “30 km/s altındaki hızlarda meydana gelen kazalarda boyun travması en yaygın yaralanma tipi. Bu nadiren hayati tehlike yaratan bir şey ancak ciddi bir yaralanma ve önlenmesi mümkün.” diyor. Ön Bölge Asistanı pek çok Volkswagen modelinde bulunuyor. Örneğin Golf modelinde Comfortline donanım seviyesinden itibaren sistem standart olarak geliyor.

 

Aktif güvenlik sistemleri, Elektronik Stabilite Kontrolü (ESC) gibi fren yardımı sistemleri ve emniyet kemeri, hava yastığı, deformasyon dirençli yaya hücresi gibi pasif güvenlik donanımı tüm sürücü ve yolcular ve diğer yol kullanıcıları için maksimum koruma sağlıyor. Tenzer bunu “Hedefimiz herkes için güvenli ve konforlu bir otomobil yaratmak. Bu da güvenliği etkili ve verimli şekilde, farklı bileşenler arasında doğru etkileşimle artırarak mümkün” diye ifade ediyor.

Son Güncelleme : 22 Aralık 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo