Dünyanın İlk Güneş Paneliyle Kaplı Yolu Fransa'da Açıldı

Ototeknikveri     26 Aralık 2016 01:04

Güneş panelleri belki enerjiyi üretmenin en etkili yolu değil ancak yenilenebilir bir kaynak kullanmaları ve kurulduktan sonra bakıma çok az ihtiyaç duymaları bu panelleri ideal çevre çözümler arasına koyuyor.

Dünyanın İlk Güneş Paneliyle Kaplı Yolu Fransa'da Açıldı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Panellerin gece çalışmamak ya da bulutlu günlerde daha düşük üretkenliğe sahip olmak gibi dezavantajları var, bu da enerji depolama cihazlarının yanı sıra başka bir kaynaktan desteklenmeleri gerektiği anlamına geliyor. Yine de Tesla, güneş panellerinin uzun vadede uygulanabilir bir çözüm olduğunu kanıtlayacak kadar ucuz olduklarına inanıyor. Bu enerji üretim yönteminin en önemli avantajı, mevcut yapıların üzerine kurulabilmesi; bu da herhangi bir yeni altyapıya ihtiyaç duymamak ya da fazladan yer kaplamamak anlamına geliyor. Yıllarca, güneş panelleri çatılara yerleştirildi, eğik yüzey, güneş ışınlarının olabildiğince çok kısmını almak için mükemmel bir açıda oturmalarına yardımcı oldu.

 

Öte yandan, dünyada üzerinde hareket eden araçların hızını ve emniyetini arttırmaktan başka bir amaca hizmet etmeyen milyarlarca kilometre asfalt yol var. Şimdi güneş panelleri çatılardan inerek yollara yerleşmeye hazırlanıyor. Bu konuda tek pürüz yollara döşenecek paneller için hem ışığı geçirebilen hem de asfalt kadar tutucu ve dayanıklı bir malzeme bulmak.

 

Normandiya'da Tourouvre-au-Perche adındaki küçük bir Fransız köyü bunun için de çözümü buldu. Küçük yerleşim, 2800 metrekareye yayılan bir kilometrelik (0.6 mil) bir yol yüzeyini güneş panelleri ile kapladı.

 

Yolun açılış etkinliğinde Fransız ekoloji bakanı Ségolène Royal de (Elon Musk'a Avrupa'da gelecekte açılacak Tesla fabrikasının devre dışı bırakılmış bir nükleer tesisin üzerine kurulmasını önermişti), bu projenin devletten aldığı desteği göstermek üzere hazır bulundu. Yaklaşık 5.2 milyon dolarlık toplam maliyet kamu tarafından finanse edildi ve inşaat şirketi Colas Group tarafından uygulamaya aktarıldı.

 

Projeye karşı olanlar da var ancak bunların çoğu sadece maliyet ile enerji üretim miktarı arasındaki orantıyı sorguluyor. Bunu test etmenin en iyi yolu ise bir prototip oluşturmak, yeni açılan 1 kilometrelik yol da bu işlevi görecek. Program iki yıl sonra yeniden değerlendirilecek ve sonuçlar çıkarılacak.

 

Yolu inşa eden firma, yarısı Fransa'da olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde 100 güneş paneli döşeli yol projesi daha bulunduğunu belirtiyor. Dolayısıyla çok yakında Fransa'daki gibi örneklerin çoğaldığını göreceğiz.

Son Güncelleme : 26 Aralık 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo