SUV patlamasına hazırlıksız yakalanan Hyundai maliyet ve harcamalarını kısıyor

Ototeknikveri     27 Aralık 2016 01:25

Dört yıldır yıllık kârı düşen Hyundai Motor'un yöneticileri yurtdışı çalışanlar için yıllık seyahatler ve business class uçuşlar gibi bazı masrafları kısacaklarını, maliyetleri düşüreceklerini açıkladılar.

SUV patlamasına hazırlıksız yakalanan Hyundai maliyet ve harcamalarını kısıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Güney Koreli otomobil üreticisi, sedan ağırlıklı ürün yelpazesi ile SUV patlamasına hazırlıksız yakalandı. Çıktı ve baskı masraflarını kısıtlamak ve ekonomik ampullere geçiş gibi çok kapsamlı ayrıntılar içeren Hyundai'nin kemer sıkma politikası ile yeni modellerin hazırlanmasına yatırım yapmak amaçlanıyor. Bir Hyundai yetkilisi, daha fazla SUV modeline ihtiyaç duyulduğuna işaret ederek "Piyasa eğilimi ve ürün yelpazemiz arasındaki uyuşmazlığı gidermeye çalışıyoruz" dedi. Planlar henüz kamuoyuna açıklanmadığı için yetkili "Bu uzun vadeli bir plan, şu an için her kuruştan tasarruf etmeye çalışıyoruz" demekle yetindi. Hyundai Motor Group yöneticilerinin ödemelerinde Ekim ayından bu yana %10 kesinti yapılıyor. Firmada 7 yıldır ilk kez böyle bir kesintiye gidildi. Son beş yılda Hyundai'de yönetici konumundaki çalışan sayısı %44 artarak 293'e çıktı. Grup ayrıca, yöneticilerin seyahatlerini ve otel odası kullanımlarını kısıtladı ve video konferansları seyahat için daha ucuz bir alternatif olarak teşvik etmeye başladı.

 

Medyayla konuşmaya yetkili olmadığı için adını vermek istemeyen firma içinden başka bir kaynak "Acil durum yönetimi modundayız" dedi. Hyundai Motor tarafından Reuters'e yapılan açıklamada ise, küresel talepteki azalma ve ekonomik belirsizlik sebebiyle "çeşitli maliyet düşürme çabaları" gösterildiği belirtildi ancak ayrıntılı bir açıklamada bulunulmadı.

 

Hi Investment & Securities analisti Ko Tae-bong, Hyundai'nin otonom sürüş ve yeni teknolojiler gibi araştırma geliştirme konularında daha fazla harcama yapmaya ihtiyacı olduğunu belirtti ve düşük marjlı tedarikçi parçaları ve yoğun olarak sendikalaşmış firmadaki işçilik maliyeti gibi harcamaların düşürülmesinin daha zor olduğunu söyledi. Ko Tae-Bong ayrıca harcamalarda yapılan kesintilerin sembolik düzeyde kalacağını ve büyük bir şey değiştirmeyeceğini ifade etti.

Hyundai nakit açısından zengin olmasına rağmen, maliyetleri beş yıldır artıyor hatta bu yıl maliyetlerin gelire oranı %81'e ulaştı.

 

Hyundai ivme kaybediyor

Hyundai, Sonata ve Elantra sedan modellerin başarılı satışlarıyla küresel finansal kriz sonrasında hızla büyüdü. Firma 2009 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ndeki satışlarını artıran tek büyük otomobil üreticisi oldu. Ancak rakiplerin SUV satışlarının patlaması ve gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin zayıflamasına bağlı olarak bu ivmenin korunması zorlaştı. Hyundai Motor hisseleri, son üç yılda yüzde 40 oranında değer kaybetti ve küresel otomobil üreticileri arasında en kötü performansı gösterdi. Firmanın ABD yöneticisi görevini bıraktı, Güney Kore satış sorumlusu ve Çin yöneticisi değiştirildi.

 

Ko Tae-Bong, Hyundai otomobillerinin ve bağlı kuruluşu olan Kia Motors'un satışlarının, bu yıl 8 milyona düşebileceğini söyledi. Bu da Hyundai'nin 1998'de Kia'yı satın almasından bu yana satışlarda ilk azalma olacak.

 

Hyundai-Kia Genel Müdür Yardımcısı ve Ar-Ge Sorumlusu Park Hong-jae ise, önümüzdeki yıl satışların yeniden canlanmasını bekliyor. Park Hong-jae Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, Brezilya ve Rusya gibi pazarlardaki iyileşmeyi gerekçe göstererek "Bu yıl zor bir yıldı ama bundan sonra işler daha iyi olacak" dedi.

 

Grup içerisinden bir başka kaynak, 2017 satış rakamı öngörüsünün 8.35 milyon adetten 8.2 milyona çekildiğimni söyledi.

 

Hyundai, personel harcamalarını yönetmek istiyor gibi görünse de, bir yandan da SUV modellerini güçlendiriyor, Sonata sedan modelini tazeliyor ve Orta Doğu gibi yavaş talep gören pazarlardaki ihracatını ABD'ye yönlendiriyor.

Autodata Corp.'a göre, Birleşik Devletler'de Ocak-Kasım döneminde Hyundai'nin satışlarının % 28'ini SUV'ler oluşturdu, bir önceki yıl bu oran %23'tü. Hyundai SUV'lerin satışlardaki payı artsa da hala sektör ortalamasının yarısından bile az.

 

Hyundai Alabama eyaleti Montgomery'deki fabrikasında Sonata üretiminin bir kısmını popüler Santa Fe SUV'ye kaydırdı.

 

Yeni küçük SUV

Hyundai gelecek yarı kompakt bir model ile - "OS isimli proje kapsamında - Güney Kore, ABD ve Avrupa'da SUV satışlarındaki bolşluğunu telafi etmeye çalışacak. Hyundai Çin, Hindistan ve Rusya'da da yarı kompakt SUV'leri yerel olarak üretiyor.

Hyundai'nin en büyük ABD bayilerinden Scott Fink, Reuters'e verdiği demeçte, "Daha da geç olmadan ABD'de o küçük SUV modele ihtiyacımız var" dedi.

 

Hyundai, sedanlarda Azera ya da Grandeur ve Genesis lüks serisi gibi daha büyük, daha yüksek marjlı model satışlarına ağırlık veriyor. Elantra ve Sonata da dahil olmak üzere daha küçük sedanlar ise, daha etkileyici tasarıma sahip Honda Civic gibi rakiplere yenik düştü.

 

Hyundai'nin tasarımdan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Luc Donckerwolke'nin açıklamalarına göre ise firma 2019'dan itibaren piyasaya çıkacak ve farklı bir anlayışa sahip olacak yeni nesil otomobiller üzerinde çalışıyor.

 

Hyundai Motor'un en büyük hissedarı, Norveç merkezli Skagen Kon-Tiki fonu, yeni SUV’ler, ekonomideki düzelme ve fabrikaların daha iyi kullanımı sayesinde otomobil üreticisinin işlerinin tekrar yolunda gitmesini bekliyor. Fonun lider portföy yöneticisi Knut Harald Nilsson, Hyundai'nin marjlarının bu yılın başında yüzde 6'dan yüzde 7'nin üzerine çıkması gerektiğini düşünüyor. Ancak kâr marjının birkaç yıl önceki gibi yüzde 10 seviyesine geri dönme ihtimali çok düşük.

Son Güncelleme : 27 Aralık 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo