Toyota Avrupa'daki hibrit mücadelesini nihayet kazanıyor

Ototeknikveri     30 Aralık 2016 03:09

Toyota Motor Corp, yıllarca Avrupa'da hibrit modellerini öne çıkarmaya odaklandı ve Volkswagen Grubu dahil olmak üzere pazar liderleri ile dizel rekabetine girmekten kaçındı. Japon otomobil üreticisinin stratejisi nihayet meyvelerini vermeye başladı.

Toyota Avrupa'daki hibrit mücadelesini nihayet kazanıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Volkswagen'in emisyon skandalının Alman devini sekteye uğratmasıyla birlikte ilk yıl boyunca Toyota, Avrupa'daki yıllık benzinli-elektrikli hibrit araç satışlarında kabaca % 40'lık bir artışa imza attı. Otomobil üreticisinin Avrupa departmanının başkan yardımcısı Karl Schlicht'e göre, 2020'de Toyota'nın bölgeye yaptığı teslimatların yarısından fazlası hibritlerden oluşacak. Daha önceleri Prius gibi hibrit modeller ABD gibi piyasalarda çok tutulurken Avrupa'da dizel otomobillere yenik düşüyordu. Volkswagen'in skandalının dizel motora olan ilgiyi baltalamasından sonra ise, Toyota'nın dizel rekabetine girmeyip hibrit otomobilleri öne çıkartma stratejisi de işe yaramaya başladı. Avrupa endüstri birliği ACEA'ya göre Toyota, Avrupa'da küçük bir oyuncu ve Kasım ayına kadar yılın ilk 11 ayında yüzde 4.3'lük pazar payıyla, yüzde 24.1 paya sahip lider Volkswagen'in çok gerisinde kaldı. Buna rağmen Toyota elektrikli güç aktarım mekanizmalarının kullanımı konusunda Volkswagen, BMW, Daimler ve Fiat Chrysler gibi dev markaların çok önünde.

 

Hibrit otomobil satışlarındaki artış ve dizele olan ilgideki düşüşle ilgili görüşleri sorulduğunda, VW sözcüsü Eric Felber, yorum yapmaktan kaçındı. Toyota'nın hisselerinn değeri bu yıl yüzde 8,7 oranında düştü. Daimler'de de yine %8.7 düşüş kaydedilirken, Volkswagen hisselerinin değeri %2.1, Fiat Chrysler'in %2.4 arttı.

 

Dizel'in sonu mu?

UBS analistleri dizelin 2025 yılına kadar neredeyse tamamen ortadan kaybolacağını ve hibrit ile elektrikli taşıtların bunun yerini alacağını öngörüyor. Atina, Madrid, Mexico City ve Paris şehirlerinin yönetimleri kirliliği azaltmak amacıyla 2025 yılına kadar dizel taşıtları devre dışı bırakma sözü verdiler.

 

1980'den beri Almanya'da bir Toyota bayisi olan Alexander Nix, "Dizel artık otomobillerden çıkıyor, sonun başlangıcını gördük. Emisyonlarla ilgili daha fazla kısıtlama geldikçe dizel çok pahalı olacak, bunu şimdiden görüyoruz." diyor.

 

Toyota Avrupa satış şefi Schlicht, Japonya'dan gelerek 2012'de yönetici rolüne geri döndüğünde bayiler farklı şeyler söylüyorlardı. O dönemde Toyota, rekabet edebilecek ölçek, görünürlük ve fiyatlandırma gücünden yoksundu.

 

Schlicht, "Bu dönemin başında bayilerimiz daha fazla dizel kullanmamız gerektiğini söylüyorlardı. Cenevre, Paris ya da Frankfurt'daki otomobil fuarlarında dizel ürünlerimiz az olduğu için sürekli eleştiriliyorduk" diyor.

 

Hibrite odaklanma

Toyota, distribütörlerini ve bayilerini, şirketin ürün yelpazesinin sadece bir bölümünü oluşturmasına rağmen tamamen hibritlere odaklanmaya teşvik etmeye başladı. Bir müşteri, örneğin bir Yaris ile deneme sürüşüne gitmek istiyorsa, dizelden önce hibrit versiyonla deneme yapmaya yönlendiriliyor.

 

Toyota bu perakende stratejisini bir hibrit pazarlama kampanyasıyla birleştirdiğinde, otomobil alıcıları hibriti tercih etmeye başladı. Hibrit otomobiller ikinci el olarak da zorlanmadan satılabiliyor zira değer kaybetmiyorlar.

 

Schlicht, hibritlerin Toyota Avrupa'nın satış karışımının yaklaşık yüzde 50 ila yüzde 60'ına ulaşmasıyla birlikte, yılda yaklaşık 400 bin veya 500 bin adet satacağını tahmin ediyor. Ocak-Kasım döneminde, bölgedeki satışlarının yaklaşık % 32'sini hibrit oluşturdu.

 

Değişen zihniyet

Avrupa otomobil pazarında büyük ölçekli bir rol oynayan şirket filosu operatörleri ve leasing şirketleri, dizellerin artık değerlerinin azalmasıyla birlikte ortada kaldıklarını hissetmeye başladılar ve Toyota ile hibritlerin işleri içerisindeki payını artırmak üzere görüşmeler yürütüyorlar.

 

Yeni tanıtılan C-HR da hızla büyümekte olan SUV segmentine hibrit sistemle girerek Toyota'nın hibritteki başarısına ivme kazandıran faktörlerden birisi olacak. C-HR Türkiye'de üretilen ilk hibrit otomobil ve modelin aldığı siparişlerin %75'ini şimdiden hibrit versiyonlar oluşturuyor. C-HR'da dizel motor seçeneği sunulmuyor.

 

Schlicht durumu, "Dizele karşı değiliz ancak artık zihniyet değişti" diye özetliyor.

Son Güncelleme : 30 Aralık 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo