Yeni 2017 Audi SQ5 3.0 TFSI Özellikleri ve Detayları

Ototeknikveri     11 Ocak 2017 07:47

Audi, ABD’nin Detroit kentindeki Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı’nda (NAIAS) yeni Audi SQ5 modelini tanıtıyor.

Yeni 2017 Audi SQ5 3.0 TFSI Özellikleri ve Detayları
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Q5 model serisinin en sportif üyesi duyusallığı, SUV pratikliğini ve en yeni teknolojileri biraraya getiriyor. Otomobilin turboşarjlı, 3.0 TFSI motoru güçlü performansla birlikte gelişmiş verimlilik sunuyor. Audi SQ5, 260 kW (354 hp) gücünde, 2995 cc, V6 TFSI motorla geliyor. Turboşarjlı, alüminyum motor 1370 – 4500 rpm arasında 500 Nm tork sunuyor. Motorun sıfırdan saatte 100 km hıza çıkma süresi 5.4 saniye. Maksimum hız ise saatte 250 km. Audi SQ5 3.0 TFSI 100 km’de ortalama 8.3 litre yakıt tüketiyor. CO2 emisyonu ise 100 km’de 189 gram. Öncekine kıyasla bu değer kilometrede 13 gram daha düşük.

Yeni motor teknolojileriyle artan verimlilik

Audi’nin geliştirdiği yeni yanma süreciyle 3.0 TFSI daha tutumlu ve çevre dostu. Teknoloji, “B döngüsü” denilen işlem ve yanma odacıklarının merkezinde konumlandırılmış yüksek basınçlı enjektörlere dayanıyor. Kısaltılmış sıkıştırma fazı ile, B döngüsü daha yüksek sıkıştırma oranına sahip bir motor işleyişini mümkün kılıyor. Sıkıştırma zamanına göre daha uzun güç zamanıyla birlikte, ortaya daha verimli bir yanma ve artırılmış motor verimliliği çıkıyor. Egzoz gazı akışı düzenlenmiş yeni turboşarj teknolojisiyle, 3.0 TFSI verimli olduğu kadar aynı zamanda komutlar çok hızlı ve doğrudan yanıt veriyor.

V6 TFSI motor alüminyum alaşımdan yapılmış olması ve diğer önlemler sayesinde sadece 172 kg ağırlığında ve önceki süperşarjlı motordan 14 kilogram daha hafif. Krank muhafazası ve silindir başının ayrı soğutucu çevrimlerine sahip olması ve inovatif termal yönetim için diğer düzenlemeler sayesinde motor hızlı şekilde ısınıyor, motor ısındığında sistem egzoz derecesini düşürüyor. Sonuç olarak sportif sürüşte dahi yakıt tüketimi azalıyor.

 

Sürüş dinamikleri

Yeni Audi SQ5’te hızlı ve yumuşak vites geçişi sağlayan sekiz vitesli tiptronic şanzıman bulunuyor. Düşük vitesler kısa, sportif oranlar sunuyor, yüksek vitesler ise devir ve yakıt tüketimini düşürüyor. Saatte 55 – 160 km arası hızlarda daha da fazla yakıt verimliliği için, eğer Audi drive select sisteminde söz konusu fonksiyon aktif edilirse, sürücü ayağını gaz pedalından kaldırdığı anda boş vites moduna geçiliyor.

 

Quattro kalıcı dört çekişli sürüş modu sportif sürüşe katkı sağlıyor. Normal sürüşte motor gücü daha çok arka aksa aktarılıyor. Gerektiğinde ise güç hangi aksta çekiş daha iyiyse oraya yönlendiriliyor. Tekerlek seçmeli tork kontrolü her tip yol yüzeyinde aktif durumda. Dinamik viraj alma esnasında yazılım iç tekerleklere hafif fren uyguluyor. Otomobil viraja yumuşak şekilde dönüyor. Bu sayede stabil, hassas ve çevik bir sürüş elde ediliyor.

Opsiyonel spor diferansiyel torku arka tekerleklere iki süperpozisyon aşaması ile aktif şekilde dağıtarak daha da iyi yol tutuşu sağlıyor. Diferansiyelin yönetimi de yine Audi drive select kontrol sistemine dahil edilmiş ve elektronik şasi platformunda merkezi kontrol ünitesi üzerinde çalışıyor.

 

Ön ve arkada beş linkli bir süspansiyon yeni Audi SQ5’in sportif sürüş karakteristiklerinin temelini oluşturuyor. Kompleks tasarım stabilite, çeviklik ve konforu artırıyor.

 

Yeni elektromekanik hidrolik direksiyon da SQ5’in sürüş dinamiklerine önemli katkı sağlayan bileşenlerden. Opsiyonel olarak, vites oranını hız ve direksiyon açısına göre otomatik değiştiren dinamik direksiyon da sunuluyor.

 

255/45 serisi lastikler standart 20 inç, döküm alüminyum tekerleklerin üzerinde bulunuyor. 21 inç tekerlekler opsiyonel olarak edinilebiliyor. Audi Sport beş özel 21 inç tekerlek çeşidi sunuyor.

Sürüş yardım sistemleri

Yeni Audi SQ5, Audi Q5’in çok çeşitli, yüksek teknolojili sürüş yardımı sistemlerinden seçenekler sunuyor. Öngörüsel verimlilik asistanı sürücüye yakıt tüketimini azaltmaya yönelik spesifik sürüş önerileri veriyor. Uyumlanabilir seyir kontrolü (ACC) ve trafik sıkışıklığı asistanı, yavaş akan trafikte otomobilin kontrolünü sürücüden devralabiliyor. Aud, aktif şerit asistanı şeritte kalmayı kolaylaştırıyor. Mesafe uyarısı sistemi, öndeki taşıtla aradaki güvenli mesafeden daha fazla yakınlaşıldığında uyarı veriyor.

 

Arka çapraz trafik asistanı, çıkış uyarısı sistemi, çarpışma önleme asistanı, dönüş asistanı günlük trafikte sürücüye yardımcı olan diğer güvenlik sistemleri arasında. Audi pre sense city sistemi de modelle standart olarak geliyor. Sistem sürücüyü yayalar ve diğer taşıtlar için uyarıyor, otomatik acil durum freni yapabiliyor. Ayrıca park asistanı, kamera tabalı trafik ışıkları tanıma sistemi ve yokuş iniş asistanı da sunuluyor.

Multimedya ve Audi connect

SQ5’in en üst seviye multimedya sistemi MMI navigation plus ve MMI all-in-touch 8.3 inç ekranla geliyor. Bu sistem tiptronic ile birlikte sunuluyor. Sistem el yazısı girişlerine ve dokunmaya duyarlı, dokunmatik ekranla zoom gibi hareketler yapılabiliyor. Sistem dokunsal geribesleme özelliğine de sahip. Audi Connect ise, SQ5’i LTE modülü aracılığı ile internete bağlıyor. Otomobile entegre SIM kart pek çok Avrupa ülkesinde sabit bir veri ücreti ile çok sayıda çevrimiçi hizmet sunuyor. Kullanıcılar Wi-Fi erişim noktası hizmetini de kullanarak otomobildeki tüm yolculara internet erişi sağlayabiliyor.

 

Yeni modelde ayrıca “Audi connect safety & service including security & convenience” paketiyle acil durumlarda tek butonla yardım isteme seçeneği de mevcut. Acil durum çağrısı ile yol yardımı ve diğer asistan servislere ulaşılabiliyor.

 

Kullanıcılar akıllı telefonlarına yükleyecekleri MMI Connect uygulaması ile otomobillerine uzaktan da erişebiliyor. MMI sesli komutları tanıma ve sesi yazıya dönüştürme özelliğine de sahip.

 

Yeni modelde head-up display ön cama yansıtılan sanal kontrol paneli de opsiyonel olarak sunuluyor. Ayrıca 12.3 inç ekranlı Audi sanal kokpit sürücülere tamamen dijital bir kontrol paneli deneyimi yaşatıyor.

 

Bir diğer seçenel Audi phone box akıllı telefonlara kablosuz şarj ve araba anteni ile kablosuz bağlantı sunuyor. Bang & Olufsen 3D ses sistemi de modeldeki çekici iç kabin özelliklerinden. Audi akıllı telefon arayüzünün Android Auto ve Apple CarPlay desteği sunduğunu da belirtelim.

Kaporta ve dış tasarım

Yeni Audi SQ5 4671 milimetre uzunluğunda, 1893 milimetre genişliğinde ve 1635 milimetre yüksekliğinde. Aks aralığı 2824 mm. SQ5’in boş ağırlığı 1995 kilogram, yani önceki nesilden 35 kilogram daha düşük. Kaportada alüminyum ve olağanüstü yüksek dayanıklılığa sahip çelik kullanılmış.

 

Sportif ön ve arka tamponlar, özel S hava girişleri ve bal peteği dokulu panjuru ile difüzör, mat gri trim bileşenleri ile çift alüminyum çıtalı ön panjur, otomobilin pek çok yerindeki S logosu gibi detaylar Audi SQ5’in dinamik karakterini vurguluyor.

 

Aydınlatmada standart olarak LED teknolojisi kullanılıyor. Dinamik dönüş sinyalleri otomobilin görünürlüğünü artırıyor. Otomobilin yan kısımlarında alüminyum görünümlü dış aynalar ve kapılardaki trim şeritleri sportif karakteri ramamlıyor. Arka tamponda özel S çift egzoz boruları ve alüminyum difüzör tokası bulunuyor. Dış cephedeki panter siyahı boya da yeni Audi SQ5’e özel.

İç kabin

Koyu tonların kullanıldığı iç kabin sürücü ve yolcuları kapı eşiklerinde aydınlatma ve özel S logoları ile karşılıyor. Deri direksiyonda kontrast renkte dikişler ve spor koltuklar dinamik ve şık bir ortam sunuyor. S spor koltuklar Alcantara/deri kaplı ve istenirse Nappa deriye yükseltilebiliyor, ayrıca masaj fonksiyonu eklenebiliyor. İç kabinde standart fırçalanmış alüminyum yüzeylerin yanı sıra, bir dizi ahşap ve karbon döşeme seçeneği arasından da tercihte bulunulabiliyor. Vites geçiş pedalları alüminyum görünümlü, diğer pedallar ve ayak koyma yerleri ise paslanmaz çelikten.

 

Arka oturma sırasının pozisyonuna göre değişen şekilde, bagaj kapasitesi 500 – 610 litre arasında değişiyor. Arka sıra tamamen katlanırsa bagaj kapasitesi 1550 litreye çıkıyor.

Donanım

Almanya’da SQ5 geniş bir standart donanım listesine sahip. Bunlar arasında beş kollu tasarımıyla 20 inç döküm alüminyum tekerlekler, LED farlar ve özel S amortisör kontrolü var. Quattro kalıcı dört çekişli sürüş sistemi, sekiz vites tiptronic şanzıman, Alcantara/deri spor koltuklar ve üç kollı, deri kaplı, çok fonksiyonlu direksiyon da özellikler arasında. Yeni Audi SQ5 3.0 TFSI 2017 yılının ortasından itibaren Almanya’da satışa çıkacak. Otomobil Meksika’daki yeni fabrikada üretiliyor.

 

Yukarıda adı geçen modellern yakıt tüketimleri:

Audi SQ5 3.0 TFSI:

Ortalama yakıt tüketimi litre/100 km: 8.5 – 8.3**

Ortalama CO2 emisyonu gram/km: 195 – 189**

** Rakamlar seçilen lastik/tekerlek kombinasyonuna göre değişmektedir.

Son Güncelleme : 14 Ocak 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo