VW Golf ve diğer kompakt otomobiller SUV'lere mi yenik düşecek?

Ototeknikveri     19 Ocak 2017 01:03

Volkswagen Golf ve Ford Focus gibi kompakt otomobiller, Mercedes-Benz A sınıfı gibi lüks rakipler ve tüm markalardan gelen SUV'ler nedeniyle Avrupa'nın en büyük üçüncü segmentinde pazar paylarını kaybediyorlar.

VW Golf ve diğer kompakt otomobiller SUV'lere mi yenik düşecek?
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Önemli kompakt modellerin satışları geçen yılın Ekim ayına göre %3.1 artarak 1.9 milyon adede çıkarken, premium kompak modeller ise % 9.2 artışla 632 bin adet sattı. Bu yükseliş Audi, BMW ve Mercedes gibi lüks markalara segmentte %24.6 pay kazandırdı, bu pay 2015 yılının ilk on ayında %23.5'ti. Bu arada kompakt SUV satışları 2016'nın ilk on ayında %20 artarak 1 milyona yükseldi. Lüks markalar ve diğer rakipler tarafından köşeye sıkıştırılan VW Golf bir önceki yıla göre 40 bin adet satışını kaybetti. Focus ise segmentin satış listelerinde ikinci sırada dördüncü sıraya, Opel Astra ve Skoda Octavia'nın arkasına düştü.

Focus 2015'te güncellendi ancak bu daha yeni ve daha ucuz rakiplerle mücadele edebilmesine yetmedi. JATO Dynamic global analisti Felipe Munoz Focus için "Ford Focus uygun fiyatlı bir kompakt otomobil sayılacak kadar ucuz değil. Aynı zamanda yeni Astra ya da yeni Megane için gerçek bir alternatif olarak yeteri kadar modern değil." diyor.

 

Yeni Astra, segmentin en iyi 10 modeli arasında en büyük kazanan oldu, yüzde 29 artışla Ekim'e kadar 200 bin adetten fazla sattı ve listede yükselerek ikinci oldu. Ocak ayında piyasaya çıkan yeni Renault Megane'ın satışları, Avrupa'da satılan tüm kompaktlar arasında dokuzuncu sırada yer aldı ve yüzde 7 arttı.

 

Fiat, fiyatı ile de şampiyon

En çok satan kompakt otomobillere bir diğer meydan okuyan da Türkiye'de üretilen düşük maliyetli bir model olan Fiat Tipo (Egea). Fiat Tipo, Mayıs ayında piyasaya sürülmesinden bu yana 46 bin 36 adet satıldı. Ekim ayında 6 bin 52 adet satılan model segmentin ilk 10'u arasına girdi ve Hyundai i30'un önüne geçti. Tipo sedan, Astra'nın taban fiyatının 17 bin 600 euro olduğu İtalya'da 15 bin euro fiyatla satılıyor. Fiat Chrysler Otomobilleri yöneticisi Alfredo Altavilla, otomobilin lansmanında Tipo'nun fiyatının "son derece rasyonel, ekonomik kriz sonrası Avrupalı alıcıyı" hedef aldığını söylemişti.

 

Bu arada, Volkswagen, geçen ay çıkan güncelleme ile birlikte Avrupa'nın en çok satan otomobili Golf'ü daha üst bir piyasaya taşıdı. Bu yükseltme, VW'nin Golf'ü BMW 1 serisi gibi üstün modellerin baskısına karşı daha iyi savunmasına yardımcı oluyor. VW markasının kompakt otomobiller yöneticisi Karlheinz Hell, "lüks markalarla başa başız" diyor. Aracın geliştirilmiş özellikleri arasında dur-kalk trafikte otomobili yönlendiren, frenleyen ve hızlandıran yarı-otonom sürüş fonksiyonu da bulunuyor. Avrupa'daki en çok satan premium kompakt Golf'ün platform kardeşi olan Audi A3, Ekim ayına kadar toplam satışlarda altıncı sırada yer aldı. Bununla birlikte, premium kompaktlar arasındaki büyük hareketi yapan Mercedes A serisi oldu. %19 artışla 120 bin adet satan otomobil, segmentteki toplam satışlarda sekizinci sırada yer aldı.

 

3 kapılılar artık tercih edilmiyor

Hem anaakım hem de premium kompaktların satışları artarken segmentin müşterilerinin sadece küçük bir azınlığı üç kapılı hatchback'leri tercih ediyor. Hyundai Avrupa yöneticisi Thomas Schmid bu konuda "Son beş yılda müşteri davranışında büyük bir değişiklik oldu" diyor.

 

Sonuç olarak, Hyundai, ilkbahardaki güncellemede i30 modelinin üç kapılı versiyonunu satıştan kaldıracak ve yerine beş kapılı fastback versiyonu koyacak. Bu uygulama sınıftaki diğer modellerde de yaygınlaşıyor, Ekim ayına kadar, üç kapılı versiyonlar anaakım kompakt hatchback satışlarında sadece %6 pay sahibi oldu. Premium hatchback satışlarında bu pay %5'te kaldı. Daha önceleri beş kapılı kompakt otomobillere sportif bir alternatif sayılan üç kapılı versiyonlar Kia Cee'd, 1 Serisi, i30, Golf ve Audi A3 gibi modellerde artık neredeyse kalmadı. Kompakt station versiyonlar çok daha popüler ve segmentteki tüm satışlarda %36 pay edinebildiler.

 

Premium kompakt satışlarında ise station otomobillerin de payı düşük. Premium otomobiller arasında %4.9 payla bu tip tek model Mercedes CLA station. Sedan otomobiller ise premium kompakt satışlarının %9.3'ünü, anaakım kompakt satışlarının %2.9'unu oluşturuyor. Coupe ve Cabrio otomobiller birlikte premium satışların %6'sını, anaakım satışların sadece %1.1'ini oluşturuyor.

 

Akdeniz'de işler iyi

Avrupa'nın en büyük iki pazarı olan Almanya ve İngiltere'deki anaakım kompakt satışlar geçen yılın Ekim ayına kadar sırasıyla yüzde 1,6 ve yüzde 7,6 oranında düştü. Bununla birlikte, bu düşüşler, Fransa'da yüzde 8, İspanya'da yüzde 1.9 ve İtalya'da yüzde 37'lik artışlar ile dengelendi. Fiat'ın Tipo ile segmente dönmesi, markanın kendi evi olan İtalya'da çift basamaklı yükselişin önemli bir nedeni oldu.

 

2016 yılının ilk on ayından sonra Avrupa'da 2.57 milyon adet satış hacmiyle genel kompakt segmenti, anaakım ve yarı kompakt satışlarının ve genel SUV satışlarının ardından üçüncü sırada yer alıyor. JATO'nun rakamlarına göre kompakt otomobiller bu sürede genel Avrupa otomobil pazarının yüzde 20.2'sini oluşturdu. 2015'te bu pay %20.6 olarak gerçekleşmişti.

 

Bir başka analist LMC Automotive, SUV'lerin pay kazanmaya devam etmesiyle genel kompakt segmentinde satışların düz kalacağını öngörüyor. Ayrıca LMC kompakt satışlarının 2017 yılında 3.29 milyon adede ve 2020 yılında 3.31 milyon adede ulaşmasını bekliyor (LMC'nin rakamları Türkiye'yi de içeriyor). Zorluklara rağmen, kompakt otomobiller temel müşterilerin istediği her şeyi sundukları için anaakım kompakt sektörü çok fazla küçülmeyecek. JATO'dan Munoz bu konuda "Kompakt otomobiller kaybediyor ancak muhafazakar sürücüler ve ticari filolardan oluşan müşterilerinin doğası nedeniyle bu otomobiller hala popüler" diyor.

Son Güncelleme : 19 Ocak 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo