Toyota'nın yeni 1.5 litre benzinli motorunun detayları

Ototeknikveri     25 Ocak 2017 03:46

Toyota, Yaris modelinde Euro 6c standardını ve RDE (Gerçek Sürüş Emisyonları) homologasyon standartını öngörerek, mevcut 1.3 litrenin yerine yeni bir 1.5 litrelik benzinli motor yerleştiriyor.

Toyota'nın yeni 1.5 litre benzinli motorunun detayları
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Toyota'nın Yaris modelinde görev alacak, ESTEC ailesinin (Üstün Termal Verimli Yanma ile Ekonomi) bir parçası olan bu yeni 4 silindirli motor, daha iyi performans, artan sürüş zevki ve aynı zamanda mevcut NEDC döngüsüyle yakıt tüketiminde %12'lik* bir azalma sağlayan yeni teknik çözümler getiriyor. Bu B segment modelini güçlendirmek için, mühendisler, doğal emişli 1496 cm3, 110 DIN hp/82 kW güç çıkışı ve 4400 rpm'de 136 Nm, 2000 rpm'de 118 Nm torka sahip bir motor tercih ettiler. Bu kapasitede normal emişli bir motorun hızlı yanıtı Yaris'e hem şehiriçinde hem de açık yolda üstün sürüş konforu kazandırıyor. Önceki 1.3 litrelik motora kıyasla, bu gelişmiş performans sayesinde otomobil sıfırdan saatte 100 km hıza 0.8 saniye daha çabuk, yani 11.8 yerine 11.0 saniyede ulaşıyor. Saatte 80 km'den 120 km'ye çıkış süresi ise 17.6 saniye (eski motorda 18.8 saniye).

 

Yeni Euro 6c standardının gerekliliklerini ve yeni RDE homologasyon döngüsünü karşılamak için Toyota, hibrit araçlarla ilgili bilgi birikiminden yararlandı. Bu yeni motorda, bu % 38.5'lik bir termal verimlilik değeri ile ortaya konuyor ve en iyiler arasına giriyor. Bu performans, soğutulmuş bir egzoz gazı devridaim sistemi (EGR) kullanarak, Otto çevriminden Atkinson çevrimine geçiş yapmayı sağlayan değişken supap zamanlamasını genişleterek ve 13.5'lik yüksek sıkıştırma oranını uygulayarak başarılıyor.

Yanma odacığının tasarımı ve homojen hava/yakıt karışımı ile daha hızlı yanma sağlayan yeni pistonların kullanımı sayesinde daha yüksek sıkıştırma oranı elde ediliyor. Yanma sıcaklığını düşürerek, soğutmalı EGR, vuruntu oluşumunu geciktirmeye yardımcı oluyor. Ayrıca, yeniden enjekte edilen atıl gazların hacmi, düşük ve orta yüklerde pompalama kayıplarının azaltılmasına ve verimliliğin arttırılmasına olanak tanıyor. Son olarak, yeni bir değişken emme supabı zamanlama sistemi - VVT-iE ** - kullanılarak, Otto çevriminden Atkinson çevrimine (ya da tam tersi) geçiş sağlanıyor ve bu bir saniyenin oldukça küçük bir bölümü kadar hızlı gerçekleşiyor. Elektrikli kontrol edilen emme eksantrik mili faz kayması, pompalama kayıplarının (Atkinson döngüsü) daha da azalmasına, yüksek yükte daha iyi bir performans için Otto döngüsüne geri dönüş veya sıkıştırma fazının azaltılmasına katkıda bulunmak için, emme supabının piston alt ölü merkezinin ötesinde kapanmasını geciktiriyor. Egzoz eksantrik milinin faz kaydırması hidrolik bir sistemle kontrol ediliyor.

 

Mühendisler ayrıca yakıt tüketimini ve emisyonları uzun süreli otoyol hızlarında azaltmaya odaklandılar. Bu nedenle - Toyota'da ilk kez - yeni motor, su soğutmalı bir egzoz manifoldu ile donatıdı. Yakıt sıcaklığını sınırlandırarak, bu, herhangi bir otoyol sürüş hızında yanma sıcaklığını azaltmak için gerekli olan karışımın zenginleştirilmesini önlemeye ve dolayısıyla bu sürüş koşullarında tüketim ve emisyonları düşürmeye izin veriyor.

 

ESTEC ailesindeki tüm yeni motorlarda olduğu gibi, bu yeni 1.5 litrelik motor da sürtünme kayıplarını azaltmak için tasarlanan en son gelişmelerden yararlanıyor.

* CVT şanzımanlı

** VVT-iE = Değişken Valf Zamanlamalı Akıllı Sistem Elektrik Motoru

Son Güncelleme : 26 Ocak 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user
  • User

    Misafir70448 Atmosferik motor yerine bir turbo ekleyemedilermi toyota piyasaya birtürlü ayak uyduramadı en büyük hatayıda dizeli bitirmekle yaptılar

    20 11 2020 01:02 Yanıtla Beğen (2) Şikayet Et

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo