Jaguar I-Pace: Yeni elektrikli SUV

Ototeknikveri     02 Mart 2017 04:21

Yeni I-Pace konsepti Jaguar’ın ilk elektrikli otomobilinin önizlemesi niteliğinde. Otomobil yeni rengi ile Cenevre Otomobil Fuarı’na gelecek ve 2018’de Tesla Model X’e rakip olarak satışa çıkacak.

Jaguar I-Pace: Yeni elektrikli SUV
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Jaguar I-Pace elektrikli SUV için 350 müşteriden kapora alındığını açıkladı. I-Pace konsepti Avrupa prömiyerini bu ay yeni Foton Kırmızı rengiyle Cenevre’de yapacak. Modelin son üretim hali ise daha sonraki aylarda ortaya çıkacak. Tasarımın son hali ve fiyatlar henüz resmi olarak açıklanmasa da modele şimdiden büyük ilgi var. Konseptin önemli özelliklerinin pek çoğu üretim modeline de taşınacak. Fiyatın ise benzer özelliklerdeki bir F-Pace otomobilin %10 – 15 daha üzerinde olması bekleniyor. Jaguar fiyat detayları ile ilgili henüz bilgi vermiyor ancak I-Pace’in 60 bin pound civarı fiyatla satılacağı öngörülüyor. I-Pace için Jaguar’ın 81 yıllık tarihindeki en radikal otomobil diyebiliriz. Model Jaguar’ı Tesla’nın alanına sokacak.

 

Yeni pilli elektrikli SUV geçen yıl Los Angeles Otomobil Fuarı’nda konsept olarak tanıtılmıştı. Model Jaguar’ın tüm geleneksel özelliklerini değiştiriyor ve 2018’de yollara çıkması bekleniyor. I-Pace Jaguar’ın mühendislik ve tasarım tarihinde yeni bir sayfa açacak. Jaguar uzun zamandır beklenen ilk elektrikli otomobili için “geniş, sportif ve kolay kullanılabilir bir performans odaklı SUV” yaratmayı hedeflediğini belirtiyor. I-Pace, yalnızca başarılı F-Pace SUV’nin elektrikli versiyonu olmaktan daha öteye geçiyor.

 

I-Pace elektrikli güç aktarım mekanizmalarının boyut bakımından avantajlarından faydalanıyor, şık dört kapılı kaporta stili ile cömert kabin genişliği, dört çekişli sürüş yeteneği ve arkadan çekişli Jaguar F-Type R ile benzer seviyede bir performans ile birleştiriyor. I-Pace, Tesla Model X, Audi e-tron ve geçen Eylül ayında Paris’te tanıtılan Mercedes Generation EQ konseptiyle rekabet edecek.

Yeni elektrikli otomobil mimarisi

I-Pace firma bünyesinde geliştirilen yeni pilli – elektrikli otomobil mimarisini kullanacak. Jaguar “electric skateboard” adı verilen mimarinin üretime hazır olduğunu belirtiyor. Diğer Jaguar’larda olduğu gibi I-Pace’in mimarisi yoğun alüminyum içeriyor. Pil yuvası otomobilin gövde yapısındaki materyal ve formları kullanıyor. I-Pace’in sürüş sistemi bir çift eş zamanlı kalıcı mıknatıs elektrikli motordan oluşuyor. Her aksta bir motor bulunuyor ve bunlar tek vitesli episiklik şanzıman ile çalışıyor. Dört çekişli sürüş anında yanıt veriyor ve iki aks arasında tork dağılımını hızlı şekilde yapıyor.

 

Her bir motor 197 hp güç üretiyor, yani I-Pace konseptinin toplam güç çıkışı 395 hp, tork değeri ise 699 Nm. Otomobil 4.0 saniyede sıfırdan saatte 100 km hıza çıkabiliyor. JLR yöneticilerinden Ian Hoban elektrikli sürüş için “Elektrikli motorlar gecikmesiz, vites geçişsiz, müdahalesiz ve anında yanıt sağlıyor. Üstün tork temini içten yanmalı motorlara kıyasla sürüş deneyimini değiştiriyor” diyor.

 

Otomobilin tam şarj edilmiş pil ile elektrikli sürüş mesafesi 500 km. 50 kW DC şarj noktası ile, otomobilin pili 90 dakikada %80 dolabiliyor ve iki saatten biraz uzun bir sürede %100 şarj olabiliyor.

 

Jaguar elektrikli mimariyi 50 kW DC üzeri yüksek kapasiteli şarja uygun şekillendirerek gelecekte çıkacak yeni tip şarj noktalarına uyumlu hale getirdi. Şark soketi otomobilin ön kanadında bulunuyor.

 

Jaguar mühendisleri motorları kompakt boyut, verimlilik ve güç yoğunluğu için firma bünyesinde geliştirdi. Motorların dış çapı 234 mm, uzunluğu 500 mm, ağırlık ise 38 kg. Kalıcı mıknatıslı motorlar verimlilik ve ağırlığının daha az olması bakımndan endüksiyonlu motorlara tercih edildi.

 

Enerji 0 kWh lityum-iyon pil paketinde depolanıyor. Pil enerji yoğunluğu ve termal performans nedeniyle seçilmiş 36 kese hücreden oluşuyor. Bu hücreler düşük sıcaklıkta çalışıyor, böylece silindirik hücrelerden daha uzun süre yüksek performans verebiliyorlar.

 

Jaguar keseli hücrelerin özellikle enerji yoğunluğu bakımından mükemmel gelecek geliştirme potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor. Bu sayede daha uzun elektrikli sürüş mesafesi sağlanabilecek ya da daha küçük bir pil paketiyle aynı performans elde edilebilecek.

 

Pil, iki modlu bir soğutma devresi kullanarak sulu soğutuluyor. Normal ambiyans ısılarında pil hücreler tarafından üretilen ısıyı bertaraf etmekte yalnızca radyatöre bağımlı. Daha yüksek ısılarda, otomobilin ana klima sistemine bağlı bir soğutucu pili en iyi konumda tutmak için çalışıyor.

Sürüş dinamikleri

I-Pace biniş, yol tutuşu ve kalite bakımından sınıfının en üst değerlerini sunuyor. Otomobil F-Pace’de kullanılan aynı çift salıncaklı ön süspansiyon ve entegral link arka süspansiyonu kullanacak.

 

Pilin aksların arasında aşağıda yer alması çekim merkezini alçaltıyor ve sapma ataletini azaltıyor, elektrikli motorların ağırlığı her bir aksa dağılıyor ve 50/50 ön – arka ağırlık dağılımı elde ediliyor. Konsept 23 inç alaşım jantlar ve ısmarlama 265/35 R23 tekerlekler ile geliyor, ayrıca hidrolik direksiyon kullanıyor.

 

JLR Baş Mühendisi Mike Cross otomobil için “Bu gerçek bir Jaguar. Yeni model sürüş meraklıları için geliştirilmiş ilk elektrikli otomobil olacak” diyor.

 

I-Pace’in dört çekişli sürüş sistemi Jaguar’ın çekiş teknolojileriyle destekleniyor. ASPC (All Surface Progress Control) ve AdSR (Adaptive Surface Response) sistemleri de buna dahil. I-Pace ayrıca rejeneratif fren gücüyle bazı durumlarda “tek pedallı” bir otomobil olarak kullanılabilecek.

Motor üstü kabinli tasarım

İçten yanmalı bir motorun ya da geleneksel şanzımanın bulunmaması Jaguar tasarımcılarına ve mühendislerine otomobilin genel boyutlarını yeniden düşünme imkanı verdi.

 

SUV tasarıı elektrikli otomobil projesinin başında bir gereklilik olmamasına rağmen, mantıklı bir seçimdi. F-Pace şimdi firmanın en çok satan modeli ve Jaguar’ın elektrikli otomobili özellikle ABD piyasasını cezbetmek durumunda, ülkede emisyon standartları oldukça katı. Jaguar şimdiden web sitesine I-Pace ile ilgilenenler için bir buton koydu.

 

Her durumda, I-Pace gelenek dışı bir SUV, bazı stil özelliklerini ölü doğan bir proje olan hibrit C-X75 süper otomobilden alıyor. Motor üstü kabinli tasarım, uzun aks aralığı ve kısa çıkıntılar iç kabinin genişliğinine katkı sağlıyor, görüş açısını artırıyor ve sürüş dinamiklerini geliştiriyor.

 

4680 mm uzunluğunda, 1890 mm genişliğinde ve 1560 yüksekliğindeki I-Pace konsepti F-Pace’den daha küçük. En belirgin farklılık aks aralığı: Jaguar elektrikli otomobilin aks aralığını 2990 mm’ye çıkartmış, F-Pace’de ise bu rakam 2874 mm. I-Pace’in aks aralığı XF modelinden de 30 mm daha uzun.

 

Sürüklemeyi azaltmak için, kapı tutacakları kaporta yüzeyine tam oturuyor ve aktive olduklarında dışarı çıkıyor, yan etekler ise havayı tekerleklerin etrafına daha etkin şekilde yönlendiriyor. Düşük kaput arkaya doğru eğilerek havayı C-X75’e benzer bir hamle ile yönlendiriyor ve sürüklemeyi daha da azaltıyor. Hava sürtünme katsayısı 0.29. Kıyaslama yaparsak, Tesla Model X’te bu rakam 0.24.

 

Tavanın arka kısmındaki spoyler yüksek hızlarda sürtünme yaratmadan havalanmayı azaltıyor. Dramatik şekilde eğimli arka pencere hidrofobik cam ile geliyor, böylece arka pencerede sileceğe ihtiyaç olmadan su akıp gidiyor. Köşeli arka kısım ve genişletilmiş sağrılar kısa arka çıkıntıyı vurguluyor, aynı zamanda havanın otomobile daha uzun süre tutunmasını sağlayarak ve hava akışını stabilize ederek aerodinamiğe katkı sağlıyor.

 

Egzoz borularının yerine, arka hava çıkışları türbülanstaki havanın arka tekerleklerden otomobilin arka kısmına ve difüzöre yönlenmesini sağlıyor. Arka lambalar “keskin viraj” işaretli bir imza oluşturuyor, bu da daha geleneksel E-Type’dan esinlenilmiş yuvarlağın yerini alan yeni bir tasarım bileşeni.

Fütüristik iç kabin

I-Pace konseptinin iç kabini üretim versiyonu için yapılan planların net bir yansıması. Bazı bileşenler gelecekteki modellerde de görülecek bir tasarım felsefesini yansıtıyor.

 

Kabin elektrikli mimarinin maksimum genişlikte kullanım alanı sağlamasından faydalanıyor ve yeni bir minimalist kokpit tasarımı sunuyor. Düz alt zemin sürücü ve yolcuların geleneksel bir SUV’den daha alçakta oturmasını sağlıyor. Slimline koltukların oturma pozisyonları yola yakın, sportif bir sürüş pozisyonu sağlıyor. Bundaki amaç yüksek otomobillerde bile yol ile spor otomobil benzeri bir yakın ilişki kurulabilmesi.

 

Yüzer tipte orta konsol otomobilin düz zeminini vurguluyor, vites kolunun ve şanzıman tünelinin yokluğu bu kısımda daha geniş bir depolama alanı yaratıyor. Vitesler orta konsoldaki metal kısıma entegre edilmiş butonlardan seçilebiliyor.

 

Şanzıman tünelinin yokluğu aynı zamanda Jaguar’ın iç kabin tasarımcılarının ön koltuklar arasında sekiz litrelik bir depolama alanı açmasına imkan vermiş. Otomobilin 530 litre bagaj kapasitesi var, ayrıca kaputun altında ekstra 28 litre depolama alanı bulunuyor.

 

Jaguar I-Pace’in orta boy SUV’lerden daha küçük olmasına karşın bazı tam boy SUV’lerden ve lüks sedanlardan daha fazla arka yolcu alanına sahip olduğunu söylüyor. Arka yolcular için 71 mm diz mesafesi sunuluyor.

 

Tam boy panoramik cam tavan baklava şekilli seramik baskıya sahip, bunlar gece LED ışıklarla aydınlatılıyor.

Daha fazla dokunmatik ekran

I-Pace konsepti üç ekran etrafında şekillenen bir kokpit tasarım felsefesine sahip. İlk arayüz 12 inç TFT dokunmatik ekrandan oluşuyor, multimedya ve klima fonksiyonları döner düğmeli 5.5 inçlik ikinci ekranda yer alıyor. Ayrıca renkli head-up display ile desteklenen 12 inç sanal kontrol paneli bulunuyor.

 

Kokpitte aynı zamanda dokunuşa duyarlı çok fonksiyonlu kapasitif düğmelerle üç kollu direksiyon simidi bulunuyor. Multimedya sistemi firmanın kendi bünyesinde tasarlanmış ve diğer Jaguar modellerinde de bulunan InControl Touch Pro sistemine güç veren aynı teknoloji üzerine inşa edilmiş. Jaguar’ın mevcut modellerinde bulunan kablosuz erişim noktası ve uygulamaları akıllı telefon ya da tabletten kullanma imkanı veren InControl de diğer özellikler arasında.

 

Jaguar’ın iç kabin tasarımcıları I-Pace kabinine onlarca ekstra özellik eklemişler. Bunlar arasında kontrol panelinde I-Pace konseptinin şekillendiği tasarım stüdyosunun GPS koordinatlarını gösteren lazer baskılı detaylar, koltuklarda ve torpido gözüne konulmuş sürüş eldivenlerinde jaguar pençe izi şeklinde desenler de bulunuyor.

 

I-Pace konseptinin dış cephe renkleri Jaguar’ın şu an Formula E’de yarışan tek koltuklu yarış otomobili I-Type ile benzer. Üretici bu otomobilin katıldığı yarışlarda pil performansı ve başka şeylerle ilgili edindiği bilgilerden yol otomobilleri için faydalanıyor.

Son Güncelleme : 03 Mart 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo