Yeni Suzuki Swift 2017 Cenevre'de Detaylandı

Ototeknikveri     08 Mart 2017 02:57

Üçüncü nesil Suzuki Swift yarı hibrit sistem ve yepyeni teknolojilerle Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı. Yeni model Haziran’da satışa çıkacak.

Yeni Suzuki Swift 2017 Cenevre'de Detaylandı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Geçen yıl Japonya iç piyasasına tanıtılmasının ardından, Suzuki yeni Swift modelinin Avrupa versiyonunu da Cenevre’de tanıttı. Yeni süpermini, Swift DNA’sını ileriye taşıyor ve üzerine yeni bir stil, yüksek performanslı hafif bir gövde ve ileri güvenlik teknolojileri ekliyor. Böylece ortaya çekici bir dış cephe, sportif ve fonksiyonel bir iç kabin, atak bir sürüş ve üst düzey güvenlik çıkmış. Otomobilin kompakt boyutu sadece 3840 mm uzunluğunda. Yeni Swift mükemmel görüş, geniş bir kabin ve bol bagaj kapasitesi sunuyor. Geliştirme sürecindeki hedef Suzuki kimliğini tam olarak yansıtan yeni bir hatchback stili yaratmaktı. Swift firmanın portföyü için önemli ve çok popüler bir otomobil. Sevilen model 12 yıldan kısa bir sürede dünya çapında 5.4 milyon adet satışa ulaşarak en hızlı satan Suzuki modeli oldu.

 

Yeni nesil “HEARTECT” platformu

2015’te Frankfurt Otomobil Fuarı’nda açıklanan “Suzuki Next 100” planı kapsamında Suzuki gelecek modelleri ve Swift için yeni bir platform stratejisi geliştirdi. Baleno ve IGNIS’in ardından şimdi Swift de bu yeni nesil platformu kullanıyor.

“HEARTECT” platformu hafif ve sağlam yapısı ile gelişmiş performans sunuyor. Gövde altı yapısındaki yenilenme ve sağlam bir şasi kullanılması sayesinde kaza güvenliği artırılmış.

 

Swift’in yeni platformu öncekinen 30 kg daha hafif ve bu sayede otomobil (SZ3 modeli) sadece 890 kg (öncekinden 120 kg daha hafif) boş ağırlığa sahip.

 

Yeni Swift önceki nesilden 10 mm daha kısa, aks aralığı ise 20 mm daha uzun. Bu sayede iç kabin alanı artmış, ayrıca %25 daha fazla bagaj kapasitesi sağlanmış (254 litre. Öncekinden 54 litre daha fazla). Otomobil 15 mm daha alçak ve 40 mm daha geniş. Ek olarak, Avrupa versiyonu Japonya versiyonunan daha geniş ön ve arka tekerlek izine sahip.

 

Boyutlar:

Uzunluk: 3,840mm

Genişlik: 1,735mm;

Yükseklik: 1,495mm (4x2) 1,520mm (4x4)

Aks aralığı: 2,450mm;

Tekerlek izi: ön/arka: 1,520 – 1,530mm/1,520 – 1,525mm

(Donanım seviyesi ve lastik boyutuna göre değişir)

Yeni Swift’in stil inovasyonu

Yeni Swift’in dış cephe tasarımında Swift DNA’sının evrimi hedeflendi. Yeni model, kendinden öncekilerin karakteristik stiline sahip çıkarken buna taze dokunuşlar ekleyerek inovatif bir evrim geçirmiş yeni bir otomobile dönüşüyor.

 

Geliştirilerek devam ettirilen bileşenler arasında güçlü omuzlar, karartılmış A sütunları ve dikey ön ve arka lambalar bulunuyor. Swift artık daha kaslı ve sağlam bir duruşla daha duyusal bir görünüme sahip. Kaporta daha kısa, daha alçak ve daha geniş. Geniş ve agresif bir ön panjur ve tampon ızgarasındaki karakter çizgileri güçlü duruşu daha da pekiştiriyor.

 

Düşük çekim merkezi karartılmış sütunlar ile desteklenerek yüzer çatı görünümü elde edilmiş. Sütuna monte kapı tutacakları hem stil hem de sportif bir hava kazandırıyor, farlardaki LED aydınlatma ve arka kombinasyon lambaları (SZ5 modeli) yüksek teknolojili bir görünüm veriyor.

Akıllı boyutlandırma

İç kabin tasarımı esnasında, oturma pozisyonlarını alçaltmak cömert baş mesafesi sağlamış ve arka oturma pozisyonları için 23 mm dikey ve yanal boşluk ilave etmiş. Ön koltuklar 10 mm dışa doğru taşınmış, bu da ortadan ortaya iki koltuk arasındaki mesafeyi 20 mm’ye çıkartmış.

 

Diğer iç kabin özellikleri arasında beş derece sürücüye doğru çevrilmiş orta konsol, optimize edilmiş şekilleri ile ön koltuklar ve yükseltilmiş yan desteklerle yay pozisyonu bulunuyor. Direksiyon yeni “D” şekilli tasarımına sahip, ayrıca LED otomatik klima paneli eklenmiş (SZ5 modelleri).

 

Suzuki’nin yeni nesil platform stratejisi motor kompartmanının boyutunu olabildiğince küçültmüş, bu da kabin ve bagaj için asgari alan sağlamış.

 

Yeni Swift’e Avrupa dokunuşları

Avrupalı müşterilerin ihtiyaçlarına uyum için, Suzuki yeni Swift’i Japonya’da geliştirmenin yeterli olmayacağını biliyordu. Bu yüzden otomobil Avrupa yollarında test edildi ve burada kapsamlı değerlendirmelerden geçti.

 

Yeni Swift’in odak noktasını oluşturan şasinin test edilmesi, İngiltere ve Almanya’da Ocak 2016’da başladı. Toplamda 9600 km’den fazla sürüşle ekipler 90 farklı süspansiyon prototipi test etti ve İngiltere yolları için en iyi direksiyon hissi ve süspansiyon ayarını yakalamaya çalıştı.

 

Öne çıkan özellikler

Serideki tüm modeller için kapsamlı standart donanım sunuluyor. 1.2 litre Dualjet motorlu ve manuel şanzımanlı SZ3 modeli altı hava yastığı, klima, deri direksiyon, DAB radyo, Bluetooth, dört hoparlör, arkada karartılmış cam, LED gündüz sürüş ışıkları, 15 inç tekerlekler, kaporta ile aynı renkte kapı aynaları ve önde elektrikli pencerelerle geliyor.

SZ-T modeli 1.0 litre Boosterjet motor ve manuel şanzımana sahip, diğer özellikleri ise şöyle: arka kamerası, akıllı telefon bağlantısı ve görüntü – ses aktarımı, 16 inç alaşım jantlar ve ön sis lambaları. SZ5 ile birlikte klima, 16 inç cilalı alaşım jantlar, uydu navigasyon, “Advanced Forward Detection” kaza önleyici sistem, anahtarsız giriş ve başlatma, arkada elektrikli pencereler.

 

Boosterjet teknolojisi

Daha büyük kapasiteli doğal emişli motorlar ile (1.7 – 1.8 litre) aynı miktarda güç ve tork sağlayan Boosterjet teknolojisi kolay bir sürüş ve üst düzey sürüş keyfi sağlıyor. Motor 111 PS güç çıkışı ve Direkt Enjeksiyonlu turboşarj ile geliyor. Kompakt motor manuel şanzımanla 2000 rpm – 3500 rpm arasında 170 Nm tork sağlıyor.

 

1.2 litre Dualjet

Suzuki 1.2 litre (K12C) Dualjet teknolojisini ilk olarak 2014’te yine Swift ile tanıtmış, ardından Haziran 2016’da Baleno’da yer vermişti. Dualjet ikiz yakıt enjektörleri ile gelişmiş yakıt ekonomisi sağlıyor. Yakıt enjektörlerinin motor giriş valflerine çok yakın konumlandırılması daha iyi yakıt atomizasyonu sunuyor. Bu motorla otomobil (4x2 SZ3) 11.9 sanyede sıfırdan saatte 100 km hıza çıkabiliyor. SHVS ALLGRIP ile donatılmış modelde bu süre 12.6 saniye.

SHVS

SHVS yarı hibrit sistemi entegre başlatma jeneratörü de içeren (ISG) kompakt ve hafif bir sistem. SHVS hem jeneratör hem de başlatıcı motor olarak görev yapıyor. ISG kayışla tahrikli, başlatma ve hızlanma esnasında motora destek veriyor, aynı zamanda rejeneratif frenden elektrik üretiyor. Yeni Swift’de SHVS Boosterjet ile birlikte sunuluyor ve CO2 emisyonu 97 g/km.

 

Hızlanma esnasında sağlanan enerji yardımı SHVS’nin yarı hibrit olarak çalışmasını sağlıyor, bu da kompakt bir otomobil için ideal ve genel ağırlığa sadece 6.2 kg ekliyor.

 

4x4 (ALLGRIP AUTO)

Yeni Swift, Suzuki’nin ALLGRIP “AUTO” dört çekişli sürüş sistemine sahip ve SZ5 modeli için 1.2 litre motorla opsiyonel olarak sunuluyor. Önceki nesilde 2014 yılında da sunulan sistem kendini kanıtladı ve tam otomatik, kalıcı dört çekişli sürüş sağlıyor. Sistem bir hidrolik kaplin tarafından uyarıldığında arka tekerleklere ilave tork aktarıyor.

 

Advanced Forward Detection System

Bu sistem monoküler bir kamera ve lazer sensörü ile ileri düzey güvenlik sağlıyor, otonom acil fren, şeritten ayrılma uyarısı ve uzun far yardımı gibi özellikler sunuyor. Sistem ayrıca milimetrik dalgalı radar ile adaptif seyir kontrolü sağlıyor, öndeki taşıt ile güvenli mesafeyi ayarlayabiliyor.

 

Monoküler kamera orta ve uzun mesafeli tespit sağlıyor, ayrıca yayalar ve şerit işaretleri gibi trafik bileşenlerini tanıyabiliyor. Lazer sensör kısa mesafeli risklerde ve gece görüşünde destek veriyor.

 

Çift sensörlü fren desteği (DSBS) – SZ5 donanım seviyesi

DSBS ile 5 km/s – 100 km/s arası hızlarda ilerideki bir nesne ile çarpışma riski tespit edilirse sesli ve görüntülü uyarı veriliyor. Eğer risk yüksek ise ve sürücü panik freni yaparsa, sistem fren yardımı sağlıyor, fren gücünü artırıyor. Risk daha da yükselirse tam otomatik frenle kazanın hasarı azaltılmaya çalışılıyor.

Çok fonksiyonlu ekran

SZ5 donanım seviyesi 4.2 inç yüksek çözünürlüklü, renkli LCD ekran ile donatılmış. Motor ve tork verisi, yakıt tüketimi, hız, gaz ve fren operasyonu, G-kuvveti gibi takibi gibi veriler bu ekranda toplanıyor. SHVS modeli için bir enerji akışı diyagramı da sunuluyor.

 

SLDA, navigasyon ve akıllı telefon bağlantısı

SZ-T ve SZ5 modelleri için ses sistemi SLDA (Smartphone Linkage Display Audio) 7 inç dokunmatik panelli ekran ile geliyor. Sistem sezgisel operasyonu sayesinde eldivenle dahi kullanılabiliyor. 3 boyutlu bir navigasyon haritası önemli noktaların kolayca fark edilebilmesini sağlıyor ve sistem sürücüye belli akıllı telefon uygulamalarını MirrorLink, Android Auto ve Apple CarPlay bağlantısı ile kullanabilme şansı veriyor.

 

Yeni Swift İngiltere’de 1 Haziran 2017’de satışa çıkacak.

Son Güncelleme : 09 Mart 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo