Yeni SEAT Formentor 7 koltuklu SUV 2018'de çıkacak

Ototeknikveri     31 Mart 2017 03:22

Yedi koltuklu SEAT SUV yolda; Formentor adını alması beklenen yeni model Kodiaq'ı temel alıyor ve Almanya'da inşa edilecek.

Yeni SEAT Formentor 7 koltuklu SUV 2018'de çıkacak
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

SEAT, SUV serisinin yedi koltuklu modelini de içerecek şekilde genişletileceğini resmen onayladı. Ateca'nın ve yaklaşan Arona'nın üstünde konumlandırılacak olan Kia Sorento rakibi, 2018 yılının ortalarında Formentor adıyla gelecek. Başkan ve CEO Luca de Meo, SEAT'ın geçen hafta düzenlediği basın konferansında yaptığı açıklamada, markanın 2016 yılı için 143 milyon euro (124 milyon pound) işletme karı elde ettiğini açıkladı. Bu, 2008 yılından bu yana firmanın en yüksek kârlılığı oldu. Konferans sırasında yeni SUV amiral gemisinin görüntüleri gösterildi ve modelin Skoda'nın yedi kişilik Kodiaq modeli ile benzer boyutlara sahip olduğu belirtildi. Resimlerden de anlaşılacağı üzere, Ateca'nın etkilediği bir arka kısım tasarımı ve büyük bir SEAT logosu ile büyük LED farlara sahip bir burun var.

 

Son gelen fotoğraflar, nihai ürünün bayilere geldiğinde neye benzeyeceği hakkında fikir veriyor.

 

Özel bir röportajda, de Meo, SUV'nin SEAT için "yeni bir tasarım döngüsü" başlatacağını ve on yılın sonuna kadar bir "simge niteliğindeki" yeni nesil Leon'un piyasaya sürüleceğini açıkladı. De Meo, verdiği demeçte, "Tasarımda hem dışarıda hem de iç kabinde daha da duygusal ve sportif olmak istiyoruz" dedi.

 

Patronlar yeni SUV için bir isim onaylamadı. SEAT son zamanlarda Formentra adını kaydettirmek için başvurduysa da, daha sonra Formentor ismi için tekrar başvuruldu. SEAT'ın tüm modellerinde olduğu gibi, yeni modelin adı da İspanya'da bir bölgeye gönderme içeriyor. Cap De Formentor, Balear Adaları'ndaki Mayorka'nın doğu ucundaki bir burnun adı.

 

De Meo, beş ya da yedi koltukla piyasaya çıkacak olan yeni SUV modelinin, Kodiaq ve VW Tiguan ile modüler MQB A2 platformunu paylaşacağını açıkladı. Ayrıca yeni otomobilin bu modellerin yanında "Barselona'da tasarlanmış ve Almanya'da yapılmış" olacağını doğruladı. Buna karşılık, Arona, İspanya'nın Martorell kentindeki fabrikada SEAT tarafından inşa edilecek.

 

De Meo, "VW Grubu'nun merkezinde Wolfsburg'da yeni bit SUV üretmek, SEAT ve Volkswagen arasındaki bağları güçlendirecektir" dedi. Arona ve Formentor, SEAT'ın önümüzdeki yıl piyasadaki model kapsamının yüzde 50'den yüzde 75'ine çıkması planının bir parçası.

 

Patronlar, SEAT'ın diğer küresel pazarlara açılmasına izin vermek yerine, yeni SUV'nin "Avrupa için tasarlandığını" doğrulamışlardı. SEAT satışlarının % 80'inden fazlası Batı Avrupa'da, İngiltere ise markanın üçüncü büyük pazarı.

 

Amiral gemisi SUV, MQB platformu tarafından desteklenecek, tanıdık dört silindirli turbo şarjlı benzinli ve dizel motorlar ile sunulacak. De Meo, ayrıca tak-çalıştır hibrit bir varyantın "mantıklı" olacağını söyledi. Kodiaq'da olduğu gibi model hem iki hem de dört tekerlekten çekişle sunulacak. Manuel ve otomatik şanzıman seçenekleri mevcut olacak, ayrıca en üst donanım seviyesi bir Cupra versiyonu ise ihtimal dışı değil.

Büyük SUV 2018 yılının ortalarında tanıtılacak ve hemen ardından Avrupa'da piyasaya çıkacak. İngiltere satışları da 2018 yılı sona ermeden başlayacak. Fiyatlar henüz açıklanmadı ancak Kodiaq'ın 23.000 sterlin başlangıç fiyatına çok yakın olmasını bekliyor.

 

Yeni SEAT büyük SUV - önceki ipuçları

İki yıl önce Cenevre Motor Show'da SEAT, 20V20 büyük SUV konseptini gösterdi ve o zamanki yönetici Jurgen Stackmann, şirketin ilk SUV'si Ateca satış başarısını kanıtladığı takdirde konseptin üretime geçeceğini söz verdi. Şu anki yönetici Luca de Meo ise, büyük otomobilin 2020'den önce bayilere ulaşacağını itiraf etmişti.

 

Cenevre Motor Show'da Kodiaq'ın SEAT sürümünü yapmak isteyip istemediği sorulduğunda de Meo, "Bugün diyemem ama biz üzerinde çalışıyoruz. Fırsatları görüyoruz; iş durumuna ve ürünün vizyonuna bakıyoruz. 20V20 sadece eğlenmek için yaptığımız bir şey değildi, bunun arkasında bir düşünce vardı" dedi.

 

De Meo, "Bugün para SUV'lerde. SUV'nin modası geçmeyecek ancak segmente yeni yorumlar, yeni temalar getirilecek. Daha yüksek maliyetlere, daha yüksek CO2 emisyonuna rağmen SUV geçici bir moda değil, spor otomobillerin günümüzdeki yeni bir yorumu" dedi.

 

Yeni SUV (Kodiaq gibi), uzun aks aralıklı A2 mimari varyasyonunu kullanacak ve VW Tiguan Allspace ile pek çok bileşeni paylaşacak.

 

SEAT tasarım şefi Alejandro Mesonero, Alhambra'nın yerini alacak model sorulduğunda "Bu kaporta stilini artık üretmek istemiyoruz. Bunun yerine yeni bir model gelecek ve şu anki tek kutulu tasarımı kullanmayacak" dedi.

 

Şu anki Alhambra, Volkswagen Sharan ile birlikte inşa edildi ve altı yıldır satışta. Modele 2015 yılında sadece küçük bir güncelleme yapıldı.

 

De Meo ayrıca daha büyük, daha pahalı SEAT modelleri satmaktan mutluluk duyacağını belirtti. De Meo diğer rakipleri ile, örneğin Fransız markalar ile aynı fiyat seviyesinde olmakla ilgili bir problem yaşamayacaklarını söyledi ve “Bunu adım adım yapmalıyız. Leon’da zaten denedik, Ateca başka bir adımdı, böylece varlığımızı güçlendirebilir ve 20.000 euro – 30.000 euro ortalama fiyat seviyesine gelebiliriz. Daha önce bu rakamlar 10.000 euro – 20.000 euro arasındaydı” dedi.

 

Öte yandan, de Meo SEAT’ın çok üst piyasaya yönelmesi ile ilgili bir uyarı da yaptı. De Meo “Eğer gruptaki herkes üst piyasaya çıkarsa hepimiz aynı şeyi yapmış oluruz, 12 ayrı markaya gerek kalmaz. SEAT için küçük otomobil işini güçlendirmek ve Ibiza, Arona gibi otomobillerle başarı sağlamak çok önemli. SEAT’ın gruptaki rolünü iyi belirlemeliyiz” dedi.

 

Yeni SUV’lerin çıkışına rağmen de Meo markanın başarılı Cupra modellerinin de devam edeceğini söyledi. De Meo şöyle konuştu: “Cupra’da yeni ihtimaller görüyorum. FIAT’da çalışırken Abarth’ı yeniden canlandıran kişi bendim. Dolayısıyla bu konudaki iddiamı anlayabilirsiniz ancak elbette bunu doğru yapmak zorundayız”. Cupra versiyonlarının SUV’lere de uygulanma ihtimali sorulduğunda de Meo “Neden olmasın?” diye yanıt verdi. Geçen yıl SEAT Ateca için Leon’un 300 bhp 2.0 litre turbo benzinli motorunu kullanan bir Cupra’nın hazırlandığı iddiaları çıkmıştı. Bu modeli 2017 sona ermeden görme ihtimalimiz var.

Son Güncelleme : 01 Nisan 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo