İÇTEN YANMALI MOTORLARIN KARAKTERSİTİKLERİ

Taşıt motorları geniş bir devir sayısı aralığında çalıştırılabilirler. En az devir sayısı, motorun kararlı çalışması için gerekli şartlar (benzin motorlarında hava-yakıt karışımının oluşması ve emilmesi; dizelde ise, kendi kendine tutuşma sıcaklığına ulaşmak için gerekli hız ve yüksek kompresyon), maksimum devir sayısı ise, emme ve egzoz işlemlerinin verimi, dizelde tutuşma gecikmesi, parçaların ısıl gerilimleri, artan atalet yükleri, mekanik verimdeki düşme tarafından sınırlandırılmaktadır. Günümüzdeki benzin motorları dakikada maksimum 7000-8000, dizel motorlar ise 4500-5000 devir çevirebilmektedir.
Bir motorun en avantajlı çalışma durumları; maksimum güç (Pemax), maksimum tork (Memax) veya en az özgül yakıt tüketimini (bemin) sağladığı durumlardır. Bu çalışma durumları motorun kullanım amacı ve yaptığı işin özellikleri tarafından belirlenir.
Eğer içten yanmalı bir motor aracı tahrik etmede kullanılıyorsa, bu motorun efektif gücü, hareket direncini karşılamalıdır. Tüketilen güç yalnızca taşıt hızına değil, aynı zamanda yolun durumu, yük, ivme gibi faktörlere de bağımlı olduğuna göre, motorun çalışma şartları kararlı değildir. Çünkü motora gelen yük, sürekli değişmektedir. 
İçten yanmalı taşıt motorlarının güç-tork-hız karakteristikleri, taşıtların doğrudan tahriki için uygun değildir. Bu yüzden transmisyon sistemleri kullanılarak taşıtın tüm çalışma koşullarındaki güç ihtiyacını karşılaması sağlanmıştır.
 

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo