HİBRİD ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA GÜÇ KONTROL SİSTEMLERİ

Elektrikli araçlarda kullanılan güç kontrol sistemleri, klasik güç elektroniği devrelerinden oluşmaktadır. Bunlar doğrultucular, çeviriciler ve eviriciler olmak üzere üç sınıfta incelenebilmektedir.
 
Doğrultucular;
Alternatif gerilimin doğru gerilime dönüştürülmesinde doğrultucular kullanılmaktadır. Hibrid elektrikli taşıtlarda kullanılan bara gerilimi DC’dir. Bunun başlıca nedeni, kullanılan elektronik devrelerde senkronizasyon sorunu yaşanmaması, kontrol kolaylığı ve verimliliğin arttırılmasıdır. Ancak DC elektrik makineleri bakım gereksinimleri ve ömürlerinin kısa olması gibi nedenlerle hibrid elektrikli araç uygulamalarında çok fazla tercih edilmemektedir. Hibrid elektrikli araçlarda elektrik enerjisi üretimi bazı araçlarda AC çıkışlı jeneratörler ile sağlanır. Üretilen elektrik enerjisi DC baraya, doğrultucu devreleri ile bağlanır. Doğrultucuların, hibrid elektrikli araçlarda bir diğer kullanım alanı da akü şarj devreleridir. Akülerin şebekeden şarj edilebilmesi için kullanılan güç elektroniği sisteminin bir parçası da doğrultucu devreleridir.
 
Çeviriciler;
Çeviriciler çoğunlukla regüle edilmemiş DC gerilim kaynağının, kontrollü bir biçimde sabit DC gerilime dönüştürülmesi için kullanılırlar. DC-DC çeviriciler, hibrid elektrikli araçlarda farklı DC gerilim seviyesine sahip sistemlerin birbirine bağlanması ve DC motor kontrolü olmak üzere iki amaçla kullanılabilirler.
 
Eviriciler;     
Eviriciler DC giriş gerilimini AC’ye çeviren güç elektroniği devreleridir. Hibrid elektrikli taşıt tahrik sistemlerinde, 3 fazlı gerilim beslemeli eviriciler, asenkron ve sürekli mıknatıslı motor kontrollerinde kullanılmaktadır.
 
 

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo