YUVARLANMA DİRENCİ NEDİR?

Yuvarlanma direnç kuvveti taşıt tekerleğinin, yuvarlanma sırasında yol ve lastiklerdeki şekil değiştirmelerinden kaynaklanır. Lastik sert zemin üzerinde yuvarlanmaya başladığı zaman, lastiğin karkas yapısı yer ile temas ettiği alanda şekil değiştirir. Bu şekil değiştirmenin sonucu lastiğin hareket yönündeki normal basınç, diğer taraftaki basınçtan yüksek olur. Yani normal basınç merkezi lastik ekseninden hareket yönüne doğru bir miktar kayar. Bu kayma lastik eksenine göre bir moment oluşturur ve bu momente yuvarlanma direnç momenti adı verilir. Serbest yuvarlanan bir lastikte tekerlek torku sıfıra eşittir ve tekerleğin denge şartının sağlanması için yer ile temas ettiği noktadan bir kuvvet etki etmek zorundadır. İşte bu yatay kuvvete yuvarlanma direnç kuvveti denir (1). Bu kuvvetin normal yüke oranına da yuvarlanma direnç katsayısı(fro) adı verilir.

Wr = G * fro                                                                                                              (1)

Wr : Yuvarlanma Direnci (N)

G   : Taşıtın Ağırlığı (N)

fro   : Yuvarlanma Direnci Katsayısı

Yuvarlanma direnci katsayıları, birçok faktörün etkisi altındadır. Taşıt hızı, yolun durumu, aracın yükü, lastik yapısı, şişirme basıncı, kesit oranı, lastik karışımı, diş malzemesi bu faktörlerden bazılarıdır.

Sert ve düzgün yüzeylerdeki yuvarlanma direnci bozuk yol şartlarına göre oldukça düşüktür (Tablo 1). Yumuşak yüzeylerde yuvarlanma direncinin artmasının sebebi, lastik temas alanındaki normal basıncın daha da öne kaymasıdır. Yani lastik zemine batma miktarına göre küçük bir basamağı geçiyormuş gibi davranır. Bundan dolayı yumuşak zeminlerde çalışacak taşıtların lastiklerinin zemine batma miktarı, yani normal basınç şiddeti, azaltılmalıdır. Bunu sağlayabilmek için daha geniş lastikler kullanılabileceği gibi daha sonra da bahsedileceği gibi lastiğin şişirme basıncı azaltılarak temas alanı arttırılabilir. Lastiğin ıslak veya karlı yollardaki davranışı da yumuşak zemindekine benzemektedir, yani bu şartlar altında da yuvarlanma direnci artmaktadır.

Tablo 1 Değişik yol durumları için yuvarlanma direnci katsayıları

Yolun Durumu

fro

Düzgün asfalt,beton

0,0015

Küçük taş döşenmiş

0,0015

İri taş döşenmiş

0,0015

Şose

0,02

Çamurlu yol

0,05

Gevşek toprak, kum

0,1....0,35

Yuvarlanma direncini etkileyen önemli faktörlerden birisi de, malzemedeki histersiz kayıplarına bağlı olarak, deformasyona uğrayan malzeme miktarıdır (Şekil 1). Yükteki bir artış veya lastik iç basıncındaki bir azalma lastiğin şekil değişimini arttırarak, yuvarlanma direncinin artmasına neden olmaktadır.

Şekil 1. Yükün yuvarlanma direnci katsayısına etkisi

Lastik şişirme basıncı direkt olarak lastiğin esnekliği ile ilgilidir. Yolun yumuşaklığına göre şişirme basıncının yuvarlanma direncine olan etkisi farklı farklıdır (Şekil 2). Sert zeminlerde şişirme basıncının yüksek olması yuvarlanma direncini düşürür. Bunun sebebi yüksek basınçta lastiğin şekil değiştirmesinin azalması yani yapısal histerisislerinin azalmasıdır. Kum gibi yumuşak zeminlerde lastik şişirme basıncının arttırılması zemine batma miktarını arttıracağı için yuvarlanma direncini arttırır. Buna karşın lastik şişirme basıncının azaltılması yapısal histerisisleri arttıracağı için yumuşak zeminlerde lastik şişirme basıncının optimum bir değeri vardır ve bu değer batmaya karşı yapılan iş ile içi yapısal histerisislerden dolayı kaybolan işlerin toplamının en az olduğu noktadır.

 

Şekil 2. Lastik basıncının çeşitli yol durumlarında yuvarlanma direnci katsayısına etkisi

Yuvarlanma direnci, hız tarafından şiddetle etkilenmektedir (Şekil 3). Etki normal lastiklerde, radyal lastiklere oranla daha fazladır. Aynı zamanda, yeni lastiklerde, eski lastiklere oranla daha yüksektir. Özellikle yüksek hızlardaki lastik deformasyonu, temas yüzeyinin de dışına yayılmakta ve bu kısımlarda sürekli titreşimler oluşmaktadır. Bu titreşimler, enerji kaybını arttırmakta, önemli derecede ısınmaya ve lastik hasarına neden olmaktadır. Bu durum, maksimum güvenli hızın sınırıdır.

 

Şekil 3. Aracın hızının yuvarlanma direnci katsayısına etkisi

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo