3. METANOLÜN İÇTEN YANMALI MOTORLARDA KULLANILMASI

3.	METANOLÜN İÇTEN YANMALI MOTORLARDA KULLANILMASI

 

İlk olarak 80’li yıllarda metanol benzine %15 oranında karıştırılarak araçlarda kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonraları yapılan araştırmalarla ve denemelerle % 85 - % 90 metanol ile çalışan M85 – M90 diye tabir edilen motorlara sahip araçlar geliştirilmiş ve üretilmiştir. Tamamen metanol kullanan yani M100 adı verilen araçlarda geliştirilmiştir ancak üretilmemişlerdir. Daha sonraları benzin kullanılan motorların metanole dönüştürülmesi yerine, metanol yakıtı kullanabilecek yeni motorlar tasarlanmıştır. Prototipler üzerinde yapılan araştımalara göre, metanol yakıtlı taşıtların, gelişmiş teknolojiye sahip benzinli taşıtlara göre %5 - 10 oranında daha fazla verime ve sahip olduğu görülmüştür.   

Metanol benzin ile çalışan motorlarda kullanıldığında, kendi kendine tutuşma direnci sayesinde, sıkıştırma oranının arttırılmasına olanak sağlamaktadır. Bu motorlarda hava yakıt karışmının hazırlanması için mevcut taşıtlarda kullanılan yakıt püskürtme sistemleri, metanolün korozif ve yanıcı etkileri gözönüne alınarak kullanılabilmektedir. Ayrıca metanol emme sübapına gerek duyulmadan silindire doğrudan da püskürtülebilir. Metanol, oktan sayısı yüksek olduğundan, sıkıştırma basıncının düşük olduğu zamanlarda bile püskürtülebilmektedir. Bu da basit ve ucuz bir yakıt sistemi ve aynı zamanda değişik yüklerde motorun verimli olarak çalıştırılabilmesi için, püskürtme zamanının ayarlanabilmesi demektir.

Metanolün motorda yanması tam olarak gerçekleşip hiçbir parçacık oluşmadığından yanmamış hidrokarbonlar meydana gelmemektedir. NOx motor silindiri içinde yüksek sıcaklık ve basınç altında, havadaki azot ve oksijenin birleşmesi ile oluşur. Metanolün benzine göre daha düşük alev sıcaklığının olması, yanmanın iyileşmesini, yanma ürünleri içindeki CO, CO2 ve NOx emisyonlarında %10 mertebelerinde azalma olmaktadır. Metanol sıvı bir yakıt olduğu için araçlarda benzin gibi depolanmaktadır. Ancak benzine göre daha düşük enerji yoğunluğuna sahip bir sıvıdır. İçten yanmalı motora sahip bir araçta benzin ile katedilen bir mesafeyi metanol ile katetmek için daha fazla metanol kullanımına ihtiyaç vardır. Bu da yakıt tanklarının daha geniş ve ağır olması demektir. Metanolün buharlaşma ısısı petrole göre daha yüksektir. Buharlaşma ısısının yüksek oluşu motorlarda soğukta ilk hareketi zorlaştırmaktadır. M85 yakıtı kullanan motorlarda benzin, buharlaşması az olan saf metanolun uçuculuğunu arttırarak, motorun soğuk havalarda çalışmasını kolaylaştırmaktadır. Metanolün kullanımında karşılaşılan diğer bir problem aşırı derecede korozyona neden olmasıdır. Bu sebeple özel yakıt pompalarına, yakıt depolarına ve yakıt sistemlerine ihtiyaç vardır.

Metanol yüksek oktan sayısına sahip olmasına karşın çok düşük setan sayısına sahiptir. Ayrıca yüksek ateşleme sıcaklığı ve kendi kendine tutuşma direnci de eklenince dizel motorlarında yanmada, birtakım problemler yaşanmaktadır. Yakıtın tutuşmasını geciktirir ve dizel motorunda vuruntuya sebep olur. Bu sebepten dolayı metanol dizel motorlarında ancak buji kullanılması durumunda veya dizel yakıtla karıştırılması durumunda kullanılabilir. 

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo