Seat Güçlenmek için SUV’lere Güveniyor

Ototeknikveri     01 Mayıs 2017 12:41

Volkswagen Grubu’nun sıkıntıdaki markası Seat geçen yıl kronik probleminden kurtularak para kaybını durdurmuştu. Bunda markanın Avrupa’da çok popüler SUV segmentine girmesinin büyük payı var.

Seat Güçlenmek için SUV’lere Güveniyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Seat karlılığını daha da güçlendirmek için SUV’lere daha da ağırlık verecek. Gelecek iki yılda iki SUV modeli daha çıkaracak olan firma 11 yıldır üst üste mali kayıp yaşıyordu. Firmanın şüpheli geleceği SUV’ler sayesinde şimdi biraz daha parlak görünüyor. Seat CEO’su Luca de Meo, SUV odaklı stratejisi ile ilgili iyimser hissediyor. Markanın ilk crossover otomobili Ateca iyi talep gördü ve geçen yıl sadece 6 ay içinde Seat’ın 410.000 adetlik yurtdışı satışlarının 25.000 adetini oluşturdu. Ateca 2016’yı Avrupa SUV/crossover otomobiller listesinde 14. olarak bitirdi ve segmentteki %21’lik (toplam 1.44 milyon adet) artışa katkıda bulundu. Ateca’nın yanına bu yıl Arona yarı kompakt SUV, 2018’de ise bir orta boy crossover katılacak. Böylece portföyünde üç SUV bulunacak Seat Avrupa pazarının %72’sini kapsayacak. Luca de Meo firmayı finansal olarak yeniden canlandıran SUV’lerin Seat’ın global satışlarının %30 – 35’ini oluşturmasını hedefliyor. Bu oran geçen yıl %5’ti. 

 

Piyasa araştırmacısı JATO Dynamics firmasının verileri, Arona gibi yarı kompakt SUV’lerin aynı boyuttaki hatchback otomobillerden %15 daha pahalıya satılabildiğini gösteriyor. Sektör içinden kaynaklar bunun %4 -6’sının otomobil üreticilerine kar olarak yansığını belirtiyor. Kompakt segmentinde ilave kar marjı %8-10 arasında. Bunun bir kısmı lüks özelliklere sahip modellere olan yüksek talepten geliyor. Luca de Meo Seat’ın da bunu gördüğünü ve Ateca satışlarının %36’sının dört çekişli versiyondan oluştuğunu belirtiyor. 

Ateca’nın çıkışı, verimlilik geliştirmeleri ve temel Güney Avrupa piyasalarında yeniden güçlenmesiyle birlikte Seat düşük kar marjlı küçük otomobillere olan bağımlılığından kurtuldu ve 143.5 milyon euro işletme karı açıkladı. Geçen yıl firmanın satışlarının %42’si mini otomobiller ve yarı kompakt otomobillerden oluştu. 

 

Firmanın gelirleri %3.2 artarak 8.6 milyar euro’ya ulaştı ve rekor kırdı. Seat’ın işletme marjı %1.7 oldu. Kıyaslamak gerekirse, Volkswagen markasının işletme marjı geçen yıl %1.8’di. 

 

Mükemmel zamanlama

Seat’ın Luca de Meo’nun göreve gelmesinin ardından 2 yıl içinde gerçekleştirdiği finansal iyileşme çok kritik bir zamanda imdada yetişti. De Meo 2015’te göreve geldiğinde Seat’ın sahibi Volkswagen Grubu tarihinin en büyük krizini yaşıyordu. Dizel emisyonlarında hile skandalı nedeniyle karşılaşılan devasa yasal cezalar ve masraflar Volkswagen Grubu’nu zora sokmuştu ve uzmanlar sıkıntıdaki grubun en zayıf halkalarından olan Seat’ın kapatılmasını öneriyordu. Volkswagen, Seat’ı kapatarak elde edeceği gelirle daha karlı Çek markası Skoda’ya odaklanabilirdi. Seat’ın artık kara geçmesi bu söylentileri şimdilik durdursa da hala grubun Seat olmadan daha iyi olacağını düşünenler var. 

 

Otomotiv analisti Max Warburton bu konuda “Seat’ın kapatılmasının vereceği kısa süreli sıkıntı çok geçmeden gruba daha fazla karlılık ve verimlilik olarak dönecektir. Seat markası tüketiciler için bir şey ifade etmiyor. Bu markayı gerçekten karlı ve sürdürülebilir hale getirmek neredeyse imkansız. Sadece devasa zaman, para ve kaynak kaybına yol açacaktır. Bu kaynaklar Volkswagen Grubu içinde daha iyi yerlerde kullanılabilir.” diyor. Londra merkezli otomotiv analisti Evercore ISI firmasından Arndt Ellinghorst ise farklı düşünüyor. Ellinghorst “Seat’ı korumak doğru bir karardı. Bu markanın kapatılması her şekilde işletilmesinden daha pahalıya gelecektir” diyor. 

 

Güçlü destek

Analistlerin farklı fikirleri Luca de Meo’yu endişelendirmiyor. De Meo, Volkswagen Grubu’nun tam desteğini arkasına aldığını, çünkü tasarım ve bağlanabilirlik odaklı Seat’ın Avrupa’daki en genç müşteri kitlesine sahip olduğunu (ortalama 43 yaş) ve satışlarının %70’inin diğer markalardan gelen yeni müşterilerden oluştuğunu belirtiyor. De Meo “Bu güçlü yanlarımızı Seat’ı grup içinde farklılaştırmak ve grubun diğer markalarına bir giriş noktası haline gelmek için kullanmalıyız” diyor. 

 

De Meo ayrıca Seat’ın geleceği ile ilgili de güvenli hissediyor. Ibiza yarı kompakt Volkswagen Grubu’nun yeni MQB-A0 platformunu kullanan ilk otomobil olacak, ayrıca Seat ekibi Audi’nin yeni nesil A1 modelinin mühendisliğini ve üretimini de İspanya’da yapacak. De Meo’nun bu konudaki sözleri şöyle: “Seat’ın Ar-Ge bütçesi oldukça verimli. Hiçbir zaman aynı anda çok fazla proje yürütmüyoruz, ayrıca sürekli diğer Volkswagen Grup firmalarından otomobillerinin mühendisliğini yapmamız için çağrılar alıyoruz. Hızlı ve maliyet bakımından verimli olmamızla tanınıyoruz.”

 

Skoda kompleksi

Luca de Meo’nun özgüvenine rağmen, Seat markası Skoda’nın gölgesinde kalıyor. Volkswagen, Skoda’yı 1991’de, Seat’ı ise 1986’da satın aldı ancak 30 yıl sonra grubun bu iki markası birbirinden çok farklı sonuçlar veriyor. Skoda geçen yıl Seat’ın neredeyse iki katı daha fazla otomobil sattı. Çek markanın işletme marjı da 10 kat daha fazla (1.2 milyar euro) ve bu %8.7 işletme marjı ile lüks Audi markasını bile geride bırakmış durumda. 

De Meo’nun mutevazi uzun vadeli işletme marjı hedefi %4.4 (%1.5’ten). Bunun Seat’ın ulaşabileceği en yüksek rakam olduğu düşünülüyor. Geçen yıl Seat satışlarının %94’ünü Avrupa’da yaptı. Skoda’nın satışlarının ise %30’u Asya – Pasifik bölgesinden oluşuyor. Seat mali sıkıntıdayken Skoda uluslararası alanlara açıldı. Luca de Meo bu konuda markasını “Grubun tüm markaları aynı alanda oynamak zorunda değil.” diyerek savunuyor. Ayrıca Seat bu yılın ikinci yarısından itibaren yeni Ibiza ile başlayarak Cezayir’de Volkswagen Grubu’nun öncülüğünü yapacak. 

 

Analistler eğer Avrupa’da otomobil fiyatları güçlü kalırsa ve bölgede otomobil üreticileri gelir elde etmeye bu tempoda devam ederse Seat’ın %4.5’lik işletme marjı hedefinin gerçekçi olduğunu belirtiyorlar. Buna rağmen, hedefine ulaşması için Seat’a grup içinde daha fazla özgürlük tanınması gerektiği de vurgulanıyor. 

En önemli model orta boy SUV

De Meo, hedeflerinin gerçekleşmesinin SUV modellere bağlı olduğunun farkında. Bunlar içinde ise en çok SUV ailesinin en büyük üyesi öne çıkıyor. De Meo göreve geldiği ilk günden bu yana bu modele özel ilgi gösteriyor. Luca de Meo modelin önemini “Seat’ı bir sonraki seviyeye taşımak için orta boy bir SUV’nin çok önemli olduğuna inanıyorum. Böyle bir model orta boy bir sedandan çok daha karlı olacaktır” sözleriyle açıklıyor. 

 

Bu SUV tamamen De Meo’nun idaresi altında gleiştirilecek ilk yeni model olacak. Otomobil Volkswagen’in Almanya’daki ana fabrikası Wolfsburg’da üretilecek. Kısa süre önce ciddi miktarlarda para kaybeden bir marka olan Seat’ın bir modelinin Volkswagen Grubu’nun ana tesislerinde üretilecek kadar gruptan destek olması bazı analistlerce kaygıyla karşılanıyor. 

Son Güncelleme : 01 Mayıs 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo