Skoda yeni elektrikli spor otomobil hazırlıyor

Ototeknikveri     22 Mayıs 2017 01:57

Tamamen elektrikli Skoda coupe, beş elektrikli modelden oluşan serinin parçası olacak ve 1970'lerin 110R modelinden ilham alacak.

Skoda yeni elektrikli spor otomobil hazırlıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Skoda patronları, Çek markasının tümüyle elektrikli bir spor otomobil geliştirmeye çalıştığını ilk kez doğruladı. Yeni model, 2025 yılına kadar satışa sunulacak beş elektrikli otomobilden biri olacak. Skoda'nın teknik gelişme yöneticisi Christian Strube, markanın geçmişi ve en ikonik modellerinden bahsederek: "Skoda'nın sadece fonksiyonla ilgili olduğu hikayesi doğru değil. Skoda'nın 120 yıllık tarihi var ve bu tarih duygu dolu." diyor. Strube, daha önce üreticinin portföyünde görülen çeşitliliğe dikkat çekerek, yetmişli yıllardan bir model olan, arkadan çekişli 110 R Coupe'yi referans aldı. Skoda yine 110 R gibi bir otomobil yaratacak ancak bu kez elektrikli olacak. Yeni model için herhangi bir zaman çizelgesi belirtilmedi ancak Skoda, muhtemelen beş elektrikli modeli ile daha büyük hacimli elektrikli otomobil segmentlerini hedeflemeyi planlıyor. Geçen ayki Şanghay Motor Show'da yer alan Vision E SUV konseptinin üretim versiyonunun 2020'de çıkacağı onaylanırken, Citigo'nun da tam elektrikli bir versiyonunun 2019'da piyasaya çıkacağı biliniyor. En az bir SUV daha ve bir aile otomobili muhtemelen spor otomobilden önce gelecek ancak hepsi 2025 yılına kadar satışa çıkacak.

Spor otomobilin mekanik yapısını oluşturacak MEB elektrik mimarisi, Skoda'ya güç ve dinamik açısından büyük esneklik sağlıyor. Vision E'de, güç, 302 hp'lik toplam çıktıya sahip iki elektrikli motordan geliyor ve her bir aks üzerinde bir motor monte edildiğinden, dört tekerlekten çekiş de sunuluyor. Skoda, konseptin 6 saniyede sıfırdan 100 km/s hıza çıktığını ve maksimum hızın 180 km/s olduğunu belirtiyor. Sürüş mesafesi ise yaklaşık 500 km.

Skoda Vision E konseptinde yer alan - Tüm VW Grubu'nda kullanılacak - MEB platformunun esnekliği, Skoda'nın arka aks üzerinde tek elektrik motoru kullanarak spor otomobili arkadan çekişli yapmasına da olanak tanıyacak. Sadece bir motorun kullanılması, ürünün sürüş mesafesini ve gücünü azaltabilir ancak klasik 110 R'yi yansıtacak bir düzen verecek.

 

Yeni modelin Vision E'den ipuçları ödünç almasını ama daha sportif bir profil oluşturmasını bekliyoruz. MEB platformu, Skoda tasarımcılarına araç içindeki mekanik parçaların eksikliği nedeniyle büyük yaratıcı özgürlük veriyor.

 

Skoda, önceden bir dizi farklı güç çıkışı sunan elektrikli modelleri sunma planlarını açıklamış ve bunların dört tekerlekten çekiş seçeneğini de kapsayabileceğini söylemişti. Skoda, VW ile benzer bir strateji kullanırsa, Vision E ve spor otomobilin sürüş mesafeleri 400 km'den başlayıp 600 km'ye kadar çıkabilir.

 

Elektrikli spor otomobil, Skoda'ya daha fazla duygu ve heyecan katmakla görevlendirilen bir dizi yeni modelden birisi olacak. Şirketin mantıklı ve pratik köklerinden uzaklaştığının ilk işareti, başlangıçta Çin'de üretilecek ve satılacak bir Kodiaq coupe SUV ile gelecek.

Yeni elektrikli spor otomobile ilham veren 110R...

Yeni elektrikli modele ilham veren otomobil, 1970 yılında üretime başlayan ve 110 R olarak adlandırılan, küçük bir arkadan motorlu spor coupe modeliydi.

 

Model 60'lı yılların 100 sedan modeline dayanıyordu ve Avrupalı üreticilerin 70'lerin sonlarında geliştirmeye başladığı ön tekerleklerden çekişli hatchback otomobiller akımından önce gelmişti.

Motor arka tarafa monte edildiğinden, 110 R, kötü şöhretli Porsche 911 ile benzer sürüş karakteristiklerini taşıyor ancak performans rakamları pek uyuşmuyor. Otomobil 1.1 litrelik dört silindirli benzinli motordan 62 hp güç alıyor, 18.5 saniyede sıfırdan 100 km/s hıza çıkıyordu. Maksimum hız ise sadece 144 km/s olarak belirlenmişti.

 

Mütevazi güç çıkışına rağmen, 110 R serbest süspansiyonlu arka aksı sayesinde sürmesi zor bir otomobildi. Motor, arabanın arkasına yerleştirildiğinden, 110 R, "lift-off oversteer" (tekerleklerdeki dikey yükün viraj alırken, gazdan ayağın çekilmesi sonucu, arkadan öne aniden geçiş yapması ve bu yüzden otomobilin arka kısmının yoldan çıkması riskinin oluşması) eğilimindeydi ve bu da onu yolda kontrolü zor hale getiriyordu. Ancak bu, Skoda'nın motor sporlarında kullanılacak bu arabayı geliştirmesini durdurmadı.

 

130 RS daha güçlü bir 1.3 litrelik motor kullandı ve bu motor onu başarılı bir yarışçıya dönüştürdü.

Son Güncelleme : 22 Mayıs 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo