Hibrit otomobillere manuel şanzıman için yeni debriyaj

Ototeknikveri     08 Temmuz 2017 01:07

Parça üreten Schaeffler firması P2 modülü sayesinde hibrit otomobillerde yakıt tüketiminin %20 azalacağını savunuyor.

Hibrit otomobillere manuel şanzıman için yeni debriyaj
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Schaeffler elektrikli otomobillerde manuel şanzıman kullanılmasına imkan verecek yeni bir hibrit debriyaj sistemi geliştirdi. “P2 modülü” adı verilen debriyajın bu yılın sonunda Çin’de üretime girmesi planlanıyor. P2 modülü motor ile şanzıman arasında yer alıyor, bu da onu özellikle enine yerleştirilmiş motorlar için çok kullanışlı hale getiriyor. Modülde 12 kW elektrikli motor ile iki debriyaj bulunuyor. Bir ayırma debriyajı otomobilin motorunu şanzımandan ayırıyor. Diğer debriyaj ise motor yeniden başlatıldığında vibrasyonları azaltıyor. 

 

Schaeffler P2 modülünün bir otomobilin düşük hızlarda ya da dur – kalk yapılan yoğun trafikte otomobilin elektrik gücüyle sürülebilmesini de sağlayacağını söylüyor. Ayrıca park etme işlemi de elektrikli modda yapılabilecek, sistem aynı zamanda 50 km/s hıza kadar “aktif seyir” özelliğine imkan verecek. “Aktif seyir” yuvarlanma ivmesinden ya da yokuş inişlerinden faydalanarak motorun bir süreliğine kapatılıp vitesin boşa alınmasını sağlıyor, böylece yakıt tasarrufu yapılıyor.  

Yeni modül şu an pek çok otomobil üreticisinin hızla geçiş yaptığı 48v elektrikli sistemle uyumlu tasarlandı. 48V sistemi ile otomobilin elektrik sistemi maksimum 12kW enerjiyi kaldırabiliyor (eski 12v sistemden dört kat daha fazla), aynı zamanda kablolama %75 daha küçük oluyor, ağırlıktan tasarruf ediliyor, maliyetler düşüyor ve elektrik tesisatının otomobilin içine yerleştirilmesi bakımından üretim kolaylaşıyor. 

P2 modülü fren enerjisinin geri kazanımına da yardımcı olacak, geri kazanılan enerji 48V pilde depolanacak. 

 

P2 modülü 48V sisteminin yanı sıra çok küçük mühendislik değişiklikleri ile mevcut taşıt mimarilerine de geriye dönük olarak uyum sağlayabiliyor. Dünya genelindeki otomobil satışlarının neredeyse yarısını manuel vitesli otomobiller oluşturuyor. 

Modülün otomobile eklenmesinde mevcut şanzıman tasarımlarına değişiklik yapılması gerekmiyor, ayrıca modül bazı hibrit sistemler gibi sulu soğutmaya ihtiyaç duymuyor. Schaeffler P2 modülü ile %20’ye varan yakıt tasarrufu sağlanabileceğini savunuyor. Modül Schaeffler’in yeni E-clutch donanımı ile birlikte kullanılacak. E-clutch ile %8 ekstra yakıt tasarrufu elde edilebiliyor. Donanımın iki versiyonu var, bir versiyon pedal ve elektronik “akıllı başlatıcı” ile hidrolik ya da kablo bağlantısı kullanırken, diğer versiyon debriyaj pedalı ile birlikte çekiliyor. P2’nin gelecek versiyonları da şimdiden geliştiriliyor. Bunlardan birisi sürekli 33 bhp güç çıkışı ve 100 Nm tork, diğeri ise 64 bhp güç çıkışı ve 159 Nm tork üretiyor. 

Son Güncelleme : 08 Temmuz 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo