ZF Vision Zero: Sıfır kaza, Sıfır Emisyon

Ototeknikveri     08 Temmuz 2017 01:20

Trafik kazalarının ve trafikten kaynaklı çevre kirliliğinin son bulduğu bir dünya ancak tüm otomobiller elektrikli, otonom ve ağ üzerinden birbirine bağlı hale geldiğinde gerçek olacak.

ZF Vision Zero: Sıfır kaza, Sıfır Emisyon
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Bu hedefi gerçek yapma yolunda, ZF’nin elektrikli Vision Zero otomobili sürücülü kullanımdan otonom sürüşe geçişte önemli dönüm noktaları oluşturuyor. İnovatif güvenlik sistemleri otomobilin sürücü müdahalesi olmadan görmesini, düşünmesini ve eyleme geçmesini sağlıyor. Bu çabaların bir parçası olarak ZF sık karşılaşılan iki kaza senaryosunu göz önüne aldı.

Sürücü Dikkat Asistanı: Sürücünün gözlerinin yoldan ayrılmamasını sağlıyor

Sürücünün dikkatinin dağılmasına bağlı kazalara karşı, Sürücü Dikkat Asistanı lazer bazlı iç kabin kamerası kullanıyor, öğrenme kabiliyetine sahip kamera sürücünün gözünü yoldan ayırmamasını sağlıyor. Sürücünün baş pozisyonu üç boyutlu olarak kaydediliyor (diğer dijital video sistemlerinin aksine) ve yetersiz ışıkta hatta karanlıkta bile yeterli bir görüntü elde ediliyor. Eğer sistem sürücünün kritik bir durumda dikkatinin dağıldığını tespit ederse, ekranda görsel uyarı veriliyor, bunu sesli uyarı, en son da emniyet kemerinin sıkılaştırılması aracılığı ile dokunsal uyarı takip ediyor. Aynı zamanda asistan direksiyonu kontrol ediyor ve otomobilin yoldan çıkmamasını sağlıyor. Eğer sürücü tekrar eden uyarılara rağmen yanıt vermezse asistan gazı da kontrol ederek otomobili güvenli bir şekilde durduruyor. 

Yanlış Yol Engelleyicisi (Wrong-way Inhibit) 

İnovatif ZF fonksiyonu Yanlış Yol Engelleyicisi sürücülerin yola yanlış yönden girmesini önlüyor. Örneğin, bir sürücü otoban girişi yerine otoban çıkışına saparsa, sistem sürücü sinyal yakar yakmaz aktive oluyor ve otomobilin yönünü değiştiriyor. Görsel, sesli ve dokunsal (emniyet kemeri titreşimi) uyarılara ek olarak direksiyon direnci artırılıyor. Eğer sürücü tüm uyarılara rağmen yanlış yöne saparsa asistan karşıdan gelen araçları kısa farlarla ve ikaz lambaları ile uyarıyor, ardından aracı yavaşlatarak yolun kenarında güvenli bir noktada durduruyor. Eğer manevra için uygun alan varsa ya da sürücü geriye doğru sürebiliyorsa Vision Zero Vehicle sürücünün otomobili yol kenarına doğru sürerek tehlikeli alandan çıkmasına izin veriyor. Sistem, buluttan çektiği güncel haritalar ve ön kamera sayesinde doğru yönü tanımlayabiliyor.

Sıfır Emisyon: Yerel emisyonsuz dinamikler

Vision Zero Vehicle sadece kazaları önlemekle kalmıyor aynı zamanda emisyonları sıfıra indiriyor. Bu da elektrik akslı sürüş sistemi sayesinde başarılıyor. 150 kilowatt gücündeki sistem orta boy bir otomobili rahatça sürebiliyor.

Bu kompakt sürüş sistemi inovatif arka aks modüler sistemine (mSTARS) entegre edilmiş. Bu modüler sistem çok çeşitli ihtiyaçlar ile uyumlu ve hibrit, yakıt hücresi ve elektrikli sürüş sistemleriyle, ayrıca geleneksel dört çekişli sürüş sistemleri ya da aktif arka akstan sürüş (AKC) ile birlikte kullanılabiliyor. mSTARS bu şekilde kitlesel boyutlarda üretilen otomobillerin elektrikli sistemlerle donatılmasını kolay ve esnek hale getiriyor. Üreticiler tek şasi tipi ile farklı piyasa ihtiyaçlarına cevap verebiliyor.

Son Güncelleme : 09 Temmuz 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo