Volvo, Geely'nin motorlarını kullanmasına izin verecek

Ototeknikveri     07 Ağustos 2017 02:44

Kaynaklar, Volvo'nun, Geely markalı araçlar için bazı motorlarını kullanıma açmayı kabul ettiğini belirtiyor. Lynk & CO aracılığıyla zaten teknolojilerini paylaşan iki firma arasındaki bağlar daha da derinleşecek.

Volvo, Geely'nin motorlarını kullanmasına izin verecek
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Her üç markanın da sahibi Çin'in Zhejiang Geely Holding Grubu. Volvo motorla çalışan ilk Geely modeli Volvo'nun küçük otomobiller için geliştirdiği yeni bir 1.5 litrelik turbo benzinli motorla donatılacak ve önümüzdeki yılın başında satışa sunulması bekleniyor. Volvo'nun daha sonraki bir tarihte 2.0 litrelik bir turbo şarjlı motoru da paylaşması bekleniyor, ayrıca Geely markalı otomobiller Volvo ve Lynk için geliştirilmiş ortak bir araç platformunu da kullanabilecek. Volvo sözcüsü, "Volvo ve Geely Grup arasında yakın zamanda duyurulan ortak girişim şartları, varolan ve gelecek teknolojilerin Volvo, Geely Auto ve Lynk & CO tarafından lisans anlaşmaları kapsamında paylaşılabileceği anlamına geliyor" dedi. Geely, bu derinleşmiş teknoloji paylaşımı düzenlemesinin bir parçası olarak, otomotiv teknolojileri, satın alma ve Lynk & Co markasının gelişimi için işbirliği yapmak üzere Volvo ile ortak "GV Automobile Technology" adı verilen yeni bir firma kuruyor. 

 

Geely sözcüsü, yeni ortak girişimin, üç markanın (Geely, Volvo ve Lynk) teknoloji ve bilgi birikimi paylaşabilecekleri ve satın almalarda işbirliği yapabilecekleri bir zemin oluşturacağını söyledi.

Analistler, yaklaşık yedi yıl önce Ford'dan Volvo'yu satın aldığında Çinli Geely'nin Volvo'nun uzmanlığından faydalanma yeteneğini sorgulamışlardı. Bununla birlikte, Geely teknolojisini Volvo'nun uzmanlığıyla geliştirmek için kademeli olarak çalışıyor.

 

2010 yılında Volvo'yu satın almasının ardından Geely GC9 sedan ve Boyue SUV gibi daha iyi tasarlanmış otomobiller ile servetini daha da artırdı. Firmanın Çin'deki satışları geçen yıl yüzde 50 oranında artarak 766 bin adete ulaştı, bu yıl bu rakamın 1 milyonun üstünde bir seviyeye çıkması bekleniyor. Geely, Çin'in dışında daha fazla araç satmayı amaçlıyor.

 

Bu yılın başlarında, Geely, Malezyalı otomobil üreticisi Proton'un %49.9'unu, DRB-HICOM grubundan satın aldı. Geely yetkilileri, Geely ve Volvo teknolojilerini paylaşarak Proton otomobillerini geliştirmeyi planladıklarını söyledi.

 

Volvo'nun marka imajı tehlikede mi?

Analistler, Volvo'nun vasıflarını ve teknolojisini bir Çinli otomobil üreticisiyle paylaşmasının marka imajını sulandırabileceğini, bu yüzden Geely ile ilişkisini derinleştirmesinin riskli olduğunu söylüyorlar. 

Volvo CEO'su Hakan Samuelsson, bu konuda en etkili önlemin, iki grup daha fazla teknoloji paylaşsa bile, markayı yeterince farklılaştırmak olduğunu söyledi. Volvo özellikle güvenlik donanımının kalitesi ve çeşitliliği ile öne çıkıyor.

 

Şangay merkezli danışmanlık firması Automotive Foresight'ın yöneticisi Yale Zhang ise "Geely'nin geçtiğimiz birkaç yıl içinde ürün ve marka imajını geliştirmede kaydettiği ilerleme nedeniyle bu süreci başarıyla yönetebileceklerine güvenim tam" diyor.

Geçtiğimiz ay, Geely ve Volvo, araç mimarilerini, motorları ve diğer teknolojileri paylaşarak işbirliklerini derinleştirecekleri ve yeni bir ortak girişim kuracakları bir anlaşmaya imza attılar. Samuelsson, geçtiğimiz ay Reuters'e verdiği demeçte, anlaşmanın Volvo'ya daha büyük geliştirme kaynakları ve parça satın almada verimlilik sağlayacağını söyledi. Ayrıca, Volvo'nun bu sayede elektrikli araçlar için bileşenler gibi alanlarda yeni teknolojilerin kullanımını hızlandırabileceğini belirtti.

Son Güncelleme : 08 Ağustos 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo