Avrupa'da Yılın ilk yarısında otomobil satışlarında rekor

Ototeknikveri     07 Ağustos 2017 08:09

Avrupa'da yılın ilk yarısında otomobil satışları %4.6 artarak 2007 yılının Haziran ayından bu yana kaydedilen en yüksek seviyede kaydedildi ve ekonomik durgunluk öncesindeki seviyeye ulaştı.

Avrupa'da Yılın ilk yarısında otomobil satışlarında rekor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

General Motors dışındaki tüm otomobil firmaları ilk altı ayda satışlarda artış kaydetti. Bununla birlikte, 2013'te başlayan Avrupa'daki yeniden toparlamanın, %3.1 ile ortalama büyümenin altında kalan Almanya'nın ardından Avrupa'nın ikinci en büyük pazarı olan İngiltere'de yüzde 1,3'lük daralma da dahil olmak üzere, ivmesini kaybettiğine dair işaretler var. Avrupa'nın en büyük beş pazarından birisi olan İtalya'da, satışlar yüzde 8,9 oranında artarak üçüncü sıraya yerleşti. Fransa %3 ile dördüncü sırada. Beşinci sırada yüzde 7.1 artışla İspanya var. Ancak gerçek kazananlar Avrupa Birliği'nin yeni üyeleriydi: Otomobil satışlarında Romanya yüzde 27, Hırvatistan yüzde 24, Litvanya yüzde 20 ve Bulgaristan yüzde 19 artış kaydetti.

 

Avrupa Merkez Bankası'na göre, ilk yarıda satışlar sağlam makroekonomik temellerle desteklendi. İyimser bir tahminle, artan ekonomik güven, düşük faiz oranları ve düşen işsizliğin yerel tüketici talebini desteklemesi bekleniyor. ECB (Avrupa Merkez Bankası), 2019 yılına kadar GSYİH'nin yılda yüzde 1,8 oranında büyümesini ve euro bölgesinin ekonomideki iyileşmesinin beklenenden daha hızlı bir şekilde devam etmesini bekliyor.

 

Exane BNP Paribas'ın, Haziran ayında yaptığı 2017 satış tahminini yüzde 0.9'dan yüzde 3.6'lık büyümeye revize ettiği raporda, "Otomobil üreticileri bölgede bu kadar iyi zamanları nadiren yaşadılar" denildi.

 

Brexit kaygıları

Öte yandan, analistler, İngiltere'nin hala büyük soru işareti olduğunu belirtiyor. OECD, Haziran ayındaki bir rapora göre ülkede GSYİH'nin bu yıl yüzde 1,6, 2018'de ise yüzde 1 oranında yavaşlamasını bekliyor. Raporda "Ekonominin en önemli riski, Avrupa Birliği'nden çıkış sürecini çevreleyen belirsizliktir." denildi.

 

Bununla birlikte, geçen yıl Brexit'in otomobil satışları üzerinde olumsuz etki edeceği yönündeki endişeler henüz geniş çapta gerçekleşmedi. IHS Markit analisti Ian Fletcher, "İngiltere'nin içinde ve dışında, Brexit ile ilgili Haziran 2016'da bahsettiğimiz kadar olumsuz şeyler olmadı" dedi ve "Önümüzdeki yıl yasa yapıcılar ve hükümetlerin Brexit'in şartları üzerinde ne gibi kararlar alacağını görmeye başlayacağız ve müşteriler bu konuda kararlar vermeye başlayacak" diye ekledi.

 

IHS Automotive, binek otomobil satışlarının yıl sonuna kadar yüzde 2 artacağını ve şu ana kıyasla biraz düşüş olacağını tahmin ediyor. Geçen yılın ikinci yarısında satış rakamları oldukça güçlüydü, piyasa şu an bu güçlü rakamların da üzerine çıktı, dolayısıyla uzmanlar doyma noktasına ulaşılacağını ve büyümenin yavaşlayacağını düşünüyor.

 

LMC Otomotiv, yıllık büyüme oranını yüzde 2,9 olarak öngörüyor. Firmadan yapılan açıklamada "Genel görüntü, yılın ikinci yarısında yavaşlama olsa da, bölgesel bazda yıllık büyümenin devam edeceği yönünde" dedi. Evercore ISI, 2017 satışlarının Avrupa'da yüzde 1,5 artacağını ve İngiltere'de yüzde 8'lik bir düşüş gerçekleşeceğini tahmin ediyor.

 

Exane BNP, özellikle İngiltere pazarı için uyarı yaparak "Bu, bu Avrupa'daki son yükseliş olabilir. Ekonomik güven ve istihdam zirve seviyelerine yakınken, bir sonraki sürprizin negatif bir şey olup olmayacağını henüz bilmiyoruz" dedi.

 

Yılın ilk yarısının kazananları

Haziran ayına kadar toplamda 369.249 adet ilave yeni otomobil kaydı yapıldı, toplam rakam ise 8.461.476 adet. ACEA sanayi birliğine göre, özellikle Avrupa'daki toplam büyümenin yaklaşık % 25'ini oluşturan İtalya'da 92.943 adet satışla birlikte güçlü bir talep bulunduğu bildirildi. Dernek tarafından takip edilen 34 markanın 23'ünde ilk yarıda satış büyümesi görülürken, 11 firmada bir düşüş kaydedildi.

 

Yüzdelik artış bazında en çok kazananların başında Alfa Romeo (yüzde 40), Lada (yüzde 32) ve Jaguar (yüzde 24) vardı. Hacim bakımından ise markalar şöyle sıralandı; Toyota (+50.910), Fiat (+46.651) ve Mercedes-Benz (+40.387). Bu markaların toplam satış artışları, genel artışın yüzde 37'sini oluşturdu.

 

Toyota'nın satışları % 16 arttı, bu da büyük oranda yeni C-HR yarı kompakt crossover modelin başarısı. Lexus markasının yüzde 1,3'lük artışıyla birlikte Toyota, %15 büyüme ile 2017 yılının ilk yarısında Avrupa'nın en hızlı büyüyen grubu oldu.

 

Fiat Chrysler Otomobilleri, büyüme gösteren gruplar arasında ikinci sırada yer aldı. Kompakt Tipo ve Alfa Romeo'nun ilk SUV'si Stelvio grubun satışlarına olumlu etki etti. Fiat markasındaki %11 büyüme, grubun diğer markaları Lancia Chrysler'in %7 ve Jeep'in %2.3 düşüşünü telafi etti.

 

General Motors'un Avrupa kolu olan Opel / Vauxhall, PSA Grubu tarafından satın alınma aşamasındaydı ve yüzde 2.6 düşüşle gerileyen tek grup oldu.

 

Detaylı bakış

İlk altı ay boyunca Avrupa satış rakamlarına daha yakından bakmak ilginç eğilimleri gösteriyor.

 

• VW Grup, yılın ilk altı ayı boyunca satışlarını %17 artıran başarılı Ateca kompakt SUV modeli ile Avrupa'daki lider markasını Seat olarak belirleyebilir. Bu, Audi'de küçük bir düşüş (yüzde 0,3) ve VW markasındaki (yüzde 0,4) küçük kazancı telafi etti. Seat'un sonraki SUV modeli yarı kompakt Arona, önümüzdeki aylarda piyasaya sunulduğunda satışları daha da artıracak.

 

• Mercedes, yılın ilk yarısında Alman premium rakibi BMW'nin önüne geçerek yüzde 9.5 artışla 466.062 adet satışa ulaştı. BMW ise 434.266 satışla yüzde 1.8 oranında bir büyüme elde ettiğini duyurdu. IHS'den Ian Fletcher, "Mercedes modelleri pazarda çok başarılı görünüyor. Mercedes, finansman ve leasing konusunda da gerçekten iyi anlaşmalar yapıyor." dedi.

 

• Avrupa pazarındaki en büyük payı kapan Toyota, 2016 yılının ilk yarısında yüzde 4,2 olan büyümesini yüzde 4,6'ya yükseltti. Fiat Chrysler satışlarındaki büyüme, yüzde 6,8'den yüzde 7,2'ye yükseldi. Öte yandan, Opel yüzde 6,7'den yüzde 6,3'e, PSA yüzde 10,3'ten yüzde 10,0'a düştü. Bununla birlikte Opel, Avrupa'nın en büyük ikinci otomobil üreticisi haline gelecek PSA'ya tamamen entegre edildiğinde gelecek yıl bu rakamlar olumlu yönde değişecek.

Son Güncelleme : 09 Ağustos 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo