Eski VW mühendisi 40 ay hapse mahkum edildi

Ototeknikveri     28 Ağustos 2017 02:27

Volkswagen'in global dizel emisyon skandalında soruşturmayı yürüten yetkililerle işbirliği yapan eski bir mühendisi ABD'de federal cezaevinde 40 ay ve skandaldaki rolünden dolayı 200.000 $ para cezasına çarptırıldı.

Eski VW mühendisi 40 ay hapse mahkum edildi
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

63 yaşında, Endonezya kökenli ancak Almanya vatandaşı olan James Liang, Cuma günü Yargıç Sean Cox'un yönetiminde ABD Bölge Mahkemesinde cezalandırıldı. 30 yıldan fazla bir süredir VW ile birlikte çalışan bir dizel uzmanı olan Liang, skandal ile ilgili üst düzey VW yöneticilerine karşı dava hazırlayan savcılara yardımcı olmuştu. Savcılar, Liang'ın "pazar payını ve karını artırmak isterken etik prensiplerini yitiren bir şirkete içeriden bir bakış açısı sağladığını" söyledi. Liang'ın avukatı David Nixon, 21 ay ev hapsine mahkûm edilmesini talep ederken, Liang komplo suçuna verilen maksimum ceza olan 5 yıldan 2 yıldaha az, 3 yıl hapis cezasına mahkum edildi. 

 

Ancak Cox, Liang'ın yetkililerle olan işbirliğine rağmen, VW'nin dizel emisyon hilesinde önemli bir rolü bulunduğunu, Güney Kaliforniya'nın seçkin bir bölgesindeki beş yatak odalı lüks evinin kirasını ödeyen işverenine "fazla sadık" olduğunu söyledi.  Ayrıca, Cox sektördeki diğer çalışanlara, işverenlerinin yasadışı işleri yapmasına göz yummamaları gerektiği konusunda mesaj verecek bir ceza uygulamak istediğini de belirtti.,

 

Cox, "Bana göre, Güney Kaliforniya'daki bu yaşam biçiminden ve bu gelirden uzaklaşmak istemezsiniz. Yapılması gereken doğru şey buydu. Bana göre, bu ciddi bir suçtur ve Amerikan tüketicisine karşı büyük bir sahtekarlık içerir. Liang bundan haberdardı ve yolsuzlukta önemli bir rol oynadı." dedi.

 

Mart ayında Volkswagen, emisyon hilesi ile ilgili üç yolsuzluk davasından suçlu bulundu. 

 

Eski bir VW yöneticisi olan Oliver Schmidt de, skandalla bağlantılı olarak Detroit'teki federal mahkemede suçlu bulundu. Schmidt, ABD devlet yetkililerini yanıltmak ve temiz hava yasalarını ihlal etmek için komplo kurmak suçlarını kabul ettikten sonra yedi yıla kadar hapis ve 400.000 ABD Doları para cezasına çarptırıldı. Schmidt 6 Aralık'ta cezasını çekmeye başlayacak. Cox, Cuma sabahı mahkemede Liang'ın cezasında Schmidt'in davasını da göz önünde bulundurduğunu söyledi.

 

ABD'li savcılar şimdiye kadar skandal ile ilgili eski veya halen görevini sürdürmekte olan sekiz Volkswagen yöneticisi hakkında işlem yaptı. Schmidt ve Liang'ın yanı sıra, daha önce VW markası için eski geliştirme yöneticisi olan Heinz-Jakob Neusser ve motor geliştirmeden sorumlu Jens Hadler ve Richard Dorenkamp da suçlandı.

 

VW tarafından yapılan açıklamada "ABD Adalet Bakanlığı tarafından şahıslara ilişkin soruşturmalara devam edildiğini ve personel meselelerini görüşmenin uygun olmayacağı" ifade edildi.

Son Güncelleme : 29 Ağustos 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo