Aicon Konsepti Audi'nin Bir Otonom Spor Sedan için Gelecek Vizyonunu Yansıtıyor

Ototeknikveri     13 Eylül 2017 06:15

Frankfurt Motor Show'da sergilenen Audi Aicon, gelecekte çıkabilecek tam anlamıyla otonom ve lüks bir sedanı temsil eden bir dört kapılı 2 + 2 konsepti.

Aicon Konsepti Audi'nin Bir Otonom Spor Sedan için Gelecek Vizyonunu Yansıtıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Bu otomobil ile Audi hem güç aktarım teknolojileri, süspansiyon, dijitalleştirme ve sürdürülebilirlik gibi alanlardaki yeniliklerini sergiliyor, hem de uçakların first-class kısımlarını andıran lüks bir kabin ambiyansı sunuyor. Konseptte, bir direksiyon simidi ya da pedal bulunmuyor olsa da, Audi estetik ve teknik bakımdan en fazlasını sunmaya çalıştığı bu otomobili henüz bir "robot taksi" olarak adlandırmıyor. Audi Aicon, 5444 mm uzunluğunda, 2100 mm genişlikte ve 1506 mm yükseklikte, etkileyici boyutlara sahip. Aks mesafesi ise 3470 mm. Bu boyutlarla otomobil net şekilde D segmentine giriyor.

 

Otomotiv tasarımı bakımından bir ilk olarak, konseptin uzunluğunu vurgulayan, yan pencere yüzeylerinden D sütununa doğru sert bir çizgiyle ilerleyen belirgin kenar dikkat çekiyor. Gözden kaçmayan diğer özellikler arasında, devasa 26 inç tekerlekler ve Audi'nin yeni elektrikli otomobillerinde bulunacak ters altıgen tek çerçeveli ön panjur da sayılabilir.

 

Aicon'un bir diğer özelliği de LED aydınlatma teknolojisi. Bu konsept aslında, geleneksel farlar veya arka lambalar içermiyor. Bunun yerine yüzlerce üçgen piksel parçasından oluşan dijital ekran yüzeyleri kullanılıyor. Geniş yüzeyler ve yüksek piksel sayısına sahip bu ekranlarda, herhangi bir renkte çok çeşitli grafik, animasyon ve bilgi görüntülenebilecek. Sistem çevre koşullarına adapte olacak ve aydınlatma özellikleri kapsamlı şekilde özelleştirilebilecek.

 

Aicon konsepti, yayalara veya bisikletlilere potansiyel olarak tehlikeli durumlarda uyarı vermek için ekran yüzeylerinde animasyonlar kullanacak. 

 

Bir başka güzel özellik de Aicon'un yolu ve çevresini yüksek çözünürlükte aydınlatabilmesi ve sinyalleri projeksiyon ile yere yansıtabilmesi. Böylece arabayı doğrudan göremeyen diğer yol kullanıcıları da uyarılabiliyor. Uzun farlara gelince, Aicon'ın lazer ve radar sensör sistemi her şeyi, hatta karanlıkta bile gördüğünden, gelecekte uzun farlar yok olacak gibi görünüyor. Eğer bu özelliklerin hiç biri size yeterince fütüristik gelmediyse, yolda kalma gibi durumlarda ya da ihtiyaç duyulan diğer koşullarda kullanıcıyı takip ederek yolunu aydınlatan "mini dron" fenerden de söz etmeliyiz. 

 

İç mekana doğru ilerlediğimizde Aicon'un, ön ve arka tarafa açılan kapılara sahip olduğunu, her iki ön koltuk sırtının tamamen kayabildiğini ve kabinin son derece geniş olduğunu görüyoruz. İki ön koltuk konfor ve ferahlık için dizayn edilmiş ve uzunlamasına hareket edebilen bir platform sayesinde kayabiliyorlar. Koltuklar ayrıca 15 dereceye kadar dönebiliyor, bu da diğer yolcularla etkileşime girmeyi veya arabaya girip çıkmayı kolaylaştırıyor.

 

Bu tam elektrikli bir araç olduğu için hem arka tarafta hem de ön tarafta toplam 660 litre kapasiteli bagaj bulunuyor. 

 

Sistem sürücünün göz hareketlerini takip edebiliyor, ayrıca çeşitli fonksiyonlar dokunsal ve sesli kontrolle yönetilebiliyor. Amacınız dinlenmek ise, bir film seyredebilir veya web'de gezinebilirsiniz. Ayrıca, video konferanslara katılabilir, sosyal medyayla etkileşim kurabilir ve hatta ön camı bir ekran gibi kullanabilirsiniz. Otomobilde, güneş ışığını engelleyebilen cam tavan panelleri ve entegre OLED aydınlatma elemanları kullanarak çalışan ruh haline göre aydınlatma özelliği de var.

 

Aicon, "geleceğin otomobili" olarak tasarlandığından, ulaşım altyapısının tamamen geliştiği ve caddelerde çok sayıda otonom otomobilin bulunduğu bir gelecek için tasarlandı.

 

Hareket halindeyken, Audi Aicon konsepti ön ve arka akslarda bulunan dört elektrik motorunu kullanıyor. Motorlar toplamda 260 kW (353 PS) güç çıkışı ve 550 Nm tork üretiyor. Her motor bir tekerleği sürüyor. Audi mühendisleri hızlanmadan daha çok maksimum verimlilik ve sürüş mesafesine odaklanmış. Otomobil tek şarjla 700 - 800 km arası sürüş mesafesine sahip. Aicon'un süspansiyonu pnömatik yay ve amortisör üniteleri kullanarak yol yüzeyindeki tüm engebeleri yumuşatıyor ve konfor sağlıyor. Dört tekerlekteki elektrikli aktüatörler viraj, sollama, hızlanda ya da fren fark etmeksizin otomobilin her hareketini kontrol ediyor.  

 

Audi'ye göre, uzun yolculuklarda konfor, iletişim ve özgürlüğe odaklanarak tasarlanan Aicon konseptini her biri kendi karakterine sahip başka "çok yetenekli modeller" takip edecek.

Son Güncelleme : 14 Eylül 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo